Current Affairs 3rd May 2019: Quiz

Current Affairs 2nd May 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. The United Nations Security Council recently designated which organisation’s chief as a Global Terrorist?

(a) Jaish-e-Mohammad

(b) Tehreek-ul-Mujahideen

(c) National Thawheed Jamath

(d) Jamathei Milathu Ibrahim

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp.The 1267 Al-Qaida Sanctions Committee of the United Nations Security Council on May 1, 2019 designated Pakistan’s Jaish-e-Mohammad (JeM) chief Masood Azhar as a Global Terrorist. With the addition of Azhar to the Al‑Qaida Sanctions List, he will be subject to the assets freeze, travel ban and arms embargo. The Sanctions List currently contains the names of 262 individuals and 83 entities.

Q2. Which Indian shooter has attained world number one position in 10m air rifle?

(a) Apurvi Chandela

(b) Anjum Moudgil

(c) Manu Bhaker

(d) Divyansh Singh Panwar

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp.India’s Apurvi Chandela on May 1, 2019 became world number 1 in women’s 10m air rifle event, according to the latest rankings released by the International Shooting Sport Federation. In February 2019, Chandela shot a world record score of 252.9 to clinch gold at the International Shooting Sport Federation (ISSF) World Cup in New Delhi.

Q3. Who has been nominated by Hockey India for Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?

(a) Akashdeep Singh

(b) PR Sreejesh

(c) Deepika

(d) Chinglensana Singh Kangujam

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp.Hockey India on May 1, 2019 nominated ace Indian goalkeeper PR Sreejesh for the prestigious Rajiv Gandhi Khel Ratna Award and three other players for the Arjuna Award. The player names recommended for the Arjuna Award include midfielder Chinglensana Singh Kangujam and forward Akashdeep Singh and women’s team defender Deepika.

Q4. Which nation’s President has signed a controversial internet bill into law?

(a) South Korea

(b) China

(c) Sri Lanka

(d) Russia

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp.President Vladimir Putin on May 1, 2019 signed a new measure into law that will allow Russian authorities to isolate the country’s internet from the rest of the world and create a new national network. The ‘sovereign internet’ bill aims to expand government control over the Internet.

Q5. Which nation has barred preaching religious, radical ideologies glorifying terrorism?

(a) Australia

(b) New Zealand

(c) Sri Lanka

(d) United Kingdom

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp.The Sri Lankan Government has issued orders preventing any person from preaching religious, extremist or radical ideologies that glorify terrorism. The order also banned any foreigner from preaching any such ideology and few persons involved in it have been deported.

Q6. Who was named as first non-British President of the Marylebone Cricket Club?

(a) MS Dhoni

(b) Kumar Sangakkara

(c) Brett Lee

(d) Chris Gayle

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp.Former Sri Lanka captain, Kumar Sangakkara was on May 1, 2019 appointed as the President of the Marylebone Cricket Club (MCC), England. With this, Sangakkara became the first non-British to head the Club.

Q7. The National Shooting Federation recently nominated whom for the 2019 Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?

(a) Jitu Rai

(b) Abhinav Bindra

(c) Apurvi Chandela

(d) Heena Sidhu

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp.The National Shooting Federation on April 29, 2019 recommended pistol ace Heena Sidhu and trap shooter Ankur Mittal for the 2019 Rajiv Gandhi Khel Ratna Award, the country’s highest sporting honour.

Q8. Who was named as the 2019 footballer of the year by the Football Writers’ Association (FWA)?

(a) Virgil Van Dijk

(b) Dele Alli

(c) Raheem Sterling

(d) John Stones

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp.Raheem Sterling was named as the 2019 footballer of the year by the Football Writers’ Association (FWA). The Manchester City and England forward topped the poll of the 400-strong FWA membership as a clear winner, with 62 percent of the votes.

Q9.  Kudremukh National Park is located in which state?

(a) Karnataka

(b) Tamil Nadu

(c) Andhra Pradesh

(d) Telangana

(e) Kerala

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. Designated as national park in the year 1987, Kudremukh National Park is located in the Chikkamagaluru district of Karnataka state.

Q10. Where is the headquarter of First Rand Bank?

(a) USA

(b) South Africa

(c) Brazil

(d) Australia

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. FirstRand Limited, also referred to as FirstRand Group is the holding company of FirstRand Bank, and is a financial services provider in South Africa. It is one of the financial services providers licensed by the Reserve Bank of South Africa, the national banking regulator.

For More Current Affairs Quizzes click here

 

Leave a Reply