Current Affairs 29th August 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 29th August 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. India Meteorological Department (IMD) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the ____________________ to hand over Cyclone Detection Radar (CDR) building to the forces for meteorological purposes.

(a) Indian Army

(b) Border Security Force

(c) Indian Air Force

(d) Indian Coast Guard

(e) Indian Navy

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp. India Meteorological Department (IMD) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Indian Navy to hand over Cyclone Detection Radar (CDR) building to naval forces for meteorological purposes.

Q2. The Appointments Committee of the Cabinet headed by Prime Minister Narendra Modi, has approved the extension of one year to the tenure of CBDT Chairman. Who is the present chairman of Central Board of Direct Taxes?

(a) Pramod Chandra Mody

(b) Dhirendra Pal Singh

(c) Kamlesh Nilkanth Vyas

(d) Ram Sevak Sharma

(e) Nagendra Nath Sinha

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. The Appointments Committee of the Cabinet headed by Prime Minister Narendra Modi, has approved the extension of one year to the tenure of CBDT Chairman Pramod Chandra Mody.

Q3. Name the movement launched by the Prime Minister Narendra Modi on the occasion of National Sports Day.

(a) Sashakt Bharat Movement

(b) Sports Fit Movement

(c) Khelo Bharat Movement

(d) Fit India Movement

(e) Fitness From Sports Movement

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. Prime Minister Narendra Modi has launched the “Fit India Movement” on the occasion of National Sports Day.

Q4. Union Cabinet has allowed 100% Foreign Direct Investment (FDI) via automatic route in _____________________ Mining and contract manufacturing.

(a) Coal

(b) Bauxite

(c) Lead

(d) Limestone

(e) Mica

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. Union Cabinet has allowed 100% foreign direct investment (FDI) via automatic route in coal mining and contract manufacturing.

Q5. India has become the first country in the world to issue BSID, which captures the facial biometric data of seafarers. BSID stands for?

(a) Biometric Seafarer Identification Document

(b) Biometric Sea-aadhar Identity Document

(c) Biometric Seafarer Identity Domicile

(d) Biometric Sea-aadhar Identification Document

(e) Biometric Seafarer Identity Document

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. India has become the first country in the world to issue Biometric Seafarer Identity Document (BSID), which captures the facial biometric data of seafarers.

Q6. On which day United Nations observes International Day Against Nuclear Tests every year to increase awareness and education about the effects of nuclear weapon test explosions?

(a) 29 August

(b) 28 August

(c) 27 August

(d) 26 August

(e) 25 August

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. United Nations observes International Day Against Nuclear Tests on 29 August every year. It is observed to increase awareness and education about the effects of nuclear weapon test explosions.

Q7. Who among the following has won the presidential election to become the 15th President of the pacific nation “Nauru”?

(a) Sprent Dabwido

(b) Baron Waqa

(c) Hilda Heine

(d) Lionel Aingimea

(e) Taneti Mamau

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. Lionel Aingimea won the presidential election of the pacific nation “Nauru” to become the 15th President, succeeding the outgoing President Baron Waqa.

Q8. Who among the following has been recently appointed as India’s Ambassador to the United Arab Emirates by the Ministry of External Affairs?

(a) Gaddam Dharmendra

(b) Pavan Kapoor

(c) Dinesh Bhatia

(d) Satbir Singh

(e) Navdeep Suri

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. Pavan Kapoor has been appointed as India’s Ambassador to the United Arab Emirates by the Ministry of External Affairs.

Q9. Name the socialist leader and former MLA of Palghar (Maharashtra) who passed away recently.

(a) Babasaheb Kupeka

(b) Haribhau Bagade

(c) Arunlal Gujarathi

(d) Dattaji Nalawade

(e) Navnitbhai Shah

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. Socialist leader and former MLA of Palghar Navnitbhai Shah passed away.

Q10. Who among the following has been selected by Public Enterprises Selection Board (PESB) as the next chairman of Coal India?

(a) A K Jha

(b) Mukesh Kumar Surana

(c) Pramod Agarwal

(d) Shashi Shanker

(e) Sanjiv Singh

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp.Public Enterprises Selection Board (PESB) has selected Pramod Agarwal as the next chairman of Coal India.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply