Current Affairs 28th November 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 28th November 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Which of the following state has decided to declare Guru Ghasidas National Park as a tiger reserve?

(a) Uttar Pradesh

(b) Gujarat

(c) Maharashtra

(d) Chhattisgarh

(e) Jharkhand

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. The Chhattisgarh government has decided to declare Guru Ghasidas National Park in the state’s Korea district as a tiger reserve.

Q2. The Indian Navy will host military drill _______________ 2020 in March which will witness the participation of several countries.

(a) KONKAN

(b) SLINEX

(c) SIMBEX

(d) VARUNA

(e) MILAN

Answer & Explanation
Ans.2.(e)

Exp. The Indian Navy will host military drill ‘Milan 2020’ in March which will witness the participation of several countries. 41 nations from South Asia, Southeast Asia, Africa and Europe that share defence cooperation with India have been invited for the drill. MILAN stands for ‘Multilateral Naval Exercise’.

Q3. Name the bank who recenlty inked an SME loan co-origination agreement with U-GRO Capital.

(a) State Bank of India

(b) Union Bank

(c) Canara Bank

(d) Punjab National Bank

(e) Bank of India

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. NewQuest-backed U GRO Capital inked an SME loan co-origination agreement with State Bank of India to facilitate broader credit outreach and faster disbursal.

 

Q4. Which of the following is the first Indian company to cross Rs9.5 lakh in market capitalization (m-cap)?

(a) MTNL

(b) Reliance Industries Limited

(c) Bharti Airtel

(d) Idea and Vodafone Limited

(e) Tata Consultancy Services

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. Reliance Industries Limited (RIL) is the first Indian company to cross Rs.9.5 lakh in market capitalization (m-cap).

Q5. Odia women weightlifter ___________________________, who has brought laurels for both the State and the country in several national and international events, will receive the 27th Ekalabya Award for 2019.

(a) Punam Yadav

(b) Karnam Malleswari

(c) Khumukcham Sanjita Chanu

(d) Jhilli Dalabehera

(e) Saikhom Mirabai Chanu

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. Odia women weightlifter Jhilli Dalabehera, who has brought laurels for both the State and the country in several national and international events, will receive the 27th Ekalabya Award for 2019.

Q6. Who among the following honoured India’s first ‘Quality Ratna’ award?

(a) Ajit Gulabchand

(b) Naveen Jindal

(c) Rahul Bajaj

(d) Pallonji Mistry

(e) Suresh Krishna

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. India’s first ‘Quality Ratna’ award to Suresh Krishna, Chairman, Sundram Fasteners Ltd. He has been a role model for society in embracing the principles of quality in both personal and professional life.

Q7. On 11th anniversary of the 26/11 Mumbai terror attacks, a book titled ___________________________ was released in Mumbai, Maharashtra.

(a) 26/11 : The Attack on Mumbai

(b) The Siege: The Attack on the Taj

(c) Hemant Karkare: A Daughter’s Memoir

(d) Black Tornado: The Three Sieges of Mumbai 26/11

(e) 26/11 Stories of Strength

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. On 11th anniversary of the 26/11 Mumbai terror attacks, a book titled “Hemant Karkare -A Daughter’s Memoir” by his daughter Jui Karkare Navare was released in Mumbai, Maharashtra.

Q8. Name the Indian journalist who recently receipt 2019 International Press Freedom Awards.

(a) Shereen Bhan

(b) Bahar Dutt

(c) Shoma Chaudhury

(d) Nidhi Razdan

(e) Neha Dixit

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. Indian journalist Neha Dixit has receipt 2019 International Press Freedom Awards. This award is awarded by Committee to Protect Journalists (CPJ), a non-profit organization whose aim is to enable journalists to work without the fear of reprisal.

Q9. Noted writer from Rajasthan, ______________________,was awarded the 28th Bihari Puraskar for 2018 for her novel ‘Swapnapash’.

(a) Om Thanvi   

(b) Manisha Kulshreshtha

(c) Satya Narayan

(d) Bhagwati Lal Vyas

(e) Vijay sharma

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. Noted writer from Rajasthan, Manisha Kulshreshtha, was awarded the 28th Bihari Puraskar for 2018 for her novel ‘Swapnapash’.

Q10. Who among the following distribute Bihari Puraskar every year?

(a) Aga Khan Foundation

(b) UDAAN India Foundation

(c) JRD and Sir Ratan Tata Foundation

(d) KK Birla Foundation

(e) Reliance Foundation

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. Noted writer from Rajasthan, Manisha Kulshreshtha, was awarded the 28th Bihari Puraskar for 2018 for her novel ‘Swapnapash’. The award is presented by the KK Birla Foundation and is for writers of Rajasthani origin.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

3

Leave a Reply