Current Affairs 6th September 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 6th September 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1.Who is the author of the book on Indian Council of World Affairs (ICWA) named “Shakti Ki Manyata- Samyukta Rashtra Suraksha Parishad” released by Venkaiah Naidu recently ?

(aa) T.C.A. Raghavan

(b) Dilip Sinha

(c) Nivedita Ray

(d) Bhaswati Mukherjee

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp.During the national conference on 2019 ‘India-Africa Partnership in a Changing Global Order–Priorities, Prospects and Challenges’ Shri Naidu, released two books on Indian Council of World Affairs (ICWA) named “Shakti Ki Manyata- Samyukta Rashtra Suraksha Parishad” written by Dilip Sinha and “Bharat Aur European Sangh: Ek Antarangik Drishtikon” by Bhaswati Mukherjee.

Q2.Which prominent personality has been conferred the Vatican’s ‘Lamp of Peace of Saint Francis ‘ award?

(a) Narendra Modi

(b) Muhammad Yunus

(c) Sachin Tendulkar

(d) A R Rahman

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.Nobel Laureate from Bangladesh Professor Muhammad Yunus has been conferred the ‘Lamp of Peace of Saint Francis ‘ award by the Vatican for his contribution towards establishing peace and harmony. The ceremony was recently took place at the historical Papal Basilica of Assisi in Italy. The award is recognition for distinguished work by an individual for promoting peace and dialogue among people.

Q3.The Mobile Science Exhibition (MSE) programme has been launched from which city?

(a) Ranchi

(b) New Delhi

(c) Shimla

(d) Leh

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp.Union Tourism and Culture Minister, Prahlad Singh Patel has recently flagged off the first Mobile Science Exhibition (MSE) at Leh Palace in Leh. For the first time, a national programme is being launched from Leh. The aim of the programme is to popularize Science and Technology (S&T) among students as well as the people. The MSE programme is specially designed in a bus so that it can reach the doorsteps of people.

Q4.The 2019 UNICEF South Asian Parliamentarian conference for Children was held in which city?

(a) Male

(b) Paris

(c) Colombo

(d) Geneva

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp.In Sri Lanka, the UNICEF South Asian Parliamentarian conference on Children Right’s Convention was held in Colombo from 2nd to 3rd September 2019.  The conference gave the parliamentarians the opportunity to make fresh commitments to push the national agendas for the realization of child rights. The Convention on the Rights of the Child is the most widely ratified human rights treaty. But, during the conference, the Pakistani delegates tried to raise the Kashmir issue which led to a sharp reaction from the Indian side.

Q5. Which of the following Exchanges has signed an MoU with Multi Commodity Exchange of India to facilitate cooperation between the two exchanges in areas such as knowledge sharing, education & training, and organizing events?

(a) Ghana Commodity Exchange

(b) Africa Mercantile Exchange

(c) Nairobi Coffee Exchange

(d) Zhengzhou Commodity Exchange

(e) Auction Holding Commodity Exchange

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. Multi Commodity Exchange of India and Zhengzhou Commodity Exchange have signed an MoU to facilitate cooperation between the two exchanges in areas such as knowledge sharing, education & training, and organizing events.

Q6. Which of the following company have partnered with the Central Board of Secondary Education to build AI learning for schools?

(a) Infosys

(b) Tata Consultancy Services

(c) Microsoft India

(d) Wipro

(e) Cognizant

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp. Microsoft India and the Central Board of Secondary Education have partnered to build AI learning for schools.

Q7. Name the Zimbabwe’s former President who passed away recently.

(a) Emmerson Mnangagwa

(b) Robert Mugabe

(c) A.S. Chigwedere

(d) Arthur Mutambara

(e) Amos Midzi

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. Zimbabwe’s former President Robert Mugabe passed away.

Q8. Which of the following bank has launched a “DigiSmart credit card” with focus on the ever-growing segment of millennials?

(a) ICICI Bank

(b) HDFC Bank

(c) Yes Bank

(d) Axis Bank

(e) Standard Chartered Bank

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. Standard Chartered Bank has launched a DigiSmart credit card with focus on the ever-growing segment of millennials.

Q9. 5th Eastern Economic Forum was held in _____________________, Russia.

(a) Vladivostok

(b) Moscow

(c) Saint Petersburg

(d) Sochi

(e) Kazan

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. 5th Eastern Economic Forum held in Vladivostok, Russia.

Q10. The “SATARK” application has been chosen for the IT Excellence Award, 2019 for providing real-time watch, alert and warning information for different natural disasters and hazards. SATARK stands for?

(a) System for Accessing, Tracking and Alerting Disaster Risk Information based on Dynamic Risk Knowledge

(b) System for Assessing, Trapping and Alerting Disaster Risk Information based on Dynamic Risk Knowledge

(c) System for Accessing, Trapping and Alerting Disaster Risk Information based on Dynamic Risk Knowledge

(d) System for Assessing, Tracking and Alerting Disaster Risk Information based on Dynamic Risk Knowledge

(e) System for Assessing, Tracking and Attracting Disaster Risk Information based on Dynamic Risk Knowledge

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. The “SATARK” (System for Assessing, Tracking and Alerting Disaster Risk Information based on Dynamic Risk Knowledge) application has been chosen for the IT Excellence Award, 2019 for providing real-time watch, alert and warning information for different natural disasters and hazards.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

3

Leave a Reply