Current Affairs 5th July 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 5th July 2019: Daily GK updates quiz

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Which state’s assembly has passed a bill proposing a hike in retirement age of Vice-chancellors of State own Universities?

(a) West Bengal

(b) Madhya Pradesh

(c) Himachal Pradesh

(d) Punjab

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp.The West Bengal Assembly passed a bill endorsing hiking of retirement age of Vice-chancellors of State own Universities from 65 years to 70 years replacing an ordinance on the matter.

Q2. Which nation has proposed to ban the return of extremists for 2 years?

(a) New Zealand

(b) United Kingdom

(c) Australia

(d) Germany

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp.Australia’s government on July 4, 2019 proposed new laws that would prevent extremist Australians from returning home for up to two years, as the country prepares for the repatriation of Islamic State group supporters from the West Asia. Around 230 Australians had flown to Syria and Iraq to fight with extremist groups since 2012.

Q3. Which nation has agreed to provide 2,500 metric tons of rice to Bangladesh for the Rohingya refugees?

(a) India

(b) France

(c) Japan

(d) China

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp.China will provide 2,500 metric tons of rice to Bangladesh for the forcibly displaced Rohingyas from Myanmar. This was part of nine instruments signed between Bangladesh and China on July 4, 2019.

Q4. The world- renowned Jagannath Rath Yatra has begun in which Indian state?

(a) Uttar Pradesh

(b) Odisha

(c) Jharkhand

(d) Chhattisgarh

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp.The world-famous Jagannath Rath Yatra began at Puri in Odisha on July 4, 2019. Lakhs of people are gathering in Puri to witness Lord Jagannath, Lord Balabhadra and Devi Subhadra riding three giant wooden chariots as they travel to Gundicha temple.

Q5. Lord Jagannath Rath Yatra begins in Puri. The Rath Yatra marks the journey of Lord Jagannath along with his siblings Lord Balabhadra and Devi Subhadra from Jagannath temple to Gundicha temple. Puri is located in which state?

(a) Bihar

(b) Jharkhand

(c) West Bengal

(d) Odisha

(e) Tamil Nadu

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. Lord Jagannath Rath Yatra begins in Puri, Odisha. The Rath Yatra marks the journey of Lord Jagannath along with his siblings Lord Balabhadra and Devi Subhadra from Jagannath temple to Gundicha temple.

Q6. Birla Group patriarch and an ace of the Indian industry ….., who was the chairman of Century Textiles and Industries passed away recently.

(a) Ghanshyam Das Birla

(b) Aditya Bikram Birla

(c) Kumar Mangalam Birla

(d) Baldeo Das Birla

(e) Basant Kumar Birla

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. Birla Group patriarch and an ace of the Indian industry Basant Kumar Birla passed away in Mumbai. He was the chairman of Century Textiles and Industries and was active in business since the age of 15.

Q7. According to the GoI, the Indian Railways has set a target to install CCTV cameras in more than 7,000 coaches of mainline passenger trains. The target will be achieved by …..

(a) March 2020

(b) March 2022

(c) March 2021

(d) March 2023

(e) March 2024

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. According to the GoI, the Indian Railways has set a target to install CCTV cameras in more than 7,000 coaches of mainline passenger trains by March 2021. Also, CCTV cameras have already been installed in coaches of premium, mail, express and suburban trains.

Q8. Who among the following will head the working group set up by Reserve Bank of India to review the regulatory and supervisory framework for core investment companies (CIC)?

(a) Tapan Ray

(b) Shaktikanta Das

(c) Sunil Mehta

(d) Rana Kapoor

(e) Sandeep Bakshi

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. The Reserve Bank of India has set up a working group to review the regulatory and supervisory framework for core investment companies (CIC). The group will be headed by Tapan Ray.

Q9. Which Indian athlete has won the gold medal in women’s 200m in the Poznan Athletics Grand Prix?

(a) Saraswati Saha

(b) Tintu Lukka

(c) Dutee Chand

(d) P.U. Chitra

(e) Hima Das

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. Hima Das, the under-20 World champion has won the gold medal in women’s 200m in the Poznan Athletics Grand Prix. Poznan Athletics Grand Prix is taking place in Poznan, Poland.

Q10. What is the loan amount approved by the IMF for over a period of 3 years for cash strapped Pakistan to help Pakistan address its balance of payment crisis?

(a) $4 Billion

(b) $2 Billion

(c) $3 Billion

(d) $5 Billion

(e) $6 Billion

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. The IMF has approved a USD 6 billion loan over a period of 3 years for cash strapped Pakistan. The USD 6 billion financial aid includes an immediate disbursement of USD 1 billion to help Pakistan address its balance of payment crisis.

 

Leave a Reply