Current Affairs 24th May 2019: Quiz

Current Affairs 24th May 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Name the fighter aircraft from which Indian Air Force successfully fired the BrahMos air version missile.

(a) Mirage 2000

(b) MiG 21 Bison

(c) Su-30 MKI

(d) Mi-29

(e) Rafael

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.  Indian Air Force successfully fired the BrahMos air version missile from its frontline Su-30 MKI fighter aircraft. The launch from the aircraft was smooth and the missile followed the desired trajectory before directly hitting the land target. The air-launched BrahMos missile is a 2.5-ton supersonic air to surface cruise missile with ranges of close to 300 km, designed and developed by BAPL.

Q2. Name the Flight Lieutenant rank officer who became the first woman pilot of the Indian Air Force to qualify to undertake missions by day on a fighter aircraft.

(a) Avni Chaturvedi

(b) Kamala Singh

(c) Srimala Das

(d) Bhawana Kanth

(e) Nirmala Singh

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp.  Flight Lieutenant Bhawana Kanth became the first woman pilot of the Indian Air Force to qualify to undertake missions by day on a fighter aircraft. She completed the Day Operational syllabus on MiG-21 Bison.

Q3. Name the former foreign secretary who will be conferred with Japan’s second highest national award, ‘Order of the Rising Sun, Gold and Silver Star’.

(a) Ranjan Mathai

(b) Shyam Saran

(c) Sujatha Singh

(d) Nirupama Rao

(e) Shivshankar Menon

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp. Former foreign secretary Shyam Saran will be conferred with Japan’s second highest national award, ‘Order of the Rising Sun, Gold and Silver Star’.

Q4. Which among the following company/organization has recently announced its biggest defence order worth over Rs 300 crore with the Indian Navy.

(a) Tech Mahindra

(b) Reliance Defence

(c) HAL

(d) BEL

(e) Kotak Mahindra

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. Tech Mahindra announced its biggest defence order worth over Rs 300 crore with the Indian Navy. As part of the ‘Armed Forces Secure Access Card’ (AFSAC) Project, Tech Mahindra will implement RFID (Radio Frequency Identification) based Access Control System across all naval bases and ships.

Q5. On which rank does India stands in the recently released KidsRight Index out of 181 countries?

(a) 112th

(b) 109th

(c) 117th

(d) 134th

(e) 140th

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp.  India stands in a lowly 117th position out of 181 countries in the KidsRight Index, the annual global index which ranks how countries adhere to and are equipped to improve child rights. Iceland secured the top position in the index followed by Portugal.

Q6. Name the life insurer that has been conferred with the FICCI Claims Excellence Award.

(a) Aegon Life Insurance Co. Ltd

(b) Bajaj Allianz Life Insurance Company Limited

(c) Birla Sun Life Insurance Co. Ltd

(d) Bharti AXA Life Insurance

(e) DHFL Pramerica Life Insurance

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp.  Bharti AXA Life Insurance, a private life insurer, has been conferred with the FICCI Claims Excellence Award. The recognition comes for its customer-friendly claims services in the life insurance sector.

Q7. The 5th Smart Cities India 2019 expo was held recently in _____.

(a) New Delhi

(b) Mumbai

(c) Chennai

(d) Guwahati

(e) Pune

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp.  The 5th Smart Cities India 2019 expo, including Transport India, Solar India, Buildings India and Water India expos, was inaugurated by Durga Shanker Mishra, Secretary, Ministry of Housing and Urban Affairs (MoUHUA) at the Pragati Maidan, New Delhi.

Q8. The World Health Organization (WHO) has recently declared which of the following two countries as malaria-free?

(a) Algeria and Bulgaria

(b) Algeria and Argentina

(c) Bulgaria and Argentina

(d) Finland and Ireland

(e) Sweden and Finland

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp.  The World Health Organization (WHO) declared Algeria and Argentina as malaria-free, with no recorded cases of indigenous transmission of the disease since 2013 and 2010 respectively

Q9. What is the capital of Algeria?

(a) Buenos Aires

(b) Buenires

(c) Algiers

(d) Manires

(e) Philires

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. Algeria Capital: Algiers, Currency: Algerian dinar.

Q10. Name the organization/group that has overtaken the 151-year-old Tata group to emerge as India’s most valuable by way of market capitalization (m-cap).

(a) Reliance Group

(b) Mittal Group

(c) HDFC group

(d) ONGC

(e) IOC

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. The HDFC group has overtaken the 151-year-old Tata group to emerge as India’s most valuable by way of market capitalization (m-cap). The combined market value of the five listed companies of the HDFC group – HDFC, HDFC Bank, HDFC Life, HDFC Asset Management and Gruh Finance stood at Rs 11.66 lakh crore.

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

LIC ADO Combo Test SeriesLIC ADO Mains Test SeriesLIC ADO Pre Test Series

 

 

 

3

Leave a Reply