Current Affairs 6th May 2019: Quiz

Current Affairs 2nd May 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1.  Who among the following has become the first Indian to win gold at the Ali Aliev wrestling tournament?

(a) Sakshi Malik

(b) Babita Kumari

(c) Yogeshwar Dutt

(d) Bajrang Punia

(e) Sushil Kumar

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. World number one Bajrang Punia has become the first Indian to win gold at the Ali Aliev wrestling tournament after defeating Viktor Rassadin of Russia in the 65 kg freestyle in Kapiisk.

Q2.  Who among the following was conferred with France’s highest civilian honour, Chevalier de l’Ordre national de la Legion d’Honneur, for his contribution to India-France space cooperation?

(a) K Sivan

(b) A S Kiran Kumar

(c) B N Suresh

(d) G. Satheesh Reddy

(e) K. Radhakrishnan

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. Former ISRO chairman A S Kiran Kumar was conferred with France’s highest civilian honour, Chevalier de l’Ordre national de la Legion d’Honneur, for his contribution to India-France space cooperation.

Q3. Which of the following organisation overtook Apple Inc to claim the No. 2 spot in smartphones making?

(a) Nokia

(b) Motorola

(c) Micromax

(d) Samsung

(e) Huawei

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp.Huawei Technologies Co overtook Apple Inc to claim the No. 2 spot in smartphones making in the first quarter, moving a step closer to its avowed ambition of displacing Samsung at the top of the market.

Q4. Which nation’s President has signed a controversial internet bill into law?

(a) South Korea

(b) China

(c) Sri Lanka

(d) Russia

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp.President Vladimir Putin on May 1, 2019 signed a new measure into law that will allow Russian authorities to isolate the country’s internet from the rest of the world and create a new national network. The ‘sovereign internet’ bill aims to expand government control over the Internet.

Q5. Which nation has barred preaching religious, radical ideologies glorifying terrorism?

(a) Australia

(b) New Zealand

(c) Sri Lanka

(d) United Kingdom

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp.The Sri Lankan Government has issued orders preventing any person from preaching religious, extremist or radical ideologies that glorify terrorism. The order also banned any foreigner from preaching any such ideology and few persons involved in it have been deported.

Q6. Who was named as first non-British President of the Marylebone Cricket Club?

(a) MS Dhoni

(b) Kumar Sangakkara

(c) Brett Lee

(d) Chris Gayle

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp.Former Sri Lanka captain, Kumar Sangakkara was on May 1, 2019 appointed as the President of the Marylebone Cricket Club (MCC), England. With this, Sangakkara became the first non-British to head the Club.

Q7. Former Finance Secretary Ajay Narayan Jha has joined as a member of the 15th Finance Commission. Jha has been posted in place of___________.

(a) Hasmukh Adhia

(b) Shaktikanta Das

(c) Raghuram Rajan

(d) SS Mundra

(e) Urjit Patel

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. Former Finance Secretary Ajay Narayan Jha has joined as a member of the 15th Finance Commission. Jha has been posted in place of Shaktikanta Das who had resigned as a member of the Commission after being appointed the RBI Governor. Jha is a 1982-batch IAS officer of Manipur cadre. He was retired as a Finance Secretary to the central government.

Q8. ICICI Lombard and _________announced a strategic partnership to provide cyber-insurance cover.

(a) GooglePay

(b) PhonePay

(c) Paytm

(d) Mobikwik

(e) AmazonPay

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. ICICI Lombard and Mobikwik announced a strategic partnership to provide cyber-insurance cover. The relationship aims to provide protection against unauthorized and fraudulent transactions online, across bank accounts, debit and credit cards. and mobile wallets.

Q9. Eravikulam National Park is located in which state?

(a) Karnataka

(b) Tamil Nadu

(c) Andhra Pradesh

(d) Telangana

(e) Kerala

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. Spread across the area of 97 sq. km amidst the picturesque Devan Hills, Eravikulam National Park is an amazing place to witness the biodiversity of shola-grassland ecosystem.

Q10. The United Nations International Day of Persons with Disabilities (IDPD) has been annually observed on _______________ December around the world.

(a) 3rd December

(b) 1st December

(c) 2nd December

(d) 5th December

(e) 10th December

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. Since 1992, the United Nations International Day of Persons with Disabilities (IDPD) has been annually observed on 3 December around the world. The theme for this year’s IDPD is “Empowering persons with disabilities and ensuring inclusiveness and equality”.

For More Current Affairs Quizzes click here

Leave a Reply