Current Affairs 6th June 2019: Quiz

Current Affairs 6th June 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

  1. Which has been reappointed as National Security Adviser?

(a) Rajiv Mehrishi

(b) Raghuram  Rajan

(c) Shaktikanta Das

(d) Ajit Doval

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp.India’s National Security Adviser Ajit Doval has been reappointed to the post for another five years. Ajit Doval has also been given Cabinet Rank for contribution to national security.

Q2. Which country would be playing its first match of cricket world cup 2019 on June 5, 2019?

(a) Australia

(b) India

(c) New Zealand

(d) Pakistan

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.Team India will finally begin its ICC Cricket World Cup campaign tomorrow, June 5, against South Africa at the Rose Bowl stadium in Southampton.

Q3. Thomas Mueller posted a picture of himself on Twitter, wishing Indian cricket team captain Virat Kohli luck for World Cup 2019. Mueller is the star football player of which nation’s football team?

(a) France

(b) Belgium

(c) Brazil

(d) Germany

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp.Prior to India’s opening world cup match against South Africa, Indian skipper Virat Kohli has received a special message from German Football Star Thomas Mueller wishing him luck for the cricket world cup.

Q4. A case of Nipah Virus resurfaced in which Indian state recently?

(a) West Bengal

(b) Karnataka

(c) Kerala

(d) Maharashtra

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp.The deadly Nipah Virus has resurfaced in Kerala, after a 23-year-old Kerala student, admitted in a private hospital in Ernakulam, was tested positive of the virus.

Q5. Which state’s cabinet has passed a resolution to increase reservation for OBCs to 27 percent?

(a) Rajasthan

(b) Uttar Pradesh

(c) Maharashtra

(d) Madhya Pradesh

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp.The cabinet of Madhya Pradesh has passed a resolution to increase reservation quota for Other Backward Classes (OBC) to 27 percent from existing 14 percent.

Q6. When is World Environment Day observed?

(a) June 1st

(b) June 3rd

(c) June 8th

(d) June 5th

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp.The World Environment Day (WED) is celebrated annually on June 5 to encourage awareness and action for the protection of the environment. It was first observed in 1974.

Q7. Which among the following political alliances have called off their ties temporarily?

(a) BSP- SP

(b) JDU-BJP

(c) BJP-Shiv Sena

(d) Cong-DMK

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp.BSP Chief Mayawati held a press conference on June 4, 2019, calling off her party’s alliance with Akhilesh Yadav’s Samajwadi Party (SP). She, however, clarified that the breakup was not permanent.

Q8. Which IAF aircraft has gone missing with 13 people onboard on June 3?

(a) IAF AN-32

(b) IAF CN-3A

(c) IAF BS-45

(d) IAF NU-14

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp.The Indian Air Force (IAF) transport aircraft AN-32 that took off from Assam’s Jorhat with 13 people onboard on June 03,2019 has gone missing over over hilly terrain in the Northeast.

Q9. Where is the headquarter of United Overseas Bank Ltd?     

(a) China

(b) Russia

(c) Singapore

(d) Bangladesh

(e) Sri Lanka

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. United Overseas Bank Limited is a Singaporean multinational banking organization headquartered in Singapore, with branches mostly found in most Southeast Asian countries and founded in 1935.

Q10. Kudremukh National Park is located in which state?

(a) Karnataka

(b) Tamil Nadu

(c) Andhra Pradesh

(d) Telangana

(e) Kerala

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. Designated as national park in the year 1987, Kudremukh National Park is located in the Chikkamagaluru district of Karnataka state.

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

LIC ADO Combo Test SeriesLIC ADO Mains Test SeriesLIC ADO Pre Test Series

Leave a Reply