Current Affairs 26th June 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 26th June 2019: Daily GK updates quiz

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. The Hikat dance is a very old form of folk dance which is being performed by the young girls in the marriage ceremonies in which state?

(a) Himachal Pradesh

(b) Jammu and Kashmir

(c) Uttarakhand

(d) Arunachal Pradesh

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. The Hikat dance  is a very old form of folk dance which is being performed by the young  girls in the marriage ceremonies in the valley of Kashmir.

Q2. Pattadakkal Dance Festival celebrated in which state?

(a) Odisha

(b) Andhra Pradesh

(c) Karnataka

(d) Telangana

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. Pattadakkal Dance Festival is an annual dance festival which is held annually in Pattadakkal, a small town located in the southern state of Karnataka, India.

Q3. Bandipur National Park is located in the state of

(a) Kerala

(b) Tamil Nadu

(c) Andhra Pradesh

(d) Telangana

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. Once the hunting reserve for the king of Mysore, Bandipur National Park was established as national park in the year 1978 and is located in the state of Karnataka.

Q4.What is the name of cryptocurrency wallet announced by Facebook and its partners recently?

(a) Aries

(b) Taurus

(c) Calibra

(d) Moon

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp.One of the first applications built on top of the Libra blockchain will be Calibra, a cryptocurrency wallet that will allow users to receive and send Libra. In contrast to Libra, the stablecoin, and Libra, the blockchain, Calibra (the company) is a subsidiary of Facebook, and the development of Calibra (the wallet) will be under Facebook’s control.

Q5. PM Narendra Modi performed Yoga on International Yoga Day 2019 at which city?

(a) Jabalpur

(b) Ranchi

(c) Gandhinagar

(d) Chandigarh

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp.PM Narendra Modi will join the programme at Ranchi on June 21 on the occasion of International Yoga Day 2019. The program will be organised at Prabhat Tara ground. Modi will join the yoga session along with 18,000 people.

Q6. What is the name of Facebook’s new digital currency?

(a) Gemini

(b) Pisces

(c) Libra

(d) Taurus

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp.Facebook launched its own digital currency ‘Libra’, powered by blockchain technology, for users around the world. Facebook’s ‘Calibra’ digital wallet will let users save, send and spend Libra with a smartphone.

 

Q7. Ashleigh Barty becomes world No.1 women tennis player after winning the Birmingham Classic by defeating Julia Goerges by 6-3, 7-5. She is an ___________ Professional tennis player.

(a) Australian

(b) German

(c) Russian

(d) American

(e) Swiss

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. Ashleigh Barty becomes world No.1 women tennis player after winning the Birmingham Classic by defeating Julia Goerges by 6-3, 7-5. She is an Australian Professional tennis player.

Q8. Which country gifts Manipur a “Peace Museum” that is built on the memories of one of the fiercest battles of the Second World War?

(a) Russia

(b) Japan

(c) USA

(d) Canada

(e) Brazil

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. Japan gifts Manipur a “Peace Museum” which is built on the memories of one of the fiercest battles of the Second World War. The inauguration of the Imphal Peace Museum at Red Hill, about 20 km southwest of Manipur’s capital Imphal, marked the 75th anniversary of the Battle of Imphal.

Q9. The CMS is a software application launched by RBI on its website and It will be used for lodging complaints against banks and NBFCs with a view to improve customer experience in timely redressal of grievances. What is full form of CMS?

(a) Complaint Mandate System

(b) Complaint Management Security

(c) Complaint Management Scheme

(d) Complaint Management System

(e) Complaint Middle System

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. The Complaint Management System (CMS) is a software application launched by Reserve Bank of India on its website. It will be used for lodging complaints against banks and NBFCs with a view to improve customer experience in timely redressal of grievances.

Q10. Central government has distributes free Doordarshan (DD) set-top boxes to people living in border areas of-

(a) Jammu and Kashmir

(b) Kerala

(c) Uttarakhand

(d) Sikkim

(e) Arunachal Pradesh

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. GoI distributes free Doordarshan (DD) set-top boxes to people living in border areas of Jammu and Kashmir. The event was organized by Doordarshan Kashir.

Attempt More Current Affairs Quizzes

You can also Read this:

 

 

 

Leave a Reply