Current Affairs 3rd July 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 3rd July 2019: Daily GK updates quiz

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Which batsman became the first Indian to cross 1000-run mark in 2019?

(a) Virat Kohli

(b) Rohit Sharma

(c) KL Rahul

(d) Rishabh Pant

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp.Rohit Sharma becomes the first Indian batsman to cross 1000-run mark in ODIs in 2019 after hitting a century in India vs Bangladesh cricket match of ICC World Cup 2019.

Q2. India recently signed a deal to buy ‘Strum Ataka’ anti-tank missile from which country?

(a) Russia

(b) USA

(c) Japan

(d) Israel

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2. (a)

Exp.India signed Rs 200 crore deal to buy ‘Strum Ataka’ anti-tank missile from Russia for making its fleet of Mi-35 attack choppers. Recently, the Indian Air Force has acquired the Spice-2000 stand-off weapon system.

Q3. Who became the highest run scorer of ICC World Cup 2019 after the India vs Bangladesh World Cup cricket match?

(a) Rohit Sharma

(b) David Warner

(c) Virat Kohli

(d) Shakib Al Hasan

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp.Rohit Sharma has become the highest run scorer in World Cup 2019. Rohit Sharma has also become the second Indian batsman after Sachin Tendulkar to score 500 plus runs in a World Cup match.

Q4. Name the Professional motorcycle racer who recently passsed away after unfortunately suffering a fatal crash during Ducati Streetfighter V4 prototype run at Pikes Peak Hill Climb.

(a) Valentino Rossi

(b) Carlin Dunne

(c) Kenny Roberts

(d) Jorge Lorenzo

(e) Casey Stoner

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. Professional motorcycle racer, Carlin Dunne passes away. He unfortunately suffered a fatal crash during Ducati Streetfighter V4 prototype run at Pikes Peak Hill Climb. He was also known as “The King of the Mountain”

Q5. In which state Ministry of Home Affairs have extended The Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) for another six months?

(a) Manipur

(b) Nagaland

(c) Jammu & Kashmir

(d) Assam

(e) Sikkim

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. Ministry of Home Affairs have extended The Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) for another six months in Nagaland.

Q6. The National Investment and Infrastructure Fund has signed a memorandum of understanding with which of the following bank to boost availability of capital for infrastructure projects?

(a) State Bank of India

(b) Punjab National Bank

(c) Syndicate Bank

(d) South Indian Bank

(e) Canara Bank

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp.The State Bank of India has signed a memorandum of understanding with National Investment and Infrastructure Fund to boost availability of capital for infrastructure projects. The scope of the agreement includes equity investments, project funding, bond financing, renewable energy support and take-out finance for operating assets.

Q7. Union Jal Shakti Minister has launched a water conservation campaign ‘Jal Shakti Abhiyan’ , with an emphasis on 1592 stressed blocks in 256 districts. The campaign will run through citizen participation during the monsoon 1st July-15th September. Union Jal Shakti Minister is

(a) Dharmender Pradhan

(b) Arun Jaitley

(c) Gajendra Singh Shekhawat

(d) Harender Singh Puri

(e) Piyush goyal

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. Union Jal Shakti Minister has launched a water conservation campaign ‘Jal Shakti Abhiyan’ , with an emphasis on 1592 stressed blocks in 256 districts. The campaign will run through citizen participation during the monsoon 1st July-15th September. Union Jal Shakti Minister of India: Gajendra Singh Shekhawat.

Q8. How much amount has India pledged to contribute to the UN Palestine refugee agency in 2019?

(a) USD 6 Million

(b) USD 9 Million

(c) USD 5 Million

(d) USD 1 Million

(e) USD 10 Million

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. India has pledged to contribute USD 5 Million in 2019 to the UN Palestine refugee agency. The Indian Government is assisting 150 Palestinian professionals every year under the Indian Technical and Economic Cooperation programme.

Q9. New Zealand has officially banned single-use plastic shopping bags. Under the new rules, thin plastic single-use shopping bags can no longer be supplied, but reusable carriers are allowed. What is the capital of New Zealand?

(a) Auckland

(b) Christchurch

(c) Queenstown

(d) Sydney

(e) Wellington

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. New Zealand has officially banned single-use plastic shopping bags. Under the new rules, thin plastic single-use shopping bags can no longer be supplied, but reusable carriers are allowed. Capital of New Zealand: Wellington.

Q10. Prime minister has constituted a high powered committee of chief ministers for transforming Indian agriculture and raising farmers’ income. Maharashtra chief minister will be the convenor of the committee. The committee has been asked to submit its report within two months. Who among the following is the chief minister of Maharashtra ?

(a) H. D. Kumaraswamy

(b) Devendra Fadnavis

(c) Manohar Lal Khattar

(d) Jagan Mohan Reddy

(e) Sarbananda Sonowal

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. Prime minister has constituted a high powered committee of chief ministers for transforming Indian agriculture and raising farmers’ income. Maharashtra chief minister will be the convenor of the committee. The committee has been asked to submit its report within two months. chief minister of Maharashtra: Devendra Fadnavis.

 

Leave a Reply