Current Affairs 31st August 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 31st August 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Which three banks will be merged into a single entity to form the 2nd largest bank of India?

(a) PNB, OBC & United Bank of India

(b) Indian Bank, OBC, Syndicate Bank

(c) Allahabad Bank, Canara Bank & PNB

(d) PNB, Corporation Bank & Bank of India

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp.Finance Minister Nirmala Sitharaman on August 30, 2019 announced the merger of several banks under the Bank Consolidation plan. Punjab National Bank, Oriental Bank of Commerce, United Bank of India will be merged as one single entity. Punjab National Bank will be the anchor bank.

Q2. Which nation has launched its own Space Command?

(a) Russia

(b) China

(c) United States

(d) Israel

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp.US President Donald Trump launched the US Space Command on August 29, 2019. Trump announced the establishment of the space command as the newest US military combatant command in a ceremony at the Rose Garden, White House.

Q3. Who among the following cricketers has come out of his retirement and made himself available for all formats?

(a) Shoaib Malik

(b) Yuvraj Singh

(c) Ambati Rayudu

(d) Hashim Amla

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp.Ambati Rayudu, who had announced his retirement on July 3, made a u-turn and said that he would like to come out of retirement on August 30, 2019. Ambati  Rayudu wrote a letter to Hyderabad Cricket Association (HCA), in which he said, “I would like to bring to your notice that I would like to come out of retirement and play cricket in all formats.”

Q4.  Which telecom company topped the telecom market with the highest revenue share in the April-June quarter?

(a) Airtel

(b) Jio

(c) BSNL

(d) Vodafone Idea

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp.Reliance Jio has topped the telecom market with a 31.7 percent market share in the second quarter (April-June) of 2019. Bharti Airtel has regained its second spot, leaving behind Vodafone Idea, the revenue of which plunged substantially.

Q5. The Indian Railways has decided to offer how much discount in its AC Chair car trains like Shatabdi, Tejas?

(a) 30 percent

(b) 25 percent

(c) 15 percent

(d) 20 percent

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp.Indian Railways is set to offer up to 25 percent discount on trains such as Shatabdi Express, Tejas and Gatimaan Express, as per a senior official. The move is a result of the stiff competition faced by the Indian railways from low-cost airlines.

Q6. Which state government has decided to form a Special Tiger Force, which will serve as a second layer of protection for tigers at the Corbett Tiger Reserve?

(a) West Bengal

(b) Rajasthan

(c) Madhya Pradesh

(d) Kerala

(e) Uttarakhand

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. The Uttarakhand government has decided to form a Special Tiger Force for Corbett Tiger Reserve. The STPF will serve as a second layer of protection for tigers at the Corbett Tiger Reserve.

Q7. The Central Board of Direct Taxes has announced the creation of a five-member special cell for startups. Name the cell.

(a) Startup Cell

(b) Angel Cell

(c) Tax-relaxation Cell

(d) Startup Grievance Cell

(e) CBDT Cell

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. The Central Board of Direct Taxes has announced the creation of a five-member special cell “Startup Cell” for startups. The “Startup Cell” will address the grievances of the startups with relation to angel tax and other tax-related issues.

Q8. Research Designs and Standards Organization, a research wing of Indian Railways has organized the “Mega Vendor Meet 2019” at _________________

(a) Srinagar

(b) New Delhi

(c) Kolkata

(d) Lucknow

(e) Hyderabad

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. Research Designs and Standards Organization, a research wing of Indian Railways has organized the “Mega Vendor Meet 2019” at Lucknow.

Q9. Which state has released the final National Register of Citizens list under which a total of 3.11 crore people have been found eligible for inclusion out of 3.29 crore applicants?

(a) Assam

(b) Manipur

(c) Kerala

(d) Gujarat

(e) West Bengal

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. Assam has released the final National Register of Citizens list under which a total of 3.11 crore people have been found eligible for inclusion out of 3.29 crore applicants.

Q10. Government has announced a big consolidation of public sector banks under which ____________________ public sector banks are to be merged into four-banks.

(a) 08

(b) 09

(c) 10

(d) 11

(e) 12

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. Government has announced a big consolidation of public sector banks under which 10 public sector banks are to be merged into four banks.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

Leave a Reply