Current Affairs 26th September 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 26th September 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Which of the following state government has launched a housing loan subsidy scheme “Aponar Apon Ghar”?

(a) Tripura

(b) West Bengal

(c) Assam

(d) Nagaland

(e) Manipur

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. The Assam Government has launched a housing loan subsidy scheme “Aponar Apon Ghar”.

Q2. Indian Navy is participating in the 23rd edition of the Trilateral Maritime Exercise “Malabar” 2019 with the navies of ____________ and USA which is taking place off the coast of Japan.

(a) China

(b) Thailand

(c) Russia

(d) Myanmar

(e) Japan

Answer & Explanation
Ans.2.(e)

Exp. Indian Navy is participating in the 23rd edition of the Trilateral Maritime Exercise Malabar 2019 with the navies of Japan and USA which is taking place off the coast of Japan.

Q3. Name the Telugu film actor who was popular as a mimicry artist and entered the film industry through the film ‘Sampradayam’, passed away recently.

(a) Venu Madhav

(b) Akkineni Nagarjuna

(c) Mahesh Babu

(d) Prabhas

(e) Kamal Haasan

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. Telugu film actor Venu Madhav, who was popular as a mimicry artist and entered the film industry through the film ‘Sampradayam’, passed away recently.

Q4. Who among the following has been elected as the member of the International Association of Athletics Federations council?

(a) Ranbir Singh Mahendra

(b) Thomas Bach

(c) Narayanaswami Srinivasan

(d) J.R. Bhalla

(e) Adille Sumariwalla

Answer & Explanation
Ans.4.(e)

Exp. Adille Sumariwalla has been elected as the member of the International Association of Athletics Federations council.

Q5. Name the actress who has been chosen as “goodwill ambassador” by the Chief Electoral Office in Maharashtra to create awareness among people about the importance of voting.

(a) Hema Malini

(b) Twinkle Khanna

(c) Madhuri Dixit

(d) Shabana Azmi

(e) Smita Patil

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. Actor Madhuri Dixit has been chosen as “goodwill ambassador” by the Chief Electoral Office in Maharashtra to create awareness among people about the importance of voting.

Q6. The United Nations observes World Maritime Day every year. This year the theme for the day is?

(a) Our Heritage – Better Shipping for a Better Future

(b) Empowering women in the maritime community

(c) Connecting ships, ports and people

(d) Shipping: indispensable to the world

(e) Maritime education and training

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. The United Nations observes World Maritime Day every year. This year the theme for the day is: Empowering women in the maritime community.

Q7. A comic book series with ___________________ as the central character has been unveiled by the Ayush ministry to make children aware of the importance of medicinal plants and their use for home remedies.

(a) Professor Wardhman

(b) Professor Shaktiman

(c) Professor Wriddhiman

(d) Professor Dushasan

(e) Professor Ayushman

Answer & Explanation
Ans.7.(e)

Exp. A comic book series with ‘Professor Ayushman’ as the central character has been unveiled by the Ayush ministry to make children aware of the importance of medicinal plants and their use for home remedies.

Q8. Which of the following place will host the 5th edition of India International Science Festival?

(a) Bhuvneshwar

(b) Kolkata

(c) Jaipur

(d) Gandhinagar

(e) Jabalpur

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. The 5th edition of India International Science Festival will be held in Kolkata.

Q9. Name the athlete who was recently presented the Veteran Pin by the world athletics governing body, in recognition of her contribution to the growth of sport.

(a) Genzeb Shumi

(b) Shitaye Eshete

(c) Mimi Belete

(d) Elena Romagnolo

(e) P.T. Usha

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. Indian track and field legend P. T. Usha was presented the Veteran Pin by the world athletics governing body, in recognition of her contribution to the growth of sport.

Q10. The Asian Development Bank has slashed its growth forecast for India for fiscal year 2019-20 from 7% to?

(a) 6.3%

(b) 6.4%

(c) 6.5%

(d) 6.6%

(e) 6.7%

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp.The Asian Development Bank has slashed its growth forecast for India for fiscal  year 2019-20 to 6.5% from 7%.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply