Current Affairs 5th September 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 5th September 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1.Which sector is set to receive Rs. 25,000 crore from the Union government of India as investment for the next 5 years ?

(a) Department of Heavy Industries

(b) Department of Fertilizers

(c) Department of Fisheries

(d) Department of Telecommunications

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.With an aim to improve the fisheries sector, the Union government has plans to invest Rs. 25,000 crore in different sectors of fisheries in the next 5 years. It will help in the accomplishment of the goals of the ambitious Blue Revolution (Fisheries) project.Center has an aim to expand the scope of inland fisheries, increase productivity in aquaculture farms by monitoring disease, double the aquaculture productivity from 3 million tonnes at present to 6 million tonnes, implement traceability to double seafood exports in 5 years from around Rs 47,000 crore at present.

Q2.Which country took over the chair of Association of World Election Bodies (A-WEB) for the 2019-21 term from Romania ?

(a) Japan

(b) Russia

(c) United States

(d) India

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp.India took over as A-WEB’s Chair for the 2019-21 term.

Q3.Who was appointed as the Chairman of Association of World Election Bodies (AWEB) for the term 2019-21 ?

(a) Ashok Lavasa

(b) Rajiv Mehrishi

(c) Sunil Arora

(d) Om Prakash Rawat

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp.Chief Election Commissioner (CEC) of India, Shri Sunil Arora assumed the Chairmanship of Association of World Election Bodies (AWEB) for the term 2019-21. India took over the Chair from Romania. The AWEB Flag was handed over to the new Chairman, Shri Sunil Arora by the Representative of Outgoing Chair, Mr. Ion Mincu Radulescu, Advisor, Permanent Election Authority Romania. It will remain with ECI for the 2 year term till 2021.

Q4. Wipro Limited will offer a comprehensive suite of services to which bank for the next 7 years under the strategic contract with the bank valued at $300 million?

(a) ICICI Bank

(b) HDFC Bank

(c) Yes Bank

(d) IDBI Bank

(e) Punhab National Bank

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. Wipro Limited has bagged a strategic contract valued at $300 million from the ICICI Bank under which it will offer a comprehensive suite of services to ICICI Bank for the next 7 years

Q5. Nobel Laureate Professor Muhammad Yunus was conferred the ‘Lamp of Peace of Saint Francis’ award by the Vatican. He belongs to which country ?

(a) Afghanistan

(b) India

(c) Nepal

(d) Bangladesh

(e) Myanmar

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. Nobel Laureate Professor Muhammad Yunus from Bangladesh was conferred the ‘Lamp of Peace of Saint Francis’ award by the Vatican.

Q6. According to the World Gold Council, which country has surpassed the Netherlands to move into the list of top 10 countries of world in terms of total gold reserves?

(a) Brazil

(b) China

(c) Germany

(d) Russia

(e) India

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. According to the World Gold Council, India has surpassed the Netherlands to move into the list of top 10 countries of world in terms of total gold reserves.

Q7. The United Nations observes International Day of Charity to commemorate the death anniversary of _____________________________

(a) Jane Addams

(b) Barbara Mikulski

(c) Mother Teresa

(d) Alice Walker

(e) Stedman Graham

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. The United Nations observes International Day of Charity to commemorate the death anniversary of Mother Teresa.

Q8. The Reserve Bank of India has made mandatory for banks to link retail and MSME loans to external interest rate benchmarks. This new norm will be effective from?

(a) 1st of September, 2019

(b) 1st of October, 2019

(c) 1st of November, 2019

(d) 1st of December, 2019

(e) 1st of January, 2020

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. The Reserve Bank of India has made mandatory for banks to link retail and MSME loans to external interest rate benchmarks. This new norm will be effective from 1st of October, 2019.

Q9. _________________________ is the tallest Air Traffic Control tower in India with a height of 102 metres.

(a) Ahmedabad Air Traffic Service Complex

(b) Lucknow Air Traffic Service Complex

(c) Mumbai Air Traffic Service Complex

(d) Delhi Air Traffic Service Complex

(e) Kolkata Air Traffic Service Complex

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. Delhi Air Traffic Service Complex is the tallest Air Traffic Control tower in India with a height of 102 metres.

Q10. Which country has unveiled the logo of the 2022 FIFA World Cup, constituting stylised Arabic white unisex shawl with maroon patterning with figure-of-eight symbolising infinity?

(a) Oman

(b) Kuwait

(c) Iran

(d) Bahrain

(e) Qatar

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. Qatar has unveiled the logo of the 2022 FIFA World Cup, constituting stylised Arabic white unisex shawl with maroon patterning with figure-of-eight symbolising infinity.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

3

Leave a Reply