Current Affairs 31st October 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 31st October 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Who among the following has been appointed as the new Deputy National Security Advisor of India?

(a) Datta Padsalgikar

(b) Damodar Gautam Sawang

(c) S. B. K. Singh

(d) Kuladhar Saikia

(e) Gupteshwar Pandey

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. Former Mumbai Police Commissioner and Maharashtra DGP Datta Padsalgikar have been appointed as Deputy National Security Advisor (NSA).

Q2. Who among the following has been appointed as the new Director-General of the International Atomic Energy Agency?

(a) Mary Alice Hayward

(b) Mohamed ElBaradei

(c) Dazhu Yang

(d) Rafael Mariano Gross

(e) Najat Mokhtar

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. Rafael Mariano Grossi of Argentina has been elected as the new Director-General of the International Atomic Energy Agency.

Q3. What is the total number of Union Territories in India after the implementation of Jammu and Kashmir Reorganisation Act, 2019?

(a) 5

(b) 6

(c) 7

(d) 8

(e) 9

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. According to the Jammu and Kashmir Reorganisation Act, 2019, the appointed day for the two Union Territories J&K and Ladakh was October 31. The total number of Union Territories will go up to nine.

Q4. Which of the following country released a new coin to commemorate the 550th anniversary of Baba Guru Nanak recently?

(a) Nepal

(b) Bangladesh

(c) India

(d) Pakistan

(e) Myanmar

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp.  The government of Pakistan released a new coin to commemorate the 550th anniversary of Baba Guru Nanak. The coin worth Pakistan Rupees 50 will be available at the Kartarpur Sahib along with a postal stamp worth Pakistan Rupees 8 to the travelling pilgrims.

Q5. Name the first female UN refugee chief who passed away recently?

(a) Helen Clark

(b) Valerie Amos

(c) Sadako Ogata

(d) Angela Kane

(e) Susana Malcorra

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp.  First female UN refugee chief Sadako Ogata passed away. She served as the Chief of the UN refugees from 1991-2000.

Q6. Which of the following is the first state in the country to enact a law on contract farming?

(a) Kerala

(b) Telangana

(c) Andhra Pradesh

(d) Tamil Nadu

(e) Karnataka

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp.  Tamil Nadu has become the first state in the country to enact a law on contract farming. The aims of this Act is to set a policy framework and institutional mechanism on agricultural produce and livestock contract farming.

Q7. India is celebrating the _______ birth anniversary of Sardar Vallabh Bhai Patel as National Unity Day.

(a) 144th

(b) 145th

(c) 146th

(d) 147th

(e) 148th

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. India is celebrating the 144th birth anniversary of Sardar Vallabh Bhai Patel as National Unity Day.

Q8. Name the Actor and comedian who was best known for the hit Friday franchise and The Wayan Brothers, recently passed away?

(a) Rip Taylor

(b) Eddie Murphy

(c) Ricky Gervais

(d) John Witherspoon

(e) Jerry Seinfeld

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp.  Actor and comedian John Witherspoon passed away recently. He was best known best known for the hit Friday franchise and The Wayan Brothers.

Q9. Prime Minister of Lebanon, ____________ has resigned from the portfolio amid anti-government protests.

(a) Walid Jumblatt

(b) Saad Hariri

(c) Michel Aoun

(d) Nabih Berri

(e) Gebran Bassil

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. Prime Minister of Lebanon, Saad Hariri has resigned from the portfolio amid anti-government protests. He resigned bowing to one of the central demands of anti-government demonstrators shortly after baton-wielding Hezbollah supporters rampaged through the main protest camp in Beirut.

Q10. Which of the following Indian boxer clinched gold medals in Olympic Test Event for Boxing in Tokyo, Japan?

(a) Vikas Krishan Yadav

(b) Shiva Thapa

(c) Manish Kaushik

(d) Amit Panghal

(e) Akhil Kumar

Answer & Explanation
Ans.10.(b)
Exp. Indian boxer Shiva Thapa clinched gold medals in Olympic Test Event for Boxing in Tokyo, Japan.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply