Current Affairs 4th May 2019: Quiz

Current Affairs 2nd May 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1.  Who among the following has become the first Indian to win gold at the Ali Aliev wrestling tournament?

(a) Sakshi Malik

(b) Babita Kumari

(c) Yogeshwar Dutt

(d) Bajrang Punia

(e) Sushil Kumar

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. World number one Bajrang Punia has become the first Indian to win gold at the Ali Aliev wrestling tournament after defeating Viktor Rassadin of Russia in the 65 kg freestyle in Kapiisk.

Q2.  Who among the following was conferred with France’s highest civilian honour, Chevalier de l’Ordre national de la Legion d’Honneur, for his contribution to India-France space cooperation?

(a) K Sivan

(b) A S Kiran Kumar

(c) B N Suresh

(d) G. Satheesh Reddy

(e) K. Radhakrishnan

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. Former ISRO chairman A S Kiran Kumar was conferred with France’s highest civilian honour, Chevalier de l’Ordre national de la Legion d’Honneur, for his contribution to India-France space cooperation.

Q3. Which of the following organisation overtook Apple Inc to claim the No. 2 spot in smartphones making?

(a) Nokia

(b) Motorola

(c) Micromax

(d) Samsung

(e) Huawei

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp.Huawei Technologies Co overtook Apple Inc to claim the No. 2 spot in smartphones making in the first quarter, moving a step closer to its avowed ambition of displacing Samsung at the top of the market.

Q4. What is the name of the all-women police patrol unit launched by Mangaluru City Police?

(a) Ahilyabai Holkar Force

(b) Rani Lakshmibai Force

(c) Rani Abbakka Force

(d) Rani Padmini Force

(e) Rani Chennamma Force

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. Mangaluru City Police has launched an all-women police patrol unit ‘Rani Abbakka Force’.

Q5. Which of the following organisation has become the first operator to start optical fiber-based high-speed broadband service in Pulwama with the launch of ‘Bharat Fibre’?

(a) BSNL

(b) Bharti Airtel

(c) Vodafone-Idea

(d) Jio

(e) Aircel

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. State-owned telecom firm BSNL has become the first operator to start optical fiber-based high-speed broadband service in Pulwama with the launch of ‘Bharat Fibre’.

Q6. Which of the following country has formed a new law that aims to expand government control over the Internet?

(a) Saudi Arabia

(b) Italy

(c) USA

(d) South Korea

(e) Russia

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. Russian President Vladimir Putin has signed into law a new measure that aims to expand government control over the Internet.

Q7. Which of the following country’s parliament became the first national legislative body in the world to declare a climate change emergency?

(a) Germany

(b) France

(c) USA

(d) UK

(e) Norway

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp.The UK parliament became the first national legislative body in the world to declare a climate change emergency.

Q8. World Press Freedom Day (WPFD) is celebrated all over the world on the________.

(a) May 1st

(b) May 3rd

(c) May 5th

(d) May 7th

(e) May 6th

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. World Press Freedom Day (WPFD) is celebrated all over the world on the 3rd of May. The theme for WPFD 2019 is “Media for Democracy: Journalism and Elections in Times of Disinformation”.

Q9. The Office of the Principal Scientific Adviser (PSA) to the GoI and________ signed an MoU in New Delhi for setting up a Centre of Excellence (CoE) for Waste to Wealth Technologies for implementation of sustainable, scientific and technological solutions for waste management.

(a) IIT Indore

(b) IISc Bangalore

(c) IIT Delhi

(d) IIT Kanpur

(e) IIT Bombay

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp.The Office of the Principal Scientific Adviser (PSA) to the Government of India and Indian Institute of Technology Delhi (IIT Delhi) signed an MoU in New Delhi for setting up a Centre of Excellence (CoE) for Waste to Wealth Technologies for implementation of sustainable, scientific and technological solutions for waste management.

Q10. The Netherlands was the 2nd largest destination for foreign investment by Indian companies, after ________,with investments worth $12.8 billion in 2017.

(a) France

(b) UAE

(c) Norway

(d) Japan

(e) Singapore

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. The Netherlands was also the second largest destination for foreign investment by Indian companies, after Singapore, with investments worth $12.8 billion in 2017.

For More Current Affairs Quizzes click here

 

 

 

 

Leave a Reply