Current Affairs 3rd December 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 3rd December 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Who among the following has won the ‘Shakti Bhatt First Book Prize’ for 2018-19?

(a) Sujatha Gidla

(b) Anuk Arudpragasam

(c) Tony Joseph

(d) Akshaya Mukul

(e) Rohini Mohan

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. English author Tony Joseph has won the ‘Shakti Bhatt First Book Prize’ for 2018-19.

 

Q2. ________________________ celebrated ‘Indigenous Faith Day’ on 1st December.

(a) Himachal Pradesh

(b) Uttar Pradesh

(c) Andhra Pradesh

(d) Sikkim

(e) Arunachal Pradesh

Answer & Explanation
Ans.2.(e)

Exp. Arunachal Pradesh celebrated ‘Indigenous Faith Day’ on 1st December.

 

Q3. Who among the following recently took over as the 14th Commander-in-Chief of the Andaman & Nicobar Command (CINCAN)?

(a) Lt Gen M.S. Pawar

(b) Lt Gen G.S. Pabby

(c) Lt Gen Podali Shankar Rajeshwar

(d) Lt Gen Mahendra Vikram Singh

(e) Lt Gen G Ashok Kumar

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. Lt Gen Podali Shankar Rajeshwar took over as the 14th Commander-in-Chief of the Andaman & Nicobar Command (CINCAN).

 

Q4. Name the former Hollywood actress who played a memorable maid from El Salvador, in the original run of “Will and Grace” from 1999 to 2006, passed away recently.

(a) Katharine Hepburn

(b) Bette Davis

(c) Audrey Hepburn

(d) Shelley Morrison

(e) Ingrid Bergman

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. Former Hollywood actress Shelley Morrison who played a memorable maid from El Salvador, in the original run of “Will and Grace” from 1999 to 2006, passed away recently.

 

Q5. On which day United Nations observes International Day of Persons with Disabilities every year?

(a) 1st December

(b) 2nd December

(c) 3rd December

(d) 4th December

(e) 5th December

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. International Day of Persons with Disabilities is being observed on the 3rd of December every year.

 

Q6. The Union Government is launching a nationwide vaccination drive to prevent 8 diseases under Intensified Mission _____________ across the country.

(a) Indradhanush 2.0

(b) Indrabaan 2.0

(c) Indramission 2.0

(d) Lauhdhanush 2.0

(e) Indravaccination 2.0

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. The centre is launching a nationwide vaccination drive to prevent eight diseases under Intensified Mission Indradhanush 2.0 across the country.

Q7. Name the wrestler who recently won the gold medal at the Senior Wrestling National Championships in Jalandhar, Punjab in the 55kg category.

(a) Babita Phogat

(b) Vinesh Phogat

(c) Sakshi Malik

(d) Geeta Phogat

(e) Kavita Devi

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. Vinesh Phogat has won the gold medal at the Senior Wrestling National Championships in Jalandhar, Punjab in the 55kg category.

 

Q8. The 20th Edition of Hornbill Festival was celebrated in which state?

(a) Nagaland

(b) Mizoram

(c) Haryana

(d) Tripura

(e) Jharkhand

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. The 20th Edition of Hornbill Festival begans at Naga Heritage at Kisama in Nagaland.

 

Q9. International Organisation of Migrants and Dhaka University Film Society with the support of the European Union organised the Global Migration Film Festival in?

(a) Rangpur, Bangladesh

(b) Dhaka, Bangladesh

(c) Rajshahi, Bangladesh

(d) Chittagong, Bangladesh

(e) Mymensingh, Bangladesh

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. International Organisation of Migrants and Dhaka University Film Society with the support of the European Union organised the Global Migration Film Festival in Dhaka, Bangladesh.

Q10. Defence Minister Rajnath Singh addressed the Armed Forces Flag Day-CSR Conclave in?

(a) New Delhi

(b) Mumbai

(c) Chennai

(d) Srinagar

(e) Gandhinagar

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. Defence Minister Rajnath Singh addressed the Armed Forces Flag Day-CSR Conclave in New Delhi.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply