Current Affairs 28th August 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 28th August 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1.At what rate animal husbandry and fisheries farmers can avail loan from bank under Interest subvention scheme ?

(a) 2%

(b) 4%

(c) 3%

(d) 5%

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp.Farmers involved in activities related to Animal Husbandry and Fisheries, through a separate KCC will get at a concessional interest rate of 7% per annum during the years only 2018-19 and 2019-20 for the short loan up to Rs. 2 lakh. The Interest subvention is available for animal husbandry and fisheries farmers at the rate of 2% per annum at the time of disbursal of loan.

Q2.Name the bank, that has launched India’s first one-time password (OTP) facility for ATM withdrawals .

(a) Indian Overseas Bank

(b) Indian Bank

(c) State Bank of India(SBI)

(d) Canara Bank

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.(d)

Exp.Canara Bank, one of the largest public sector banks in India has launched India’s first one-time password (OTP) facility for ATM withdrawals.

Q3.Name the World’s first floating nuclear reactor that was launched recently .

(a) Changjiang

(b) Akademik Lomonosov

(c) Fangchenggang

(d) Hongyanhe I

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp.The world’s first floating nuclear reactor Akademik Lomonosov was launched on August 23, 2019, and had set up on a 5000 km journey to northeastern Siberia from Arctic port of Murmansk (north Arctic region), and the trip is expected to last between 4-6 weeks depending on the ice amounts and weather.

Q4.Name the app launched by Arhan Bagati to help Paralympians to look up accessible places in Tokyo during 2020 Paralympics Games .

(a) IndianPara

(b) IndPara

(c) IndTokyo

(d) ParaTokyo

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp.Arhan Bagati, Awareness and Impact Ambassador of Paralympic Committee of India has launched a mobile application called “IndTokyo” to help para-athletes to look up accessible places in Tokyo, Japan during their visit to the city for the 2020 Paralympics Games.

Q5. Name the mobile app recently launched by government which enables people to search for Janaushadhi generic medicines and the stores at the tip of their fingers.

(a) Janaushadhi Sugam

(b) Janaushadhi Kendra

(c) Janaushadhi Centre

(d) Janaushadhi Nigam

(e) Janaushadhi Ghar

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. Government has launched mobile app “Janaushadhi Sugam” which enables people to search for Janaushadhi generic medicines and the stores at the tip of their fingers.

Q6. Digital payments company Paytm has appointed ex-Goldman executive Amit Nayyar as president in the financial services business of the company. Who is the founder of Paytm?

(a) Ajay Shekhar Sharma

(b) Renu Satti

(c) Bipin Preet Singh

(d) Sameer Nigam

(e) Vijay Shekhar Sharma

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. Digital payments company Paytm has appointed ex-Goldman executive Amit Nayyar as president in the financial services business of the company. Paytm Founder: Vijay Shekhar Sharma.

Q7. Indian Bank has opened MSME CPC in Chennai. It will give a boost to the bank’s MSME portfolio. CPC stands for?

(a) Centralised Procuring Centre

(b) Centralised Production Centre

(c) Centralised Processing Centre

(d) Centralised Payment Centre

(e) Centralised Procurement Centre

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. Indian Bank has opened MSME CPC (centralised processing centre) in Chennai. It will give a boost to the bank’s MSME portfolio.

Q8. Who among the following has become the first female officer in the country to become Flight Commander of a flying unit?

(a) Wing Commander Shalija Dhami

(b) Wing Commander Bhavna Kanth

(c) Wing Commander Pooja Gupta

(d) Wing Commander Saumya Tomar

(e) Wing Commander Saba Sharma

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. Indian Air Force’s Wing Commander Shalija Dhami has become the first female officer in the country to become Flight Commander of a flying unit.

Q9. Name the Oil and Natural Gas Corporation’s Chairman and Managing Director who was honoured with the Distinguished Fellowship of the Institute of Directors (IOD), 2019.

(a) A V Girija Kumar

(b) Nishi Vasudeva

(c) Gurdeep Singh

(d) Shashi Shanker

(e) Mukesh Kumar Surana

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. Oil and Natural Gas Corporation’s Chairman and Managing Director, Shashi Shanker was honoured with the Distinguished Fellowship of the Institute of Directors (IOD), 2019

Q10. Fast bowler Cecil Wright has announced his retirement from all forms of cricket at the ripe old age of 85. He belongs to _______________________

(a) West Indies

(b) South Africa

(c) Australia

(d) Zimbabwe

(e) England

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. Fast bowler Cecil Wright has announced his retirement from all forms of cricket at the ripe old age of 85. He belongs to West Indies.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply