Current Affairs 2nd December 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 2nd December 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. _______________ is the ‘Guest of Honour Country’ at International Book Fair taking place in Guadaljara, Mexico.

(a) Germany

(b) Spain

(c) South Africa

(d) Russia

(e) India

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp. India is the ‘Guest of Honour Country’ at International Book Fair taking place in Guadaljara, Mexico.

Q2. The 7th edition of India-___________ joint exercise “MITRA SHAKTI” begins at Aundh Military Station, Pune.

(a) Russia

(b) Sri Lanka

(c) Japan

(d) USA

(e) Afghanistan

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. The 7th edition of India-Sri Lanka joint exercise “MITRA SHAKTI” begins at Aundh Military Station, Pune.

Q3. Public sector trading firm MMTC has ordered import of 11,000 metric tonnes of onions from which of the following countries?

(a) Indonesia

(b) Mayanmar

(c) Thailand

(d) Malaysia

(e) Turkey

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. Public sector trading firm MMTC has ordered import of 11,000 metric tonnes of onions from Turkey.

Q4. Which country has take over the G20 Presidency from Japan?

(a) Russia

(b) Italy

(c) Saudi Arabia

(d) France

(e) India

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. The G20 Presidency has been taken over by Saudi Arabia from Japan.

Q5. On which day the United Nations observes “International Day for the Abolition of Slavery” every year?

(a) 2nd December

(b) 3rd December

(c) 4th December

(d) 5th December

(e) 1st December

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. The United Nations observes International Day for the Abolition of Slavery on 2nd of December every year.

Q6. Ministry of Information & Broadcasting is organising a “Multi Media Exhibition” at World War II museum. The museum is located in which state?

(a) Mizoram

(b) Assam

(c) Nagaland

(d) Tripura

(e) Sikkim

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp. Ministry of Information & Broadcasting is organising a “Multi Media Exhibition” at World War II museum, Kisama in Nagaland.

Q7. Hallmarking of gold jewellery and artefacts will be made mandatory across the country from?

(a) January 15, 2020

(b) January 15, 2021

(c) January 15, 2022

(d) January 15, 2023

(e) January 15, 2024

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. Hallmarking of gold jewellery and artefacts will be made mandatory across the country from January 15, 2021.

Q8. India has launched online application, e-visa, Haj mobile app, ‘__________’, “e-luggage pre-tagging” to provide all information in India itself regarding accommodation and transportation in Mecca and Madina to be provided for Haj in 2020.

(a) e-RAJA

(b) e-HAJ

(c) e-MECCA

(d) e-MASIHA

(e) e-MADINA

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. India has launched online application, e-visa, Haj mobile app, ‘e-MASIHA’, “e-luggage pre-tagging” to provide all information in India itself regarding accommodation and transportation in Mecca and Madina to be provided for Haj in 2020.

Q9. Name the Mercedes racer who has won the Abu Dhabi Grand Prix held in Abu Dhabi, UAE.

(a) Max Verstappen

(b) Lewis Hamilton

(c) Valtteri Bottas

(d) Charles Leclerc

(e) Sebastian Vettel

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. Mercedes racer Lewis Hamilton has won the Abu Dhabi Grand Prix held in Abu Dhabi, UAE.

Q10. Name the Indian institution which has formulated standards for hallmarking gold jewellery in 3 grades: 14 carat, 18 carat and 22 carat.

(a) Bureau of Indian Standards

(b) National Accreditation Board for Testing and Calibration Laboratories

(c) International Organization for Standardization

(d) BSI Group

(e) Indian Statistical Institute

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. Bureau of Indian Standards has formulated standards for hallmarking gold jewellery in 3 grades: 14 carat, 18 carat and 22 carat.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply