Current Affairs 7th July 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 7th July 2019: Daily GK updates quiz

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. What is the name of new water conservation scheme announced by Finance Minister Nirmala Sitharaman during budget 2019 speech?

(a)Jal Jeevan Mission

(b)Jal Jyoti Mission

(c)Jal Sanrakshan Mission

(d) Samaan Jal Adhikar Mission

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp.Nirmala Sitharaman announced Jal Jeevan Mission under Jal Shakti Mantralaya to achieve Har Ghar Jal aim to all rural households by 2024. She also informed that 1592 critical and over exploited Blocks spread across 256 District being identified for the Jal Shakti Abhiyan.

Q2. Name of education body announced by Nirmala Sitharaman to promote research in India.

(a)National Research Foundation

(b)National Scholars Foundation

(c)Research Institute of India

(d)All India Research Institute

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp.Finance Minister Nirmala Sitharaman proposed National Research Foundation (NRF) to fund, coordinate and promote research in the country. It will also help to assimilate independent research grants given by various Ministries.

Q3.The Union Government has proposed to make which two identity cards interchangeable?

(a)PAN and Aadhaar

(b)Aadhaar and Voter ID

(c)Metro card and Aadhaar

(d)Voter ID and PAN card

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp.Union Finance Minister Nirmala Sitharaman while presenting the Union Budget 2019 announced that PAN card and Aadhaar will be made interchangeable.

Q4. How much amount is allocated in the Union Budget 2019 to boost credit in Public Sector Banks?

(a)Rs 20,000 crore

(b)Rs 50,000 crore

(c)Rs 70,000 crore

(d)Rs 90,000 crore

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp.Union Budget 2019 proposes the provision of Rs. 70,000 crore to Public Sector Banks to boost credit. The banks have been tasked to leverage technology, offer online personal loans and doorstep banking, and enable customers of one PSB to access services across all PSBs.

Q5. AYUSH Ministry have signed a MoU with which of the following ministries for digitization of the AYUSH sector?

(a) Human Resources Development Ministry

(b) Ministry of Textile and Industry

(c) Ministry of Transport

(d) Ministry of Education

(e) Ministry of Electronics and Information Technology

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. The Ministries of AYUSH and Electronics and Information Technology have signed a MoU to collaborate on the digitization of the AYUSH sector.

Q6. Which state police has signed a pact with Solar Energy Corporation of India under which the SECI will support the implementation of grid-connected rooftop solar photovoltaic systems?

(a) Punjab Police

(b) Haryana Police

(c) Maharashtra Police

(d) Delhi Police

(e) Gujarat Police

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. Delhi Police has signed a pact with Solar Energy Corporation of India. Under this, the  SECI will support the implementation of grid-connected rooftop solar photovoltaic systems on the establishments of Delhi police.

Q7. The US-India Strategic Partnership Forum will honour which of the following two Indians with the Global Excellence Awards 2019?

(a) Ratan Tata and G.D. Birla

(b) Ajay Banga and Azim Premji

(c) Ajaypal singh Banga and Shikha sharma

(d) Rajesh Gopinathan and Pawan Munjal

(e) Indira Nooyi and Salil Parekh

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. The US-India Strategic Partnership Forum has announced that Mastercard CEO and President Ajay Banga and Wipro Chairman Azim Premji will receive the 2019 Global Excellence Awards.

Q8. Which of the following India cabs company has received approval from London’s transport regulator to start private hire vehicles (PHV) in the capital city of the UK?

(a) Uber cabs

(b) City Cool cabs

(c) Ola cabs

(d) Mega cabs

(e) Easy cabs

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp.  India’s biggest ride-hailing platform Ola Cabs, has received approval from London’s transport regulator to start private hire vehicles (PHV) in the capital city of the UK.

Q9. Which of the following Netherland’s footballer has recently announced his retirement from football at the age of 35?

(a) Arjen Robben

(b) Jorrit Hendrix

(c) Bart Ramselaar

(d) Jeroen Zoe

(e) Karim Rekik

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. Dutch winger Arjen Robben has announced his retirement from football at the age of 35 after a 10-year spell with German giants Bayern Munich. He has played 96 international matches for the Netherlands, scoring 37 goals, and starred in the team which reached the 2010 World Cup final.

Q10. European Commission has elected ______________as its new president who has also become the first woman to be elected to lead the EU’s executive arm.

(a) Ursula von der Leyen

(b) Angela Merkel

(c) Ellen Johnson Sirleaf

(d) Aung San Suu Kyi

(e) Arundhati Bhattacharya

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. European Commission has elected Ursula von der Leyen as its new president. She will replace Jean Claude Juncker. She has become the first woman to be elected to lead the EU’s executive arm.

 

Leave a Reply