Current Affairs 29th June 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 29th June 2019: Daily GK updates quiz

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. With how many runs India has defeated the West Indies recently as its biggest win against West Indies in World Cup history?

(a) 125

(b) 100

(c) 110

(d) 115

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp.After winning toss and batting first in this one-sided match played at Manchester, the Indian team scored 268 runs at the loss of seven wickets in the stipulated 50 overs. In reply, the entire West Indies team lost to 143 runs and lost the match. Man of the match award was given to Kohli.

Q2. What is the venue of 2026 Winter Olympics?

(a) France

(b) Italy

(c) Switzerland

(d) Germany

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.Northern Italy was chosen as the site of the 2026 Winter Olympics, with hosting to be shared by Milan. Winter Olympic Games 2026 will be organized from 6 to 22 February while the Paralympic Games will be organized from March 6 to 15.

Q3. ICC partners with which organization to deliver ‘One Day for Children’ at Men’s Cricket World Cup 2019?

(a) Save the Children

(b) Bachpan Bachao Andolan

(c) Obama Foundation

(d) UNICEF

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp.ICC partners with UNICEF to deliver ‘One Day for Children’ at Men’s Cricket World Cup 2019. There will be #OneDay4Children activity throughout all 48 matches of the event, peaking with a day of celebration during the England v India game on 30 June at Edgbaston.

Q4. In which state has a Buddhist relic recently been found?

(a) Uttar Pradesh

(b) Madhya Pradesh

(c) Andhra Pradesh

(d) Tamil Nadu

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp.A third century A.D Buddhist relic was found on the right bank of river Gundlakamma at Anamanaluru village in Prakasam district in Andhra Pradesh. The local limestone pillar is carved with half lotus medallions at the centre and the top on all the four side. It measures to about 1’-3”x0’-9’’x8’.0” also, it is two feet below the ground level.

Q5. Name of NASA drone that would fly to the Saturn moon Titan.

(a) Mufasa

(b) Dragonfly

(c) Sapient

(d) Dodge

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp.Dragonfly will fly to dozens of promising locations on Titan looking for prebiotic chemical processes common on both Titan and Earth. The mission will be launched in 2026 and arrive in 2034. This will be the first time Nasa will fly a multi-rotor vehicle for science on another planet

Q6. What is the theme of G-20 summit 2019?

(a) Producing enough food for the world’s population in 2050

(b) The hungry people of world

(c) Ban the terrorist attack

(d) European Union and several special invitees

(e) Human centred future society

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. G-20 summit has begun in Osaka, Japan. The theme of the summit is Human centred future society. 19 countries, the European Union and several special invitees are participating at the Osaka Summit.

Q7. Virat Kohli becomes the fastest cricketer to score 20,000 international runs. He took just ______________ innings to reach the milestone and bettered the time taken by legends such as Sachin Tendulkar and Brian Lara.

(a) 420

(b) 398

(c) 422

(d) 417

(e) 451

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. Virat Kohli becomes the fastest cricketer to score 20,000 international runs. He took just 417 innings to reach the milestone and bettered the time taken by legends such as Sachin Tendulkar and Brian Lara. The India captain reached the milestone when he reached the score of 37 in India’s 6th match in World Cup tournament against West Indies.

Q8. A statue  of Maharaja Ranjit Singh, the legendary ruler of Punjab,  was unveiled at the Lahore Fort on his ______________ death anniversary.

(a) 190th

(b) 150th

(c) 180th

(d) 140th

(e) 160th

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp.A statue  of Maharaja Ranjit Singh, the legendary ruler of Punjab,  was unveiled at the Lahore Fort on his 180th death anniversary. Around 500 people crossed the Wagah border to attend the unveiling event. The sculpture is the result of collaboration between Fakir Khana Museum and Sarkar Khalsa Foundation.

Q9. Mercer has released 25th Annual Cost of Living Survey. Which of the following city is costliest city in the world for the second consecutive year?

(a) Singapore

(b) Hong Kong

(c) Seaol

(d) Tokyo

(e) Mumbai

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. Mercer has released 25th Annual Cost of Living Survey. The costliest city in the world for the second consecutive year is Hong Kong followed by Tokyo, Singapore and Seoul.

Q10. Jharna Dhara Chowdhury, an Eminent Social Activist and secretary of the Gandhi Ashram Trust has passes away recently. Jharna Dhara Chowdhury was a ______________ social activist.

(a) Bangladeshi

(b) Indian

(c) Sri Lankan

(d) Pakistani

(e) Nepalese

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. Jharna Dhara Chowdhury, an Eminent Social Activist and secretary of the Gandhi Ashram Trust in Jayag, Noakhali, Bangladesh passes away in Dhaka. She devoted her whole life to promoting peace, communal harmony and social justice. In recognition of her work, she was honored with Padma Shri in 2013. She was awarded Jamnalal Bajaj award in 1998.

Attempt More Current Affairs Quizzes

You can also Read this:

 

 

Leave a Reply