Current Affairs 2nd November 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 2nd November 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Name the IIT college who recently collaborate with the Indian Space Research Organization (ISRO) for space technology cell (STC)?

(a) Indian Institute of Technology, Bombay

(b) Indian Institute of Technology, Madras

(c) Indian Institute of Technology, Delhi

(d) Indian Institute of Technology, Roorkee

(e) Indian Institute of Technology, Kharagpur

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. The Indian Institute of Technology, Delhi (IIT-D) will set up a space technology cell (STC) in collaboration with the Indian Space Research Organization (ISRO).

Q2. Which of the following day is observed as International Day to End Impunity for Crimes against Journalists?

(a) 1 November

(b) 2 November

(c) 3 November

(d) 4 November

(e) 5 November

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. The International Day to End Impunity for Crimes against Journalists is a UN-recognized day observed annually on 2 November.

Q3. Name the city which was designated by UNESCO as a member of UNESCO Creative Cities Network (UCCN) in the field of FILM?

(a) Mumbai

(b) Delhi

(c) Bengaluru

(d) Kolkata

(e) Pune

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. UNESCO has designated Mumbai as a member of UNESCO Creative Cities Network (UCCN) in the field of FILM.

Q4. Which of the following country host the UN Climate Change Conference of the Parties(COP 25)?

(a) Argentina

(b) Morocco

(c) Brazil

(d) Chile

(e) Spain

Answer & Explanation
Ans.4.(e)

Exp. The Spanish capital city of Madrid will host the UN Climate Change Conference (COP 25) from 2 to 13 December.

Q5. Vice President M. Venkaiah Naidu inaugurated the 21st North East Book Fair in ______________.

(a) Silchar

(b) Jorhat

(c) Guwahati

(d) Dibrugarh

(e) Tinsukia

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. Vice President M. Venkaiah Naidu inaugurated the 21st North East Book Fair in Guwahati, Assam.

Q6. The 25th Kolkata International Film Festival (KIFF) will start on November 8. _________________ is the Focus Country of this year’s festival.

(a) Spain

(b) Portugal

(c) Netherlands

(d) Italy

(e) Germany

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. The 25th Kolkata International Film Festival (KIFF) will start on November 8. Germany is the Focus Country of this year’s festival.

Q7. Which of the following state of India cabinate passed a resolution to institute Sri Guru Nanak Dev Ji Award?

(a) Himachal Pradesh

(b) Delhi

(c) Haryana

(d) Punjab

(e) Bihar

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. Punjab State Cabinet passed a unanimous resolution to institute Sri Guru Nanak Dev Ji Award for Promotion of Peace and Interfaith Understanding, in commemoration of the 550th Prakash Purb of Sri Guru Nanak Dev Ji.

Q8. Government e-Marketplace (GeM) has signed MoU with ___________________ and ______________ . The MoU will facilitate a cashless, paperless and transparent payment system on the portal and would create an efficient procurement system for government entities.?

(a) Bank of Baroda and Bank of India

(b) Indian Bank and Canara Bank

(c) Central Bank of India and UCO Bank

(d) Indian Overseas Bank and Union Bank of India

(e) Allahabad Bank and Punjab National Bank

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. Government e-Marketplace (GeM) has signed MoU with Indian Bank and Canara Bank. The MoU will facilitate a cashless, paperless and transparent payment system on the portal and would create an efficient procurement system for government entities.

Q9. Name the Film producer who was one of the owners of Venus Records and Tapes, recently passed away?

(a) Raj Kishore

(b) Srivallabh Vyas

(c) Narendra Jha

(d) Champak Jain

(e) Arjun Hingorani

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. Film producer Champak Jain passed away. He was one of the owners of Venus Records and Tapes which produced hit films like the 1994 blockbuster Main Khiladi Tu Anari starring Saif Ali Khan and Akshay Kumar.

Q10. The 50th International Film Festival of India (IFFI) will honour superstar ______________ with a special Icon of Golden Jubilee Award.

(a) Aamir Khan

(b) Rajinikanth

(c) Amitabh Bachchan

(d) Shahrukh Khan

(e) Salman Khan

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. The 50th International Film Festival of India (IFFI) will honour superstar Rajinikanth with a special Icon of Golden Jubilee Award

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply