Current Affairs 5th December 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 5th December 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Name the Grameena Bank which has signed an MoU for bancassurance with Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance Company Ltd?

(a) Karnataka Vikas Grameena Bank

(b) Kerala Gramin Bank

(c) Maharashtra Gramin Bank

(d) Karnataka Bank

(e) Karur Vysya Bank

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. Karnataka Vikas Grameena Bank and Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance Company Ltd. signed an MoU for bancassurance.

Q2. India’s 1st National Maritime Heritage Museum will be set up at the ancient Indian site of Lothal located in?

(a) Haryana

(b) Gujarat

(c) Nagaland

(d) Tamil Nadu

(e) Kerala

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. India’s 1st National Maritime Heritage Museum will be set up at the ancient Indian site of Lothal in Gujarat.

Q3. What is the theme for Pacific Air Chiefs’ Symposium 2019’s symposium?

(a) A Collaborative Approach to Regional Security

(b) A Collaborative Approach to Regional Parity

(c) A Collaborative Approach to Regional Unity

(d) A Collaborative Approach to Regional Defence

(e) A Collaborative Approach to Regional Betterment

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. The theme for  year’s symposium is ‘A Collaborative Approach to Regional Security’.

Q4. World Soil Day is celebrated annually on the _____________ at the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) headquarters in Rome, Italy.

(a) 3rd December

(b) 4th December

(c) 5th December

(d) 6th December

(e) 7th December

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. World Soil Day is celebrated annually on the 5th of December at the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) headquarters in Rome, Italy.

Q5. Name the former Finance Minister of India who was bestowed with the Economic Times (ET) Lifetime Achievement Award for Public Service 2019.

(a) Nirmala Sitharaman

(b) Manmohan Singh

(c) O P Dhankar

(d) P Chidambram

(e) Arun Jaitley

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. Former Finance Minister of India Arun Jaitley was bestowed with the Economic Times (ET) Lifetime Achievement Award for Public Service 2019.

Q6. The International Volunteer Day (IVD) is observed across the world every year. What is the theme for this year?

(a) Volunteer for an inclusive future

(b) Natural disasters, economic stresses and political shocks

(c) Saving Others

(d) Global Applause – give volunteers a hand

(e) VolunteersActFirst

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. The International Volunteer Day (IVD) is observed across the world every year. This year theme is “Volunteer for an inclusive future”.

Q7. Name the american actor who has been bestowed with the PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) ‘Person of the Year’ Award 2019.

(a) Rooney Mara

(b) River Phoenix

(c) Joaquin Rafael Phoenix

(d) Heath Ledger

(e) Zazie Beetz

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. American actor Joaquin Rafael Phoenix has been bestowed with the PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) ‘Person of the Year’ Award 2019.

Q8. The 8th India-China joint training exercise ‘HAND-IN-HAND 2019’ will be held at Umroi, _______________ from 07 to 20 December 2019.

(a) Tripura

(b) Sikkim

(c) Arunachal Pradesh

(d) Meghalaya

(e) Assam

 

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. The 8th India-China joint training exercise ‘HAND-IN-HAND 2019’ will be held at Umroi, Meghalaya from 07 to 20 December 2019.

Q9. Along with which country the Government of India has decided to cooperate to set up India’s 1st National Maritime Heritage Museum?

(a) Spain

(b) Portugal

(c) Japan

(d) Russia

(e) South Africa

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. Government of India & Portugal has decided to cooperate to set up India’s 1st National Maritime Heritage Museum.

Q10. Who is the present Chief of the Air Staff of India?

(a) B S Dhanoa

(b) Karambir Singh

(c) Arjan Singh

(d) Bipin Ratwat

(e) Rakesh Kumar Singh Bhadauria

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. Rakesh Kumar Singh Bhadauria is the present Chief of the Air Staff of India.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply