Current Affairs 25th September 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 25th September 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Bill and Melinda Gates Foundation awarded Prime Minister Narendra Modi with the 2019 Global Goalkeeper Award for ____________________________

(a) Fit India Movement

(b) Poshan Abhiyan

(c) Swachh Bharat Mission

(d) Jan Dhan Yojana

(e) Jal Jivan Mission

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. Prime Minister Narendra Modi received the 2019 Global Goalkeeper Award. He received the award for Swachh Bharat Mission from Bill and Melinda Gates Foundation.

Q2. Name the single-window system recently launched by the Union Home Minister Amit Shah which will be used for issuing licences to private security agencies.

(a) Government Open Data License

(b) Private Security Agency Licensing Portal

(c) Private Security Agency Licensing & Complaint Redressal Portal

(d) Private Security Agency Kendra

(e) India National Data Sharing

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. The Union Home Minister Amit Shah has launched a single-window system ‘Private Security Agency Licensing Portal’. The single-window system will be used for issuing licences to private security agencies.

Q3. Name the state which recently defeated Railways by 1-0 to win the Senior Women’s National Football Championship held in Pasighat, Arunachal Pradesh.

(a) Nagaland

(b) West Bengal

(c) Manipur

(d) Odisha

(e) Asam

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Q4. Army officer Ponung Doming became the first woman officer of which of the following state, to be elevated to the rank of Lieutenant Colonel in the Indian Army?

(a) Sikkim

(b) Andhra Pradesh

(c) Assam

(d) Tripura

(e) Arunachal Pradesh

Answer & Explanation
Ans.4.(e)

Exp. Army officer Ponung Doming became the first woman officer from Arunachal Pradesh to be elevated to the rank of Lieutenant Colonel in the Indian Army.

Q5. Who among the following will be awarded with the SASTRA Ramanujan prize for 2019?

(a) Terry Tao

(b) Adam Harper

(c) Grigori Perelman

(d) John Horton Conway

(e) Paul Erdos

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. The SASTRA Ramanujan prize for 2019 will be awarded to the mathematician Adam Harper who is an Assistant Professor with the University of Warwick, England.

Q6. Name the National women’s badminton coach who has stepped down from her post of National women’s coach of India.

(a) Zhang Jun

(b) Lim Pek Siah

(c) Kim Ji Hyun

(d) Ksenia Evgenova

(e) Park Joo-bong

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp. National women’s badminton coach Kim Ji-Hyun has stepped down from her post of National women’s coach of India.

Q7. Who among the following was recently appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Guinea Bissau?

(a) Harsh Vardhan Shringla

(b) T C Barupal

(c) Rudrendra Tandon

(d) Godavarthi Venkata Srinivas

(e) Partha Satpathy

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. Godavarthi Venkata Srinivas was appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Guinea Bissau.

Q8. Who among the following has been appointed as the new chairman of the Association of Mutual Funds in India (AMFI)?

(a) Alok Sahoo

(b) Nilesh Shah

(c) Maneesh Dangi

(d) Nimesh Shah

(e) Saurabh Nanavati

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. Nilesh Shah, Managing Director of Kotak Asset Management Company (AMC), has been appointed as the new chairman of the Association of Mutual Funds in India (AMFI).

Q9. Who among the following will be awarded with the Dadasaheb Phalke award for 2019 for his outstanding contribution to the growth and development of Indian cinema?

(a) Shatrughan Sinha

(b) Rajesh Khanna

(c) Shashi Kapoor

(d) Amitabh Bachchan

(e) Vinod Khanna

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. The country’s highest film honour, the Dadasaheb Phalke award, will be presented this year to Amitabh Bachchan. This award is given for his outstanding contribution to the growth and development of Indian cinema.

Q10. India and the United States are set to hold their first tri-services exercise code-named “_____________________” at Visakhapatnam and Kakinada, Andhra Pradesh.

(a) Mitra Shakti

(b) Nomadic Elephant

(c) Tiger Triumph

(d) Khanjar

(e) Garuda Shakti

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. India and the United States are set to hold their first tri-services exercise code-named “Tiger Triumph” at Visakhapatnam and Kakinada, Andhra Pradesh

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply