Current Affairs 29th October 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 29th October 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Who among the following overtook Amazon founder and CEO Jeff Bezos to become the world’s richest person?

(a) Larry Ellison

(b) Bill Gates

(c) Bernard Arnault

(d) Warren Buffett

(e) Mark Zuckerberg

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. Microsoft co-founder Bill Gates overtook Jeff Bezos to become the world’s richest person. Amazon founder and CEO Jeff Bezos lost the title as the world’s richest man to Bill Gates, after losing nearly $7 billion in stock value leaving his net worth to $103.9 billion. Microsoft co-founder Bill Gates is currently worth $105.7 billion.

Q2. Which of the following team won the Vijay Hazare Trophy 2019-20?

(a) Mumbai

(b) Delhi

(c) Kerala

(d) Tamil Nadu

(e) Karnataka

Answer & Explanation
Ans.2.(e)

Exp. Karnataka has won the 2019-20 Vijay Hazare Trophy. Karnataka defeated Tamil Nadu by 9 wickets in the finals of Vijay Hazare Trophy at Bengaluru.

Q3. Who among the following Indian batswoman won the Wisden India Almanack Cricketer of the Year award?

(a) Rajeshwari Gayakwad

(b) Ekta Bisht

(c) Harmanpreet Kaur

(d) Smriti Mandhana

(e) Mithali Raj

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. Indian batswoman Smriti Mandhana won the Wisden India Almanack Cricketer of the Year award.

Q4. India’s unseeded _____________ beat 3rd seeded Jaroslav Smedek of the Czech Republic and clinched the men’s singles title in World Deaf Tennis Championships 2019.

(a) S S Muthu Michael

(b) Gerald Wilcox

(c) Prithvi Sekhar

(d) Dasharath Harsambhav

(e) Virender Singh

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. India’s unseeded Prithvi Sekhar beat 3rd seeded Jaroslav Smedek of the Czech Republic by 6-4, 6-3 points and clinched the men’s singles title in World Deaf Tennis Championships 2019.

Q5. Who among the following took oath as deputy chief minister of Haryana?

(a) Anoop Dhanak

(b) Dushyant Chautala

(c) Naina Singh Chautala

(d) Jogi Ram Sihag

(e) Amarjeet Dhanda

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. Dushyant Chautala is an Indian politician who is the current Deputy Chief Minister of Haryana. He took oath as the Deputy Chief Minister of Haryana on 27 October 2019.

Q6. What is the theme of Vigilance Awareness Week 2019?

(a) Preventive Vigilance as a tool of Good Governance

(b) Integrity- a way of life

(c) Eradicate Corruption- Build a New India

(d) My Vision-Corruption Free India

(e) Public Participation in promoting Integrity and Eradicating Corruption

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. The Ministry of Health and Family Welfare will observe the Vigilance Awareness Week from 28th October to 2nd November, 2019. The week will be observed with the theme of “Integrity- a way of life”.

Q7. ‘Maharatna’ status has been granted by the Government to state-owned _________________ and ___________________ . The status also comes with greater operational and financial autonomy.

(a) Neyveli Lignite Corporation Limited and Power Finance Corporation Limited

(b) Mahanagar Telephone Nigam Limited and National Aluminium Company Limited

(c) Hindustan Petroleum Corporation Limited and Power Grid Corporation of India Limited

(d) Bharat Electronics Limited and Container Corporation of India Limited

(e) Engineers India Limited and Hindustan Aeronautics Limited

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. ‘Maharatna’ status has been granted by the Government to state-owned Hindustan Petroleum Corporation Limited and Power Grid Corporation of India Limited. The status also comes with greater operational and financial autonomy.

Q8. What is the theme of World Day for Audiovisual Heritage 2019?

(a) Archives at Risk: Protecting the World’s Identities

(b) It’s your story – don’t lose it

(c) Discover, remember and share

(d) Your Story is Moving

(e) Engage the Past Through Sound and Images

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. World Day for Audiovisual Heritage is celebrated all over the world on 27th of October. The theme for World Day for Audiovisual Heritage 2019 is “Engage the Past Through Sound and Images”.

Q9. Ladakh administration is organizing the first-ever Ladakh Literature festival. The 3-day Literature Festival is being organized from 29 to 31 October 2019. Which of the following is the famous ladakhi folk dance?

(a) Ghoomer Dance

(b) Jabro Dance

(c) Karagam Dance

(d) Dumhal Dance

(e) Kilkkli Dance

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. Jabro is a traditional dance form prevailing in the Chang Thang and Rong areas of Ladakh region.

Q10. __________________ in association with Universal Sompo General Insurance Co Ltd. has launched upgraded health care plus insurance policy.

(a) Canara Bank

(b) Central Bank of India

(c) Indian Overseas Bank

(d) Bank of Baroda

(e) Bank of India

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. Indian Overseas Bank (IOB) in association with Universal Sompo General Insurance Co Ltd. has launched upgraded health care plus insurance policy.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

Leave a Reply