Current Affairs 30th May 2019: Quiz

Current Affairs 30th May 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. RBI has extended timings for customer transactions in the Real Time Gross Settlement (RTGS) system to __________ pm from 4:30 pm.

(a) 5:00 pm

(b) 5:30 pm

(c) 6:00 pm

(d) 6:30 pm

(e) 7:00 pm

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. RBI has extended timings for customer transactions in the Real Time Gross Settlement (RTGS) system to 6:00 pm from 4:30 pm. The new time window for RTGS will come into effect from 01st June 2019.

Q2. Who has been sworn in as Australia’s Prime Minister, 11 days after retaining the position in the country’s general election?

(a) Scott Morrison

(b) Bill Shorten

(c) Malcolm Turnbull

(d) Peter Dutton

(e) Julie Bishop

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. Scott Morrison has been sworn in as Australia’s Prime Minister, 11 days after retaining the position in the country’s general election. Along with Deputy Prime Minister Michael McCormack, Morrison was sworn in by Queen Elizabeth’s official representative in Australia, Governor-General Sir Peter Cosgrove, in the capital, Canberra.

Q3. The National Small Industries Corporation Limited (NSIC) signed an MoU with Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) for the year 2019-20. The Corporation projects to increase Revenue from Operation by 22% from Rs. 2540 crore in the year 2018-19 to _____________ crore in the year 2019-20.

(a) Rs 4,800

(b) Rs 6,700

(c) Rs 8,200

(d) Rs 5,000

(e) Rs 3,100

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. The National Small Industries Corporation Limited (NSIC) signed an MoU with Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) for the year 2019-20. The MoU envisages provision of enhanced services by NSIC under its marketing, financial, technology, and other support services schemes for MSMEs in the country. The Corporation projects to increase Revenue from Operation by 22% from Rs. 2540 crore in the year 2018-19 to 3100 crore in the year 2019-20.

Q4. What is the minimum amount for the transaction to be eligible as an RTGS transfer?

(a) Rs 1 lakh

(b) Rs 2 lakh

(c) Rs 4 lakh

(d) Rs 5 lakh

(e) Rs 8 lakh

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. The minimum amount for the transaction to be eligible as an RTGS transfer is Rs 2 lakh.

Q5. The National Small Industries Corporation Limited (NSIC) Limited is established by the Government of India in-

(a) 1965

(b) 2000

(c) 1990

(d) 1955

(e) 2005

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. NSIC Limited is established by the Government of India in 1955.

Q6. Which Bank has launched ‘SMESuvidha’ scheme to provide loans to the GST-registered MSMEs at affordable interest rates recently?

(a) Allahabad Bank

(b) United Bank of India

(c) Bank of India

(d) Corporation Bank

(e) State Bank of India

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp.State-owned Corporation Bank has launched ‘SMESuvidha’ scheme to provide loans to the GST-registered MSMEs at affordable interest rates. The product is designed as a part of the lender’s efforts to improve service and provide the best products to the MSME sector. This is a unique product for GST-registered Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs).

Q7. Who has won 10m air pistol Gold beating his own world record in ISSF shooting World Cup?

(a) Saurabh Chaudhary

(b) Rahi Sarnobat

(c) Apurvi Chandela

(d) Heena Sidhu

(e) Vinesh Phogat

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. In ISSF shooting World Cup, in Munich Germany, India’s Saurabh Chaudhary has won 10m Air Pistol Gold beating his own World Record. The 17-year old Chaudhary scored 246.3 bettering his previous best of 245 points that was set in New Delhi World Cup Shooting in February this year. Chaudhury has already secured a berth for the Tokyo Olympics. This is India’s second Gold in the championship.

Q8. Which of the following country has signed a tripartite agreement with India and Japan for development of eastern terminal of Colombo port?

(a) Pakistan

(b) Singapore

(c) Thailand

(d) China

(e) Sri Lanka

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp.Sri Lanka has signed a tripartite agreement with India and Japan for development of eastern terminal of Colombo port. The Memorandum of Cooperation (MoC) was signed in Colombo by Sri Lankan ports minister Sagala Ratnayake, Indian high commissioner to Sri Lanka Taranjit Singh Sandhu and a Japanese representative.

Q9. Where is the headquarters of Corporation Bank?

(a) Hyderabad

(b) Chennai

(c) Mangaluru

(d) Bengaluru

(e) Manipal

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp.Headquarters of Corporation Bank is in Mangaluru.

Q10. Record _____________ women candidates have been elected to the Lok Sabha in the recently held general elections (17th Lok Sabha)?

(a) 73

(b) 78

(c) 71

(d) 67

(e) 65

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp.Record 78 women candidates have been elected to the Lok Sabha in the recently held general elections. According to the Election Commission, the number has grown from the previous 62 women who were elected to the 16th Lok Sabha in 2014.

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

LIC ADO Combo Test SeriesLIC ADO Mains Test SeriesLIC ADO Pre Test Series

3

Leave a Reply