Current Affairs 7th June 2019: Quiz

Current Affairs 7th June 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1.Who has been appointed as the new Prime Minister of Jordan?

(a) Ibrahim Hashem

(b) Hani Mulki

(c) Saad Jumaa

(d) Omar Razzaz

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1(d)

Exp.Jordan’s King Abdullah II has appointed a Harvard-educated former senior World Bank official, Omar Razzaz, as the new Prime Minister. He replaces Hani Mulki, who quit a day before Razzaz’s appointment amid widening protests against his government’s austerity program.

Q2.What is  the theme of the 2018 World Environment Day (WED)?

(a) Connecting People to Nature

(b) Beat Plastic Pollution

(c) Go Wild for Sustainable Environment

(d) Green Economy-Plastic Free Economy

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.World Environment Day (WED) is observed on the June 5 every year since 1974 to encourage awareness and action for the protection of our environment. India is the global host of 43rd edition of World Environment Day to raise awareness about protecting the environment. The theme for the World Environment Day 2018, “Beat Plastic Pollution”.

Q3.IRCTC has come out with an eco-friendly bagasse-based food packaging to promote green and sustainable environment. The Bagasse is made using which of these items?

(a) Sugarcane Fibre

(b) Banana Fibre

(c) Coconut Fibre

(d) Eucalyptus Fibre

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp.On the occasion of World Environment Day, the Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) launched the trial run of the environment-friendly bagasse-based food packaging on eight select Shatabdis and Rajdhanis originating from the New Delhi. Bagasse, the fibrous remains left behind after extracting sugarcane juice, is being used to make disposable cutlery and containers in which meals will be served instead of the polymer ones.

Q4.Who has been appointed as the new Attorney General of Malaysia?

(a) Mohamad Apandi Ali

(b) M. C. Setalvad

(c) Tommy Thomas

(d) James Mathew

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp.Malaysia’s King Sultan Muhammad V has approved the appointment of an ethnic Indian lawyer, Tommy Thomas, as the new Attorney General, amid protests from Islamic groups that the job must be held by a Muslim. The King approved terminating current Attorney General Mohamad Apandi Ali. Tommy Thomas is the first minority to hold the post in 55 years.

Q5.Following the 2018 theme ‘Beat Plastic Pollution’ of the World Environment Day,  which among the given magazine brands has announced to do away with the plastic wrapping of the magazines?

(a) Reader’s Digest

(b) India Today

(c) Pratiyogita Darpan

(d) National Geographic

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp.Union Environment Minister Harsh Vardhan unveiled the first non-plastic bound copy of the National Geographic magazine inline with 2018 World Environment Day’s theme “Beat Plastic Pollution”.  The plastic wrapping of the magazine in India, UK and the US editions has been eliminated from June onwards.

Q6.The 2018 Asia-Pacific Regional Conference on Early Childhood Development (ECD) took place in which city?

(a) New Delhi

(b) Kathmandu

(c) Beijing

(d) Jakarta

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp.The 2018 Asia-Pacific Regional Conference on Early Childhood Development (ECD) and Third Asia- Pacific Regional Policy Forum on Early Childhood Care and Education (ECCE) kicked off in Kathmandu. The three-day conference from June 5-7, will discuss knowledge-exchange about new research and use of preliminary child development at international level.

Q7.Recently Rafael Nadal achieved the record of his career’s 900th win. This makes him only the _________ man to achieve such feat.

(a) 4th

(b) 3rd

(c) 5th

(d) 2nd

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp.World No. 1 Rafael Nadal added another feather to his cap by becoming the fifth man in the Open Era to win 900 matches during his entire tennis career. The Spaniard achieved it after recording a 6-3, 6-2, 7-6(4) win over Germany’s Maximilian Marterer in the fourth round of French Open 2018. Earlier the record has been achieved only by by Jimmy Connors (1,256), Roger Federer (1,149), Ivan Lendl (1,068) and Guillermo Vilas (948).

Q8.The 3rd edition of National Health Editors’ Conference on Yoga was held in which city?

(a) New Delhi

(b) Kolkata

(c) Ahmedabad

(d) Gurugram

(e)None of these

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp.The 3rd edition of National Health Editors’ Conference on Yoga was inaugurated by the Minister of State for AYUSH (Independent Charge), Shri Shripad Yesso Naik at Morarji Desai National Institute of Yoga in New Delhi. The Conference was jointly organized by Morarji Desai National Institute of Yoga and Press Information Bureau (PIB), Ministry of Information Broadcasting ahead of International Yoga Day (June 21).The objective of the Conference was to spread awareness about principles and practices of Yoga and to bring out the scientific and technical aspects of Yoga with the help of experts.

Q9.Who has been selected as the new President of the United Nations (UN) General Assembly to preside its 73rd session from September 2018?

(a) Mary Elizabeth Flores Flake

(b) Maria Fernanda Espinosa Garces

(c) Haya Rashed Al-Khalifa

(d) Angie Elizabeth Brooks

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp.The United Nations (UN) General Assembly has appointed Maria Fernanda Espinosa Garces to be its next President. Maria, Ecuador’s Minister for Foreign Affairs and Human Mobility, succeeds Slovakia’s Miroslav Lajcak and will preside over the 73rd session of the Assembly starting from September for a tenure of one year. She beat Mary Elizabeth Flores Flake, permanent representative of Honduras to the United Nations, by 128-62 votes. The 193-member General Assembly, one of the highest policy-making bodies at the United Nations, will have a woman presiding over it for the fourth time in UN history.

Q10.The 11th edition of the Seminar on Geo-Intelligence Asia 2018 took place in which city?

(a) Bengaluru

(b) Mumbai

(c) Hyderabad

(d) New Delhi

Answer & Explanation
Ans.(d)

Exp.The 11th edition of Geo-Intelligence Asia 2018 took place at Manekshaw Centre, New Delhi on 04-05 June 2018. The theme of Seminar was ‘GeoSpatial : A Force Multiplier for Defence and Industrial Security’. The Seminar was organised by GeoSpatial Media and Communication with Directorate General of Information System as Knowledge Partners and Military Survey as Co-organisers.

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

LIC ADO Combo Test SeriesLIC ADO Mains Test SeriesLIC ADO Pre Test Series

Leave a Reply