Current Affairs 30th December 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 30th December 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Which company has announced an agreement to acquire RiskRecon, one of the leading providers of data analytics solutions and artificial intelligence focused on cyber-risk and offering solutions to mitigate cyber risks faced by the companies?

(a) American Express

(b) Visa

(c) Credicard

(d) Mastercard

(e) Capital One

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. Mastercard has announced an agreement to acquire RiskRecon, one of the leading providers of data analytics solutions and artificial intelligence focused on cyber-risk and offering solutions to mitigate cyber risks faced by the companies

Q2. Which bank is going to introduce One Time Password (OTP)-based ATM cash withdrawals which will be effective from January 1, 2020?

(a) Punjab National Bank

(b) Andhra Bank

(c) Canara Bank

(d) Bank of Baroda

(e) State Bank of India

Answer & Explanation
Ans.2.(e)

Exp. State Bank of India will introduce One Time Password (OTP)-based ATM cash withdrawals which will be effective from January 1, 2020.

Q3. Union Home Minister laid the foundation stone of Directorate General Building of Central Reserve Police Force (CRPF) in?

(a) Mumbai

(b) Chennai

(c) Kolkata

(d) New Delhi

(e) Gurugram

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. Union Home Minister laid the foundation stone of Directorate General Building of Central Reserve Police Force (CRPF) in New Delhi.

Q4. Who among the following sworn in as the 11th Chief Minister of Jharkhand?

(a) Shibu Soren

(b) Hemant Soren

(c) Babulal Marandi

(d) Raghubar Das

(e) Arjun Munda

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. Hemant Soren sworn in as the 11th Chief Minister of Jharkhand.

Q5. Name the Indian Grandmaster who recently won the World Women’s Rapid Chess Championship held in Moscow, Russia.

(a) Harika Dronavalli

(b) Tania Sachdev

(c) Padmini Rout

(d) Koneru Humpy

(e) Ju Wenjun

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. Indian Grandmaster Koneru Humpy wins the World Women’s Rapid Chess Championship held in Moscow, Russia.

Q6. Name the NASA Astronaut who has created a record for the longest single spaceflight by a woman.

(a) Peggy Whitson

(b) Christina Koch

(c) Anne McClain

(d) Jessica Meir

(e) Nicole Aunapu Mann

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. NASA Astronaut Christina Koch has created a record for the longest single spaceflight by a woman.

Q7. State Bank of India will introduce One Time Password (OTP)-based ATM cash withdrawals which will be effective from?

(a) January 1, 2020

(b) April 1, 2020

(c) July 1, 2020

(d) November 1, 2020

(e) January 1, 2021

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. State Bank of India will introduce One Time Password (OTP)-based ATM cash withdrawals which will be effective from January 1, 2020.

Q8. 49th Border Coordination Conference between border guarding forces of India and Bangladesh was held in?

(a) Mumbai

(b) New Delhi

(c) Dhaka

(d) Chennai

(e) Chittagong

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. 49th Border Coordination Conference between border guarding forces of India and Bangladesh was held in New Delhi.

Q9. Name the pontiff of Pejawar Mutt who passed away recently in Udupi. He was ordained as a monk at the age of eight, as the 33rd seer in the linage or ‘guru parampara’ of the Pejawar Mutt.

(a) Vishwaprasanna Tirtha Swami

(b) Sugunendra Tirtha Swami

(c) Vidyasagar Tirtha Swami

(d) Vishwesha Tirtha Swami

(e) Vidyavallabha Tirtha Swami

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. The pontiff of Pejawar Mutt, Vishwesha Tirtha Swami passed away in Udupi.

Q10. The Home Minister also launched a new logo “___________” for those engaged in providing security to the common man and VIPs giving them a new identity.

(a) Ghatak

(b) Garud

(c) Ashoka

(d) Shaurya

(e) Veer

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. The Home Minister also launched a new logo “Garud” for those engaged in providing security to the common man and VIPs giving them a new identity.

Online Mock Test Available on App as well as Web:

Quant Topic Wise

 

Ambitious baba app on play store

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK Get PDF here
3

Leave a Reply