Current Affairs 24th June 2019: Quiz

Current Affairs 24th June 2019: Daily GK update quiz

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Who won Femina Miss India 2019 Pageant?

(a) Shivani Jadhav

(b) Shreya Shanker

(c) Suman Rao

(d) Anukreethy Vas

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.Suman Rao, Miss India Rajasthan was crowned the winner of Femina Miss India World 2019 during a star-studded grand finale of the beauty pageant.

Q2. Who won the Femina Miss Grand India 2019 title?

(a) Shreya Shanker

(b) Sanjana Vij

(c) Shivani Jadhav

(d) Anukreethy Vas

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp.Shivani Jadhav from Chhattisgarh was crowned Femina Miss Grand India 2019.

Q3. Who won Miss India United Continents 2019 title?

(a) Sanjana Vij

(b) Shreya Shanker

(c) Suman Rao

(d) Shivani Jadhav

(e) None of these 

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp.Shreya Shanker from Bihar won the Miss India United Continents 2019 title.

Q4. When was the World Day to Combat Desertification and Drought observed?

(a) June 18th

(b) June 17th

(c) June 16th

(d) June 15th

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp.The World Day to Combat Desertification and Drought was observed on June 17, 2019. The theme of the day this year is “Let’s Grow the Future Together”.

Q5. Mohamed Morsi, the first democratically-elected President of this nation collapsed and died during a court session on June 17.

(a) Ethiopia

(b) Egypt

(c) Libya

(d) Sudan

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp.Egypt’s first democratically-elected President Mohamed Morsi was buried on June 18, 2019 amid heavy security in Cairo, a day after his collapse and death during a court session. Rights groups have called for an independent and transparent probe into the detention conditions and death of the former leader.

Q6. Which of the following company have been rated by Randstad as India’s most attractive employer brand?

(a) Microsoft

(b) Amazon

(c) Sony

(d) Mercedes-Benz

(e) Infosys

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. Randstad rates Amazon India as country’s most attractive employer brand. Microsoft India emerged as the runner-up, followed by Sony India. Mercedes-Benz, IBM, Larsen & Toubro, Nestle, Infosys, Samsung and Dell are others among the country’s top 10 most attractive employers

Q7. Om Birla is an Indian politician from Bharatiya Janata Party. Where is the constituency of Om Birla?

(a) Bikaner

(b) Kota

(c) Bhilwara

(d) Jaipur

(e) Ajmer

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp.  Om Birla is an Indian politician from Bharatiya Janata Party and is the 17th Speaker of the Lok Sabha. He is a Member of Parliament in the 17th Lok Sabha from the Kota, Rajasthan.

Q8. The GoI will set up ____________________ new incubators for startups in the information and communications technology space across India as part of its TIDE 2.0 scheme.

(a) 52

(b) 47

(c) 51

(d) 43

(e) 61

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp.  The GoI will set up 51 new incubators for startups in the information and communications technology space across India as part of its Technology Incubation and Development of Entrepreneurs (Tide) 2.0 scheme. Tide 2.0 will offer financial and technical support to incubators supporting ICT startups that are involving usage of deep technologies including artificial intelligence, blockchain, robotics, and internet of things in “pre identified areas of societal relevance”.

Q9. According to “World Population Prospects Report 2019” by UN, Which country will overtake China as the most populous country by 2027 and will have almost 1.64 billion inhabitants by 2050?

(a) Russia

(b) Nigeria

(c) United States

(d) India

(e) Canada

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp.  United Nation released its “World Population Prospects Report 2019”. According to this report, India will overtake China as the most populous country by 2027 and will have almost 1.64 billion inhabitants by 2050.

Q10. National Council of Educational Research and Training (NCERT) has organised _________ edition of National Yoga Olympiad of school children in New Delhi.

(a) 2nd

(b) 1st

(c) 5th

(d) 3rd

(e) 4th

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. National Council of Educational Research and Training organised 4th edition of National Yoga Olympiad of school children in New Delhi. The Olympiad was inaugurated by the Director and UNESCO Representative for India, Mr. Eric Falt. This year 567 students from 33 States/UTs participated in the Olympiad.

Attempt More Current Affairs Quizzes

You can also Read this:

3

Leave a Reply