Current Affairs 5th August 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 5th August 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. What is the name of bollywood actress who recently decided to quit bollywood due to religious reasons?

(a) Nagma

(b) Katrina Kaif

(c) Zaira Wasim

(d) Alia Bhatt

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.Zaira Wasim, Dangal fame actress, announced her decision of quitting Bollywood and acting career. Zaira Wasim released a statement on Twitter and Facebook that reads she no longer wants to be a part of the bollywood as it drove her away from her ‘imaan’ and her relation from religion.

Q2. Which nation’s cricket team ended India’s unbeaten streak in World Cup 2019 by beating them by 31 runs?

(a) New Zealand

(b) England

(c) South Africa

(d) Afghanistan

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.England ended India’s unbeaten streak by defeating the men-in-blue by 31 runs. England after batting first had set a formidable tall chase for India, 338 runs in 50 overs.

Q3. Which state has launched a campaign to eradicate Encephalitis disease?

(a) Jharkhand

(b) Bihar

(c) Uttar Pradesh

(d) Madhya Pradesh

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp.A large scale campaign to eradicate deadly Acute Encephalitis Syndrome and Japanese Encephalitis disease was launched in Uttar Pradesh on July 1, 2019.

Q4. Name the tennis player who defeated Andrey Rublev to successfully defend his title at the German Tennis Championships.

(a) Roger Federer

(b) Rafael Nadal

(c) Novak Djokovic

(d) Nikoloz Basilashvili

(e) Dominic Thiem

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. Nikoloz Basilashvili wins the German Tennis Championships. He defeated Andrey Rublev to successfully defend his title at the German Tennis Championships.

Q5. Which of the following country has been invited as the partner country for ‘Gita Jayanti Mahotsav 2019’ scheduled to be held at Kurukshetra, Haryana?

(a) Nepal

(b) Japan

(c) Sri Lanka

(d) Russia

(e) Indonesia

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar has invited Nepal to be the partner country for this year’s ‘Gita Jayanti Mahotsav 2019’ scheduled to be held at Kurukshetra.

Q6. Estimates committee is one of the 3-financial standing committees of the parliament apart from the public accounts committee and committee on public undertakings. Who among the following has been appointed as the chairman of the “Estimates Committee” of the parliament?

(a) Anurag Thakur

(b) Murli Manohar Joshi

(c) Shanta Kumar

(d) Mallikarjun Kharge

(e) Girish Bapat

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. Girish Bapat has been appointed as the chairman of the “Estimates Committee” of the parliament. Estimates committee is one of the three financial standing committees of the parliament apart from the public accounts committee and committee on public undertakings.

Q7. Name the former France and Manchester United defender who has announced his retirement recently. He had played 81 times for France and also captained the side at the 2010 World Cup in South Africa.

(a) Rod Fanni

(b) Eric Abidal

(c) Adil Rami

(d) Patrice Evra

(e) Sebastien Squillaci

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp.Patrice Evra

Q8. India and Benin signed 4 MoUs on education, health and e-visa facilities. Who is the President of Benin?

(a) Khalifa bin Zayed Al Nahyan

(b) Patrice Talon

(c) Michel Aoun

(d) Qaboos bin Said al Said

(e) Emmanuel Macron

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. India and Benin signed four MoUs on education, health and e-visa facilities. President of Benin: Patrice Talon.

Q9. Name the Indian cricketer who has been suspended recently by Board of Control for Cricket in India for a doping violation.

(a) Sudeep Tyagi

(b) Shubman Gill

(c) Prithvi Shaw

(d) Shivam Mavi

(e) Kamlesh Nagarkoti

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. Prithvi Shaw has been suspended by Board of Control for Cricket in India for 8 months for a doping violation.

Q10. With which colour Indian Railways ‘Northeast Frontier Railway zone’ will earmark a special portion of the SLR coach to specially help the women passengers with better safety and security?

(a) Black

(b) Blue

(c) Brown

(d) Red

(e) Pink

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. Indian Railways ‘Northeast Frontier Railway zone’ has started a unique initiative to earmark a special portion of the SLR coach with pink colour to specially help the women passengers with better safety and security.

You can also Read this:

 

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply