Current Affairs 27th August 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 27th August 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1.Which football team has won the 2019 Durand Cup tournament?

(a) Gokulam Kerala

(b) Mohun Bagan

(c) East Bengal

(d) FC Goa

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp.In football, Gokulam Kerala FC won the 129th Durand Cup tournament by defeating heavyweights Mohun Bagan 2-1 at the Salt Lake Stadium in Kolkata on 25th August 2019. It was a close game throughout which saw both the teams go through testing moments. With this win, Gokulam Kerala became the first club from the state in 22 years to clinch the tournament.

Q2.The annual festival of famous Madurai Meenakshi Amman temple has started in which state?

(a) Kerala

(b) Tamil Nadu

(c) Andhra Pradesh

(d) Karnataka

(e) Gujarat

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.the 10-day annual festival of the famous Madurai Meenakshi Amman temple has started in Tamil Nadu with a formal flag hoisting ceremony in the sprawling temple premises. The main ceremony of the crowning of Lord Sundareswara will be held on 7th of September, after which Lord Sundareswar will accept the reign of Madurai for six months. One of the interesting aspects of the festival is the enactment of various incidents in the lives of Lord Sundareswara and Goddess Meenakshi. In one of the important incidents enacted during the annual festival, Lord Sundareswar disguises himself as a labourer to help a poor old woman called Pittu.

Q3.Which state government has launched exclusive education TV channel “Kalvi Tholaikkatchi”?

(a) Tamil Nadu

(b) Karnataka

(c) Kerala

(d) Andhra Pradesh

(e) Odisha

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp.The Tamil Nadu government has recently launched its exclusive education TV channel – Kalvi Tholaikkatchi – to benefit students of classes I to XII. The content will include shows aimed at school children, besides those on jobs and related issues. The Education TV will telecast programmes from 6 am to 9.30 pm every day. The programmes will be based on board exam preparation for students, employment news and opportunities for the youth and career-guidance information. The content for the channel has been prepared by a group of 25 teachers and the programmes will also have guest speakers like authors and subject experts.

Q4.Who is the head of CVC committee to examine bank frauds above 50 crore?

(a) D K PathakSuresh

(b) N Patel

(c) T M Bhasin

(d) Madhusudan Prasad

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp.The Central Vigilance Commission (CVC) has constituted Advisory Board for Banking Frauds (ABBF) to examine bank fraud over Rs 50 crore and recommend action. The panel in its previous avatar called the Advisory Board on Bank, Commercial and Financial Frauds. The 4-member ABBF, which is headed by former Vigilance Commissioner T M Bhasin, has been formed in consultation with the RBI and it will function as the first level of examination of all large fraud cases before recommendations or references are made to the investigative agencies by the respective Public Sector Banks (PSBs).

Q5. Which of the following Indian public sector bank has launched a co-branded credit card in association with Standard Chartered bank?

(a) Bandhan Bank

(b) Bank of Maharashtra

(c) Union bank of India

(d) Central Bank of India

(e) Punjab National Bank

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. Bandhan Bank has launched a co-branded credit card in association with Standard Chartered bank.

Q6. A book titled “Big Billion Startup: The Untold Flipkart Story” will be published by “Pan Macmillan India” in October 2019. Who is the author of this book?

(a) Binny Bansal

(b) Sriram Venkataraman

(c) Kalyan Krishnamurthy

(d) Sachin Bansal

(e) Mihir Dalal

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. A book titled “Big Billion Startup: The Untold Flipkart Story” will be published by “Pan Macmillan India” in October 2019. Mihir Dalal has written the book.

Q7. 45th G7 Summit will be held in _____________________, France.

(a) Paris

(b) Marseille

(c) Biarritz

(d) Villeurbanne

(e) Rennes

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. 45th G7 Summit will be held in Biarritz, France

Q8. Name the project recently inaugurated by the Union Minister for Textiles Smriti Zubin Irani, with an initiative to move towards sustainable fashion that contributes to a clean environment.

(a) Project CU.RE

(b) Project MO.RE

(c) Project CO.ST

(d) Project SU.RE

(e) Project RE.ST

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. The Union Minister for Textiles Smriti Zubin Irani has inaugurated Project SU.RE(Sustainable Resolution) with an initiative to move towards sustainable fashion that contributes to a clean environment.

Q9. The National Centre for Avian Ecotoxicology was inaugurated at Salim Ali Centre for Ornithology and Natural Sciences (SACON) located in _________________________

(a) West Bengal

(b) Tamil Nadu

(c) Maharashtra

(d) Haryana

(e) Kerala

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. The National Centre for Avian Ecotoxicology was inaugurated at Salim Ali Centre for Ornithology and Natural Sciences (SACON) located in Coimbatore, Tamil Nadu.

Q10. Name an India archer who defeated higher-ranked Sonoda Waka to become recurve cadet world champion at the World Archery Youth Championships in Madrid, Spain.

(a) Muskan Kirar

(b) Jyothi Surekha Vennam

(c) Madhumita Kumari

(d) Trisha Deb

(e) Komalika Bari

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp.India archer Komalika Bari defeated higher-ranked Sonoda Waka to became recurve cadet world champion at the World Archery Youth Championships in Madrid, Spain.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

3

Leave a Reply