Current Affairs 26th August 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 26th August 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1.Which state has been ranked first in the recently released Composite Water Management Index 2.0 (CWMI 2.0)?

(a) Madhya Pradesh

(b) Andhra Pradesh

(c) Gujarat

(d) Goa

(e) Uttar Pradesh

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.NITI Aayog has recently released report on the Composite Water Management Index 2.0 (CWMI 2.0) for reference year 2017-18 . Gujarat has been ranked first in the CWMI 2.0, followed by Andhra Pradesh, Madhya Pradesh, Goa, Karnataka and Tamil Nadu. In North Eastern and Himalayan States, Himachal Pradesh has been adjudged No. 1 in 2017-18 followed by Uttarakhand, Tripura and Assam. The Union Territories have first time submitted their data and Puducherry has been declared as the top ranker. In terms of incremental change in index (over 2016-17 level), Haryana holds No. 1 position in general States and Uttarakhand ranks at first position amongst North Eastern and Himalayan States.

Q2.Amazon Rainforest Forests are located in which continent?

(a)South America

(b)Africa

(c)Australia

(d)Europe

(e)India

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp.According to the latest date by Brazil’s National Institute for Space Research (Inpe), the Amazon Rainforest Forests in Brazil has recorded 74,155 fires since January 2019. Its satellite data showed an 84% increase as compared to the same period in 2018. The Amazon is the largest tropical forest in the world, which covers more than 5 million square kilometres across nine countries: Brazil, Bolivia, Colombia, Ecuador, French Guiana, Guyana, Peru, Suriname and Venezuela. It acts as an enormous carbon sink & stores up to an estimated 100 years worth of carbon emissions produced by humans, and is seen as vital to slowing the pace of global warming.

Q3.Sabka Vishwas scheme, which is in news, is associated to which purpose?

(a) To settle pending SC/ST cases

(b) To settle pending PIL cases

(c) To settle pending indirect tax disputes

(d) To settle pending women related cases

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp.The Government of India (GoI) has recently notified the Sabka Vishwas – Legacy Dispute Resolution Scheme 2019 to reduce legacy service tax and central excise cases in the pre-GST era. The scheme will be operationalized from 1st September 2019 & would continue till 31st December 2019. The two main components of the Scheme are dispute resolution and amnesty. The most attractive aspect of the scheme is that it provides substantial relief in tax dues for all categories of cases as well as full waiver of interest, fine and penalty. For all the cases pending in adjudication or appeal – in any forum – this Scheme offers a relief of 70% from the duty demand if it is Rs.50 lakhs or less and 50% if it is more than Rs. 50 lakhs.

Q4.Name the project recently inaugurated by the Union Minister for Textiles Smriti Zubin Irani, with an initiative to move towards sustainable fashion that contributes to a clean environment.

(a) Project CU.RE

(b) Project MO.RE

(c) Project CO.ST

(d) Project SU.RE

(e) Project RE.ST

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. The Union Minister for Textiles Smriti Zubin Irani has inaugurated Project SU.RE(Sustainable Resolution) with an initiative to move towards sustainable fashion that contributes to a clean environment.

Q5.The National Centre for Avian Ecotoxicology was inaugurated at Salim Ali Centre for Ornithology and Natural Sciences (SACON) located in _________________________

(a) West Bengal

(b) Tamil Nadu

(c) Maharashtra

(d) Haryana

(e) Kerala

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

exp. The National Centre for Avian Ecotoxicology was inaugurated at Salim Ali Centre for Ornithology and Natural Sciences (SACON) located in Coimbatore, Tamil Nadu.

Q6. Prime Minister Narendra Modi has launched redevelopment project of the 200-year-old Sri Krishna temple in _____________________, Bahrain.

(a) Muharraq

(b) Riffa

(c) Seef

(d) Manama

(e) AlJuffair

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. Prime Minister Narendra Modi has launched redevelopment project of the 200-year-old Sri Krishna temple in Manama, Bahrain.

Q7. Which of the following Indian public sector bank has launched a co-branded credit card in association with Standard Chartered bank?

(a) Bandhan Bank

(b) Bank of Maharashtra

(c) Union bank of India

(d) Central Bank of India

(e) Punjab National Bank

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. Bandhan Bank has launched a co-branded credit card in association with Standard Chartered bank.

Q8. A book titled “Big Billion Startup: The Untold Flipkart Story” will be published by “Pan Macmillan India” in October 2019. Who is the author of this book?

(a) Binny Bansal

(b) Sriram Venkataraman

(c) Kalyan Krishnamurthy

(d) Sachin Bansal

(e) Mihir Dalal

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. A book titled “Big Billion Startup: The Untold Flipkart Story” will be published by “Pan Macmillan India” in October 2019. Mihir Dalal has written the book.

Q9. 45th G7 Summit will be held in _____________________, France.

(a) Paris

(b) Marseille

(c) Biarritz

(d) Villeurbanne

(e) Rennes

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. 45th G7 Summit will be held in Biarritz, France

Q10. Name the project recently inaugurated by the Union Minister for Textiles Smriti Zubin Irani, with an initiative to move towards sustainable fashion that contributes to a clean environment.

(a) Project CU.RE

(b) Project MO.RE

(c) Project CO.ST

(d) Project SU.RE

(e) Project RE.ST

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. The Union Minister for Textiles Smriti Zubin Irani has inaugurated Project SU.RE(Sustainable Resolution) with an initiative to move towards sustainable fashion that contributes to a clean environment.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

3

Leave a Reply