Current Affairs 7th December 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 7th December 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. The ties between India and _____________ for transcend strategic partnership. The multidimensional relationship between the two countries covers not only traditional areas like trade, commerce, security and border management but also new areas such as IT, space and nuclear science among others.

(a) Bhutan

(b) Sri Lanka

(c) China

(d) Myanmar

(e) Bangladesh

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp. The ties between India and Bangladesh for transcend strategic partnership. The multidimensional relationship between the two countries covers not only traditional areas like trade, commerce, security and border management but also new areas such as IT, space and nuclear science among others.

Q2. Which of the following State/UT recently approved the Leave Travel Concession (LTC) in favour of its employees?

(a) Madhya Pradesh

(b) Ladakh

(c) Haryana

(d) Jammu and Kashmir

(e) Andaman and Nicobar Island

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. Jammu and Kashmir Government has approved the Leave Travel Concession (LTC) in favour of its employees. The move is to benefit more than 3.5 lakh, regular government employees.

Q3. What is the theme of International Civil Aviation Day?

(a) Aviation: Your Reliable Connection to the World

(b) Cooperating on Global Aviation Progress: 70 Years of the Chicago Convention

(c) 75 Years of Connecting the World

(d) Working Together to Ensure No Country is Left Behind

(e) Evolving to Meet the Challenges of 21st Century Air Transport

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. The theme of this year Civil Aviation Day is “75 Years of Connecting the World”.

Q4. Name the bank who recenlty signed a Memorandum of Understanding (MOU) with Investor Education & Protection Fund Authority (IEPFA) to spread customer awareness and investor education?

(a) Bank of Baroda

(b) Canara Bank

(c) Punjab National Bank

(d) Bank of India

(e) Central Bank of India

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. Investor Education & Protection Fund Authority (IEPFA) works under the Ministry of Corporate Affairs, has signed a Memorandum of Understanding (MOU) with Bank of Baroda (BoB) to spread customer awareness and investor education and reaching out to investors and stakeholders.

Q5. Who among the following won National Florence Nightingale Awards 2019?

(a) Savitaben L. Chauhan

(b) Usha Kumari

(c) Lini Sajeesh

(d) Malati Saikia

(e) Bhagyalaxmi K. Solanki

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. The National Florence Nightingale Awards 2019 was given to Late Lini Sajeesh from Kozhikode, Kerala, who died while on duty caring for a Nipah (NiV) virus-infected patient in Kerala.

Q6.  Name the England former cricket captain, recently passed away.

(a) Mike Gatting

(b) Bob Willis

(c) Keith Fletcher

(d) Ian Botham

(e) David Gower

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. Former England captain Bob Willis passed away. He captained England in 18 Tests and 29 one-day internationals before his retirement from all forms of cricket in 1984.

Q7. The United Nations General Assembly officially recognized __________________ as International Civil Aviation Day globally.

(a) 7 December

(b) 6 December

(c) 5 December

(d) 4 December

(e) 3 December

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. The United Nations General Assembly officially recognized 7 December as International Civil Aviation Day globally.

Q8. Which of the following state recently set up 15 Anti-Depredation Squads of the Forest department to deal with human-wildlife conflicts in the state?

(a) Sikkim

(b) Arunachal Pradesh

(c) Manipur

(d) Assam

(e) Tripura

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. The Assam government has set up 15 Anti-Depredation Squads of the Forest department to deal with human-wildlife conflicts in the state.

Q9. Name the book which was recently released by chief minister of Telangana K.Chandrasekhar Rao.

(a) ‘Kaleswaram Project — Telangana’s chariot of Progress

(b) Telangana History & Culture

(c) Telangana Movement and State Formation 1948-2014

(d) Telangana Samajika, Sanskrutika Charitra

(e) Telangana Udyamala Charitra – Rashtra Avirbhavam

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. Chief Minister K.Chandrasekhar Rao has released a book in Telugu on ‘Kaleswaram Project — Telangana’s chariot of Progress’ authored by Officer on Special Duty, Irrigation to the Chief Minister, Sridhar Rao Deshpande.

 

Q10. ___________________________ was appointed as Plogging Ambassador of India by Kiren Rijiju, Minister of State for Youth Affairs and Sports (MYAS) on the 50th Fit India Plogging Run held in Delhi’s Jawaharlal Nehru Stadium.

(a) Govindan Lakshmanan

(b) Shivnath Singh

(c) Ripu Daman Bevli

(d) Budhia Singh

(e) Ram Singh Yadav

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. Ripu Daman Bevli was appointed as Plogging Ambassador of India by Kiren Rijiju, Minister of State for Youth Affairs and Sports (MYAS) on the 50th Fit India Plogging Run held in Delhi’s Jawaharlal Nehru Stadium.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply