Current Affairs 27th June 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 27th June 2019: Daily GK updates quiz

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Amitabh Kant has got how many years extension as Niti Aayog CEO?

(a) Five years

(b) Three Years

(c) Two Years

(d) One year

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.Amitabh Kant was given a two-year extension as the Chief Executive Officer of NITI Aayog on June 26, 2019. The Appointments Committee of the Cabinet has approved the extension of Mr Kant’s tenure for a further period of two years beyond June 30, 2019, i.e. up to June 30, 2021, on the same terms and conditions.

Q2. Who has been recently appointed IB director?

(a) Vipin Kumar

(b) Arvind Kumar

(c) Sanjiv Seth

(d) Ashwani Singh

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.The government has appointed senior IPS officer Arvind Kumar as the director of the Intelligence Bureau. He is considered as an expert hand on matters related to Kashmir.

Q3. Which nation has been adjudged the best catching side so far in World Cup 2019?

(a) Australia

(b) India

(c) New Zealand

(d) England

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp.Team India is the best catching side so far in the ongoing cricket world cup with just one dropped catch, while India’s arch-rival Pakistan is the worst catching side with 14 dropped catches.

Q4. Which nation has dropped the maximum number of catches in Cricket World Cup 2019?

(a) Afghanistan

(b) Sri Lanka

(c) Pakistan

(d) Bangladesh

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp.Pakistan is the worst catching side in the ongoing cricket world cup with 14 dropped catches, meaning they have dropped 35 percent of the catching opportunities provided to them, which perhaps has majorly cost them crucial matches.

Q5. The International Seed Testing Association was founded in ____________ and has more than 100 members worldwide.

(a) 1912

(b) 1960

(c) 1948

(d) 1936

(e) 1924

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. The International Seed Testing Association was founded in 1924 and has more than 100 members worldwide. It is an association of laboratories which are authorised to check on the marketability of seed as defined in various countries’ laws.

Q6. Appointments Committee of the Cabinet has named new heads for the country’s premier spy agencies the Intelligence Bureau (IB) and the Research & Analysis Wing (RAW). Who will head the Intelligence Bureau?

(a) Karanjeet Singh

(b) Anil Dhasmana

(c) Samant Goel

(d) Arvind Kumar

(e) Rajiv Jain

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. Appointments Committee of the Cabinet has named new heads for the country’s premier spy agencies — the Intelligence Bureau (IB) and the Research & Analysis Wing (RAW). Arvind Kumar will head the Intelligence Bureau, the main internal intelligence unit of the government. He will succeed Rajiv Jain.

Samant Goel will take charge of the RAW, which looks after the external intelligence of the country. He will succeed Anil Dhasmana.

Q7. RBI’s UK Sinha led committee give the recommendations for MSME sector recently. The formation of a government sponsored Fund of Funds of Rs ____________________ crore to support venture capital and private equity firms investing in MSMEs.

(a) Rs 20,000 crore

(b) Rs 5,000 crore

(c) Rs 10,000 crore

(d) Rs 2,000 crore

(e) Rs 1,000 crore

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. RBI’s U.K. Sinha led committee give the following recommendations for MSME sector:

The creation of a distressed asset fund, with a corpus of Rs 5,000 crore, structured to assist MSME units in clusters.

The formation of a government sponsored Fund of Funds of Rs 10,000 crore to support venture capital and private equity firms investing in MSMEs.

Q8. The United Nations has observed ________________ June as the International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking.
(a) 23rd

(b) 25th

(c) 26th

(d) 28th

(e) 24th

Answer & Explanation
Ans.3.(c)
Exp. The United Nations observe 26 June as the International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking. The day is celebrated by the United Nations as an expression of its determination to strengthen action and cooperation to achieve the goal of an international society free of drug abuse.

Q9. Recently released Food and Nutrition Security Report stated that 31.4% of Indian children will be stunted by-?

(a) 2022

(b) 2025

(c) 2025

(d) 2021

(e) 2030

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. Recently released Food and Nutrition Security Report stated that 31.4% of Indian children will be stunted by 2022. Which means one in every three Indian children under five years will be stunted by 2022. In States like Bihar (48%) and Uttar Pradesh (46%), almost one in two children are stunted, while it is only one in five children in Kerala and Goa (20% each).

Q10. Union Minister of Social Justice & Empowerment flagged off “17th Run Against Drug Abuse” on the occasion of “International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking” in-

(a) Chandigarh

(b) New Delhi

(c) Mumbai

(d) Jaipur

(e) Lucknow

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp.Union Minister of Social Justice & Empowerment flagged off “17th Run Against Drug Abuse” on the occasion of “International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking” in New Delhi. ‘Listen First’ was chosen as the theme to increase the support for prevention of drug use.

Attempt More Current Affairs Quizzes

You can also Read this:

 

 

Leave a Reply