Current Affairs 25th June 2019: Quiz

Current Affairs 25th June 2019: Daily GK update quiz

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Name of RBI Deputy Governor who resigned six months before his term ends?

(a) Pankaj Sinha

(b) Abhijit Prasad

(c) Suresh Prajapati

(d) Viral Acharya

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp.RBI Deputy Governor Viral V Acharya has resigned from his post, six months before the scheduled end of his term. Acharya joined the central bank in January 2017 and was RBI’s youngest deputy governor, post economic liberalisation. Acharya will be returning to New York University as CV Starr Professor of Economics.

Q2. Which Indian cricketer has been fined 25 percent of match fee for breaching ICC Code of Conduct?

(a) Virat Kohli

(b) Jasprit Bumrah

(c) Hardik Pandya

(d) Rohit Sharma

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp.Virat Kohli was fined 25 percent of his match fee for excessive appealing during India’s match against Afghanistan on June 22 at Southampton. One demerit point was added to his disciplinary record.

Q3. Which party’s leader announced that the party would be fighting all future elections on its own after the massive failure of its alliance in Lok Sabha Elections 2019?

(a) SP

(b) TMC

(c) BSP

(d) Congress

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp.BSP Chief Mayawati has officially called off her party’s alliance with Akhilesh Yadav’s SP. Mayawati tweeted saying that in the interest of the party and movement, the Bahujan Samaj Party (BSP) will now contest all the elections going forward alone on its own.

  1. Which among the following nations has become the first gulf country to launch a UN-developed anti-money laundering platform?

(a) Saudi Arabia

(b) UAE

(c) Qatar

(d) Bahrain

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp.The UAE has become the first country in the Gulf to launch a new reporting platform developed by the United Nations Office on Drugs and Crime to curb organised crimes. The UAE’s Financial Intelligence Unit launched the new anti-money laundering platform ‘goAML’ , which has been open for registration since May.

  1. Name of Indian player who recently won Asian Snooker Championship?

(a) Aditya Mehta

(b) Geet Sethi

(c) Ysin Sanchit

(d) Pankaj Advani

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp.Pankaj Advani completed a career Grand Slam in snooker, by winning the Asian Snooker Championship title. In the final, the 34-year-old, who has already accomplished the feat in billiards, registered a 6-3 win over Thailand challenger Thanawat Tirapongpaiboon.

Q6. Which of the following have become the 1st Arab country to be granted full FATF membership during the group’s Annual General Meeting recently in Orlando, Florida.?

(a) Jordan

(b) Saudi Arabia

(c) Palestine

(d) Lebanon

(e) Morocco

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. Saudi Arabia has become the 1st Arab country to be granted full membership of the Financial Action Task Force. It becomes the 39th member of FATF during the group’s Annual General Meeting in Orlando, Florida.

Q7. The spanish footballer …… who was a part of 2010 World Cup Winning Team of Spain has announced his retirement from football.

(a) Fernando Torres

(b) David Villa

(c) Iker Casillas

(d) Sergio Ramos

(e) Gerard Pique

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. The spanish footballer Fernando Torres who was a part of 2010 World Cup Winning Team of Spain has announced his retirement from football.

Q8. Which day is celebrated around the world as United Nations Public Service Day?

(a) 23rd June

(b) 24th May

(c) 23rd January

(d) 25th August

(e) 26th July

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. United Nations Public Service Day is celebrated around the world on 23rd June. The day celebrates the value and virtue of public service to the community; highlights the contribution of public service in the development process; recognizes the work of public servants, and encourages young people to pursue careers in the public sector.

Q9. Which country have become the first gulf country to launch ‘goAML’, a new anti money laundering reporting platform developed by the United Nations Office on Drugs and Crime to curb organised crimes?

(a) Yemen

(b) Bahrain

(c) United Arab Emirates

(d) Oman

(e) Qatar

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. The UAE has become the first country in the Gulf to launch ‘goAML’, a new anti money laundering reporting platform developed by the United Nations Office on Drugs and Crime to curb organised crimes.

Q10. The Indian women’s rugby team have claimed a historic first ever international Rugby 15s victory after defeating Singapore. The championship was held in

(a) Kuala Lumpur, Malaysia

(b) Manila, Philippines

(c) Tokyo, Japan

(d) Naypyitaw, Myanmar

(e) Bangkok, Thailand

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. The Indian women’s rugby team have claimed a historic first ever international Rugby 15s victory. They defeated Singapore with a score of 21-19. The Indian team finished third in the Asia Women’s Division 1 Rugby XVs Championship held in Manila.

Attempt More Current Affairs Quizzes

You can also Read this:

 

 

Leave a Reply