Current Affairs 5th November 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 5th November 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. U.S. based-Indian author _____________ debut novel, “The Far Field” bagged this year’s JCB prize for Literature, the most expensive Indian award for writing.

(a) Vikram Seth

(b) Jhumpa Lahiri

(c) Rohinton Mistry

(d) Madhuri Vijay

(e) Amitav Ghosh

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. U.S. based-Indian author Madhuri Vijay’s debut novel, “The Far Field” bagged this year’s JCB prize for Literature, the most expensive Indian award for writing.

Q2. Which of the following private sector bank has appointed its consumer banking head Suman Kathpalia, as its new Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO)?

(a) Kotak Mahindra Bank

(b) IndusInd Bank

(c) Axis Bank

(d) ICICI Bank

(e) Yes Bank

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. A private sector lender, IndusInd Bank has appointed its consumer banking head Suman Kathpalia, as its new Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO).

Q3. Name the programme started by the Punjab government for unemployed youth of the state?

(a) Har Roj Rozgar

(b) Har Din Rozgar

(c) Ghar Ghar Rozgar

(d) Har Parivar Rozgar

(e) Har Ghar Rozgar

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. The Punjab Chief Minister(CM) Amarinder Singh has launched a first of its kind job helpline number 76260-76260 for the unemployed youth of the state under ‘Ghar Ghar Rozgar’ programme.

Q4. Name the retired Judge of Madras High Court who recently passed away?

(a) N. Kirubakaran

(b) M. Sathyanarayanan

(c) R. Subbiah

(d) Vineet Kothari

(e) N.V. Balasubramanian

Answer & Explanation
Ans.4.(e)

Exp. Justice N.V. Balasubramanian, retired Judge of Madras High Court passed away. He served as the Madras High Court judge from 1996 – 2007 & as the Chairman of committees on fixation of fee for self-financing professional colleges and polytechnics after retiring from service.

Q5. Senior IPS officer ______________ was appointed as the chairman of the Land Ports Authority of India (LPAI).

(a) M Vishnu Vardhan Rao

(b) V H Rao Deshmukh

(c) Kamal Nayan Choubey

(d) Aditya Mishra

(e) Niraj Sinha

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. Senior IPS officer Aditya Mishra was appointed as the chairman of the Land Ports Authority of India (LPAI). He is a 1989 batch IPS officer of Uttar Pradesh cadre.

Q6. The World Tsunami Awareness Day was observed across the world on _________________.

(a) 5 November

(b) 4 November

(c) 3 November

(d) 2 November

(e) 1 November

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. The World Tsunami Awareness Day was observed across the world on 5 November. The day is celebrated to spread awareness among people across the world in matters related to the dangers of tsunami.

  1. Name the french resistance legend & Nazi camps survivor who helped Jewish prisoners of war to escape prison during the Nazi occupation of France, recently passed away?

(a) Posner Ruth

(b) Bullaty Sonja

(c) Babbitt Dina

(d) Lieblich Irene

(e) Yvette Lundy

Answer & Explanation
Ans.7.(e)

Exp. French Resistance legend & Nazi camps survivor Yvette Lundy who helped Jewish prisoners of war to escape prison during the Nazi occupation of France passed away at the age of 103.

Q8. Name the Union Minister who recently unveiled two new IT Initiatives ICEDASH and ATITHI for improved monitoring and pace of customs clearance of imported goods and facilitating arriving international passengers?

(a) Raj Nath Singh

(b) Ravi Shankar Prasad

(c) Nirmala Sitharaman

(d) Nitin Jairam Gadkari

(e) Ramvilas Paswan      

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. Finance Minister Nirmala Sitharaman unveiled two new IT Initiatives – ICEDASH and ATITHI for improved monitoring and pace of customs clearance of imported goods and facilitating arriving international passengers.

Q9. The first-ever containerised cargo movement via ______________ protocol route and Brahmaputra river will start from West Bengal’s Haldia.

(a) Indo-US

(b) Indo-Myanmar

(c) Indo-Srilanka

(d) Indo-Bangladesh

(e) Indo-Pakistan

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. The first-ever containerised cargo movement via Indo-Bangladesh protocol route and Brahmaputra river will start from West Bengal’s Haldia.

Q10. A documentary on _________________ has bagged the prestigious British Academy of Film and Television Awards (BAFTA) and Scotland Awards at a glittering ceremony in Glasgow, Scotland.

(a) Lucknow City Football Club

(b) Hyderabad Football Club

(c) Varanasi City Football Club

(d) Mohun Bagan Football Club

(e) Real Kashmir Football Club

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. A documentary on Real Kashmir Football Club has bagged the prestigious British Academy of Film and Television Awards (BAFTA) and Scotland Awards at a glittering ceremony in Glasgow, Scotland.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply