Current Affairs 2nd May 2019: Quiz

Current Affairs 2nd May 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Which of the following bank has got RBI nod to acquire Gruh Finance Limited, a subsidiary of HDFC Limited?

(a) RBI

(b) PNB

(c) IDFC

(d) IDBI

(e) Bandhan Bank

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp. Reserve Bank of India provided no objection to Bandhan Bank for the proposed acquisition of Gruh Finance. Gruh Finance Limited is an Ahmedabad headquartered Subsidiary of HDFC Limited.

Q2. Which of the following firm continued to hold the top position in the best Indian Brands ranking 2019, according to a report published by Interbrand?

(a) Tata

(b) Reliance

(c) Wipro

(d) ICICI

(e) Birla

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. Tata, Reliance, and Airtel emerged as the top three Indian brands of 2019, according to a report published by Interbrand, part of the Omnicom Media Group. Tata continued to hold the top position in the best Indian Brands ranking as its brand value grew by 6%, mainly due to Tata Consultancy Services (TCS).

Q3. Microsoft has announced that it has partnered with The Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) to promote its Project _______which is developed to accelerate Swachh Bharat Mission (SBM).

(a) Swachham

(b) Udgam

(c) Sangam

(d) Prayag

(e) Indi-Clean

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. Microsoft has announced that it has partnered with The Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) to promote its Project ‘Sangam’ which is developed to accelerate Swachh Bharat Mission (SBM) in India.

Q4. Name the cyclone which hit Mozambique, Zimbabwe and Malawi recently?

(a) Harry

(b) Katrina

(c) Idai

(d) Udai

(e) Omi

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp.Mozambique, Zimbabwe and Malawi have been hit by a vicious cyclone ‘IDAI’ that has killed nearly 150 people, left hundreds more missing and stranded tens of thousands who are cut off from roads and telephones in mainly poor, rural areas.

Q5. The Reserve Bank of India (RBI) named 3 banks as Domestic Systemically Important Banks (D-SIBs). Which of the following bank is not a D-SIB as per the RBI?

(a) State Bank of India

(b) ICICI Bank

(c) HDFC Bank

(d) Punjab National Bank

(e) None of the above option is the right answer

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp.The Reserve Bank of India (RBI) named State Bank of India (SBI), ICICI Bank and HDFC Bank as Domestic Systemically Important Banks (D-SIBs), which in other words mean banks that are too big to fail.

Q6. According to Moody’s, Indian economy is expected to grow at _______________ percent in the calendar year 2019 and 2020.

(a) 7.1%

(b) 7.5%

(c) 7.3%

(d) 7.4%

(e) 7.2%

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp. According to Moody’s, Indian economy is expected to grow at 7.3 percent in the calendar year 2019 and 2020.

Q7. Former Finance Secretary Ajay Narayan Jha has joined as a member of the 15th Finance Commission. Jha has been posted in place of___________.

(a) Hasmukh Adhia

(b) Shaktikanta Das

(c) Raghuram Rajan

(d) SS Mundra

(e) Urjit Patel

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. Former Finance Secretary Ajay Narayan Jha has joined as a member of the 15th Finance Commission. Jha has been posted in place of Shaktikanta Das who had resigned as a member of the Commission after being appointed the RBI Governor. Jha is a 1982-batch IAS officer of Manipur cadre. He was retired as a Finance Secretary to the central government.

Q8. ICICI Lombard and _________announced a strategic partnership to provide cyber-insurance cover.

(a) GooglePay

(b) PhonePay

(c) Paytm

(d) Mobikwik

(e) AmazonPay

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. ICICI Lombard and Mobikwik announced a strategic partnership to provide cyber-insurance cover. The relationship aims to provide protection against unauthorized and fraudulent transactions online, across bank accounts, debit and credit cards. and mobile wallets.

Q9. Which of the following Indian Coast Guard Ship became the first-ever Indian Coast Guard ship to visit Sabang, Indonesia?

(a) Vikrant

(b) Vijit

(c) Khukri

(d) Sindhu

(e) Gangotri

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. Highlighting the close maritime proximity between India and Indonesia, Indian Coast Guard Ship ‘Vijit’ became the first-ever Coast Guard ship to visit Sabang, Indonesia.

Q10. Which of the following bank has launched a new service called ‘YONO Cash’ for its customers using which customers can withdraw money from ATMs without using debit cards?

(a) PNB

(b) SBI

(c) BOB

(d) BOI

(e) Dena Bank

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp.The State Bank of India has launched a new service called ‘YONO Cash’ for its customers using which customers can withdraw money from ATMs without using debit cards.

For More Current Affairs Quizzes click here

 

Leave a Reply