Current Affairs 6th August 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 6th August 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Name the all-weather tracked-chassis Quick Reaction Surface-to-Air Missile which was recently launched by DRDO of the Integrated Test Range at Chandipur in Odisha.?

(a) Prithvi

(b) QR-SAM

(c) Agni

(d) Nag

(e) Akash

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. India successfully test-fired its all-weather tracked-chassis Quick Reaction Surface-to-Air Missile (QR-SAM) from a mobile launcher at launch complex III of the Integrated Test Range at Chandipur in Odisha.

Q2. Name the Veteran Gujarati journalist, author,columnist, writer and editor who has passed away recently?

(a) Chimanlal Trivedi

(b) Bhogilal Sandesara

(c) Bhavin Gopani

(d) Kanti Bhatt

(e) Akshay Ramanlal Desai

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. Veteran Gujarati journalist, author and columnist Kanti Bhatt passed away.

Q3. Name the IIT institute where recently Human Resources Development Minister inaugurating Technology Expo?

(a) IIT Bombay

(b) IIT Delhi

(c) IIT Kanpur

(d) IIT Roorkee

(e) IIT Madras

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp. Human Resources Development Minister inaugurating Technology Expo at IIT Delhi to showcase the latest innovation in the field of science and technology.

Q4. HSBC has announced the departure of its Chief Executive Officer John Flint Noel Quinn, the head of HSBC’s Global Commercial Banking unit. What is the full form of HSBC.

(a) Hongkong and Shanghai Banking Corporation

(b) Hongkong and Switzerland Banking Corporation

(c) Hongkong and Sweden Banking Corporation

(d) Hongkong and Sudan Banking Corporation

(e) Hongkong and Swaziland Banking Corporation

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. The Full form HSBC is Hongkong and Shanghai Banking Corporation.

Q5. Name the IT Company who recently appoints Debashis Chatterjee as MD and CEO.

(a) Microsoft

(b) Accenture

(c) Wipro

(d) Mindtree

(e) HCL

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. Indian IT company Mindtree Ltd has announced the appointment of Debashis Chatterjee as its new Managing Director and Chief Executive Officer.

Q6. Name the city where Isro has set up a directorate of space situational awareness and management aiming at protecting high valued space assets from space debris close approaches and collisions.

(a) Chandigarh

(b) Mumbai

(c) Hyderabad

(d) Delhi

(e) Bengaluru #

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. K Sivan, chairman, Isro, laid the foundation stone for Space Situational Awareness Control Centre at Peenya in Bengaluru.

Q7. External Affairs Minister S Jaishankar attended 10th Mekong-Ganga Cooperation (MGC) in ______________.

(a) Bangkok, Thailand

(b) Jakarta, Indonesia

(c) Kathmandu, Nepal

(d) Delhi, India

(e) Beijing, China

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. External Affairs Minister S Jaishankar attended 10th Mekong-Ganga Cooperation (MGC) in Thailand’s Bangkok.

Q8. Reserve Bank of India has imposed a collective penalty of Rs 11 crore on 7 public sector banks. Which of the following bank are not under this penalty imposed by RBI for violating norms?

(a) Bank of Maharashtra

(b) Allahabad Bank

(c) Bank of Baroda

(d) Canara Bank

(e) Bank of India

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. Canara bank are not under this penalty imposed by RBI for violating norms.

Q9. French inventor Franky Zapata is the 1st person in the history to cross the___________________on the jet-powered hoverboard.

(a) Nelson Channel

(b) English Channel

(c) Crozier Channel

(d) Barlas Channel

(e) Edisto Channel

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. French inventor Franky Zapata is 1st person in history to cross the English Channel on the jet-powered hoverboard.

Q10. Lalit Kala Akademi celebrates which edition of his Foundation Day in this year?

(a) 61st

(b) 62nd

(c) 63rd

(d) 64th

(e) 65th

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. National Academy of Art, Lalit Kala Akademi, celebrated its 65th Foundation Day in New Delhi.

You can also Read this:

 

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

Leave a Reply