Current Affairs 29th April 2019: Quiz

Current Affairs 29th April 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from here

Q1. When the World Intellectual Property Day is celebrated every year?

(a) 24 April

(b) 25 April

(c) 26 April

(d) 27 April

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.The World Intellectual Property Day was observed across the world on April 26, 2019 to spread awareness about the role that intellectual property rights like patents, trademarks, industrial designs and copyright play in encouraging innovation and creativity.

Q2. Former Indian Army Chief General Dalbir Singh Suhag was recently appointed as India’s High Commissioner to which country?

(a) Sweden

(b) Seychelles

(c) South Africa

(d) Saudi Arabia

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.Former Indian Army Chief General (Retired) Dalbir Singh Suhag was on April 25, 2019 appointed as India’s High Commissioner to the island nation Seychelles. Dalbir Singh was the Army Chief from August 1, 2014 to December 31, 2016. He was also part of the Indian Peace Keeping Force (IPKF) in Sri Lanka in 1987.

Q3. The Indian Council of Medical Research recently launched the ‘MERA India’ to eliminate which disease by 2030?

(a) Dengue

(b) Malaria

(c) Tuberculosis

(d) Typhoid

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp.The Indian Council of Medical Research launched the ‘Malaria Elimination Research Alliance (MERA) India’ in order to prioritise, plan and scale up research to eliminate Malaria from India by 2030.

Q4. Which bank sold its entire stake in NHB, Nabard to the Union Government?

(a) SBI

(b) WB

(c) RBI

(d) PNB

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4. (c)

Exp.The Reserve Bank of India has sold its entire stake in the National Housing Bank (NHB) and the National Bank for Agriculture & Rural Development (Nabard) to the Union Government for Rs 1,450 crore and Rs 20 crore, respectively. The move would now make these organisations fully government-owned.

Q5. Which country recently became the world’s first to launch malaria vaccine?

(a) Malawi

(b) Serbia

(c) Maldives

(d) Nepal

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5. (a)

Exp.Malawi launched the world’s first malaria vaccine in a landmark pilot programme. The country is the first of three in Africa in which the vaccine, known as RTS,S, will be made available to children up to 2 years of age; Ghana and Kenya will introduce the vaccine later.

Q6. Who has been honoured with the Master Deenanath Mangeshkar Lifetime Award 2019?

(a) Salim Khan

(b) Helen

(c) Shabana Azmi

(d) Javed Akhtar

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6. (a)

Exp.Actor, producer and screenwriter Salim Khan, who is also the father of superstar Salman Khan, was honoured with the Master Deenanath Mangeshkar Lifetime Award.

  1. The Union Government has extended the ban on import of milk products from which country?

(a) Pakistan

(b) China

(c) Nepal

(d) Bangladesh

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.7. (b)

Exp.The Union Government on April 23, 2019 extended the ban on import of milk and its products, including chocolates, from China till laboratories at ports for testing the presence of toxic chemical melamine are upgraded. The ban was first imposed in September 2008 and extended subsequently from time to time. The latest ban imposed by the government ended on April 23.

  1. The United Arab Emirates has announced 85 percent completion of its Mars probe project. What is name of the probe?

(a) Destiny

(b) Clarity

(c) Justice

(d) Hope

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.8. (d)

Exp.The UAE Space Agency and Mohammed bin Rashid Space Centre (MBRSC) have announced that 85 percent of the Hope Probe project has been completed. Hope Probe is an ambitious dream project of UAE to send a mission to Mars.

  1. Which terror outfit has claimed the responsibility of the devastating Easter bomb blasts in Sri Lanka?

(a) Jaish-e-Mohammad

(b) Al-Qa’ida

(c) Islamic State

(d) Lashkar-e-Tayyiba

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp.The Islamic State (ISIS) has claimed responsibility for serial bombings in Sri Lanka which killed over 310 people and injured about 500 others on Easter, on April 21, 2019. Sri Lankan government had earlier named local Islamist radical group, the National Thowheed Jamaath, as the prime suspect, for the string of eight powerful blasts that shattered a decade of peace in the island nation since the end of the civil war.

  1. Which among the following nations successfully test-fired an indigenous cruise missile on April 23, 2019?

(a) India

(b) China

(c) North Korea

(d) Pakistan

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.10. (d)

Exp.Pakistan Navy on April 23, 2019 successfully test-fired an indigenous cruise missile in the Arabian Sea, the navy said. The indigenously developed cruise missile has anti-ship missile and land attack capability. The missile reportedly hit its target accurately on land signifying the impressive capabilities of the indigenous missile system.

For More Current Affairs Quizzes click here

Leave a Reply