Current Affairs 28th May 2019: Quiz

Current Affairs 28th May 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Name the person, who got the red-carpet treatment at Japan’s Imperial Palace where he made history, becoming the first world leader to meet with the new emperor of Japan Naruhito?

(a) Angela Merkel

(b) Dmitry Medvedev

(c) Vladimir Putin

(d) Narendra Modi

(e) Donald Trump

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp. US President Donald Trump got the red carpet treatment at Japan’s Imperial Palace where he made history, becoming the first world leader to meet with the new emperor of Japan Naruhito.

Q2. Which of the following country has won the badminton world mixed-team championship, Sudirman Cup 2019?

(a) Russia

(b) China

(c) Japan

(d) India

(e) Thailand

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.China won the badminton world mixed-team championship, Sudirman Cup 2019 in Nanning, China. They beat Japan in men’s doubles, women’s singles and men’s singles to clinch the title for the 11th time.

Q3. The nation pays homage to first Prime Minister Pandit Jawaharlal Nehru on his _____________ death anniversary on 27th May 2019.

(a) 56th

(b) 54th

(c) 57th

(d) 55th

(e) 53rd

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. The nation pays homage to first Prime Minister Pandit Jawaharlal Nehru on his 55th death anniversary on 27th May 2019. Jawaharlal Nehru was the first Prime Minister of India. Jawaharlal Nehru emerged as an eminent leader of the Indian independence movement under the tutelage of Mahatma Gandhi.

Q4. Who was sworn in for a five-year term as South Africa’s president after being elected unopposed by Parliament following the sixth general elections?

(a) Cyril Ramaphosa

(b) Julius Malema

(c) Ace Magashule

(d) Jacob Zuma

(e) Thabo Mbeki

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. Cyril Ramaphosa, the head of the African National Congress, was sworn in for a five-year term as South Africa’s president after being elected unopposed by Parliament following the sixth general elections.

Q5. In a report submitted to the oil ministry, a high-level committee (HLC) of companies has recommended strategies to reduce import dependency. The committee was formed to discuss research-related synergies and tax issues for state-run oil companies. Who is the present Minister of Petroleum & Natural Gas and Skill Development & Entrepreneurship?

(a) Nirmala Sitharaman

(b) Piyush Goyal

(c) Dharmendra Pradhan

(d) Jagat Prakash Nadda

(e) Suresh Prabhu

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. In a report submitted to the oil ministry, a high-level committee (HLC) of companies has recommended strategies to reduce import dependency. The committee was formed to discuss research-related synergies and tax issues for state-run oil companies. The committee consisted of Anil Kakodkar (scientist) and Sidharth Pradhan, an expert on financial and tax issues. “They also looked into mergers, acquisitions and consolidation of oil and gas public sector undertakings (PSUs) and the joint ventures”. During 2018, India consumed 204.92 MMT petroleum products and 58.64 billion cubic meters (BCM) natural gas, whereas the domestic production of crude oil and natural gas has almost stagnated. Dharmendra Debendra Pradhan is a BJP leader and currently the Minister of Petroleum & Natural Gas and Skill Development & Entrepreneurship in the NDA Government.

Q6. ________________________ unveiled the calendar for the “Artemis” program that will return astronauts to the Moon for the first time in half a century, including eight scheduled launches and a mini-station in lunar orbit by 2024.

(a) NASA

(b) ISRO

(c) JAXA

(d) European Space Agency

(e) SpaceX

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp.NASA unveiled the calendar for the “Artemis” program that will return astronauts to the Moon for the first time in half a century, including eight scheduled launches and a mini-station in lunar orbit by 2024. The original lunar missions were named for Apollo – Artemis was his twin sister in Greek mythology, and the goddess of hunting, wilderness, and the Moon.

Q7. ___________________ navy has launched extra vigil on its northern seas in wake of media reports that some terrorist elements may have left the country to land on Indian shores recently.

(a) American

(b) Sri Lankan

(c) Chinese

(d) Indian

(e) German

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. Sri Lankan navy has launched extra vigil on its northern seas in wake of media reports that some terrorist elements may have left the country to land on Indian shores. Earlier, several media outlets reported that a group of 15 suspected Islamic State terrorists were fleeing Sri Lanka towards the Kerala Coast. Coastal security has been beefed up across the Kerala coast in wake of reports.

Q8. Who has been took oath as the Chief Minister of Sikkim recently?

(a) PK Chamling

(b) Biplab Kumar Deb

(c) PS Golay

(d) Neiphiu Rio

(e) Prem Das Rai

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. Sikkim Krantikari Morcha (SKM) president Prem Singh Tamang, popularly known as PS Golay took oath as the Chief Minister of Sikkim. He was administered the oath by Governor Ganga Prasad at Paljor Stadium in Gangtok. Mr. Golay is not a member of the State Assembly at present as he did not contest the polls. The 51-year-old party chief when he was taking the oath in the Nepali language.

Q9. Which company is planning to launch its own cryptocurrency in early 2020, allowing users to make digital payments in a dozen countries?

(a) Gmail

(b) Twitter

(c) Yahoo

(d) Facebook

(e) Google

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. Facebook is planning to launch its own cryptocurrency in early 2020, allowing users to make digital payments in a dozen countries. The currency, dubbed GlobalCoin, would enable Facebook’s 2.4 billion monthly users to change dollars and other international currencies into its digital coins. The coins could then be used to buy things on the internet and in shops and other outlets or to transfer money without needing a bank account.

Q10. Prime Minister Narendra Modi will be administered the oath of office for his _________________ term along with his new council of ministers on 30th May.

(a) fifth

(b) first

(c) third

(d) fourth

(e) second

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. Prime Minister Narendra Modi will be administered the oath of office for his second term along with his new council of ministers on 30th May. President Ram Nath Kovind will administer the oath of office and secrecy to the prime minister and other members of the Union Council of Ministers at a ceremony in Rashtrapati Bhavan.

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

LIC ADO Combo Test SeriesLIC ADO Mains Test SeriesLIC ADO Pre Test Series

 

 

 

Leave a Reply