Current Affairs 30th September 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 30th September 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Who among the following has been appointed as chairman of the International Egg Commission(IEC) for the next two years?

(a) Igor Babaev

(b) John Monaco

(c) Philip Lymbery

(d) Suresh Chitturi

(e) Mike Popowycz

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. Suresh Chitturi has been appointed as chairman of the International Egg Commission(IEC) for the next two years.

Q2. Who among the following has been awarded with “India’s Most Powerful Women in Media” award at the famed Confluence Excellence Awards?

(a) Barkha Dutt

(b) Shereen Bhan

(c) Kallie Puri

(d) Nidhi Razdan

(e) Sweta Singh

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. India’s Kallie Puri has been awarded with “India’s Most Powerful Women in Media” award at the famed Confluence Excellence Awards.

Q3. On which day UNESCO observes International Day for Universal Access to Information (IDUAI) every year?

(a) 26 September

(b) 25 September

(c) 27 September

(d) 29 September

(e) 28 September

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) observes International Day for Universal Access to Information (IDUAI) on 28 September every year.

Q4. Which of the following has issued three coins (100, 1000 and 2500 Nepali rupees) bearing the Sikh symbol to commemorate the 550th Birth Anniversary of Guru Nanak Dev?

(a) Nepal Rastra Bank

(b) Bank of China

(c) Reserve Bank of India

(d) Bank of Japan

(e) Indonesia central bank

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. Nepal Rastra Bank issued three coins (100, 1000 and 2500 Nepali rupees) bearing the Sikh symbol to commemorate the 550th Birth Anniversary of Guru Nanak Dev.

Q5. Name the Veteran Bollywood actor who is remembered for his role as Kalia in the classic movie Sholay, passed away recently.

(a) Dinesh Hingoo

(b) Mac Mohan

(c) Satyen Kappu

(d) Viju Khote

(e) Shehzad Khan

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. Veteran Bollywood actor Viju Khote, who is remembered for his role as Kalia in the classic movie Sholay passed away recently.

Q6. On which day the World Health Organization observes World Rabies Day every year?

(a) 27 September

(b) 28 September

(c) 29 September

(d) 30 September

(e) 01 October

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. The World Health Organization observes World Rabies Day on 28 September every year.

Q7. Name the tennis star who defeated American Alison Riske in the summit clash by 6-3, 3-6, 6-1 to won the WTA Wuhan Open held in Wuhan, China.

(a) SofiaKenin

(b) Elise Mertens

(c) Victoria Azarenka

(d) Amanda Anisimova

(e) Aryna Sabalenka

Answer & Explanation
Ans.7.(e)

Exp. Aryna Sabalenka defeated American Alison Riske in the summit clash by 6-3, 3-6, 6-1 to won the WTA Wuhan Open held in Wuhan, China.

Q8. 4th edition of Joint Military Exercise KAZIND-2019 between India and Kazakhstan will be conducted at Pithoragarh, ____________________

(a) Uttarakhand

(b) Himachal Pradesh

(c) Assam

(d) Arunachal Pradesh

(e) Tamil Nadu

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. 4th edition of Joint Military Exercise KAZIND-2019 between India and Kazakhstan will be conducted at Pithoragarh, Uttarakhand.

Q9. Name the former Foreign Secretary who served as Foreign Secretary from 1987 to 1989 and also served as Ambassador to Bangladesh, Egypt, Japan, Hungary and China, passed away recently.

(a) Shivsankara Menon

(b) Vijay Keshav Gokhale

(c) Sujatha Singh

(d) Ranjan Mathai

(e) K.P.S. Menon

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. Former Foreign Secretary K.P.S. Menon passed away. He served as Foreign Secretary from 1987 to 1989 and also served as Ambassador to Bangladesh, Egypt, Japan, Hungary and China.

Q10. Name the football club whose documentary has been nominated in the prestigious British Academy Film and Television Arts (BAFTA) Awards.

(a) Real Kashmir FC

(b) FC Goa

(c) Bengaluru FC

(d) Kerala Blasters

(e) Chennaiyin FC

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. A documentary on Srinagar-based football club Real Kashmir FC has nominated in the prestigious British Academy Film and Television Arts (BAFTA) Awards.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

Leave a Reply