Current Affairs 7th May 2019: Quiz

Current Affairs 2nd May 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Which space agency is planning to send a probe to study the sun in 2020?

(a) ISRO

(b) NASA

(c) CNSA

(d) Roscosmos

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp.The Indian Space Research Organization is planning to send a probe to study the sun early in 2020. The satellite would be in a halo orbit around the L1 (Lagrangian point 1) of the Sun-Earth system so that it has the advantage of continuously viewing the Sun without any occultation or eclipses. The L1 is 1.5 million kms from the Earth.

Q2. Which financial institution has imposed fines on prepaid payment instrument issuers for violating norms?

(a) SIDBI

(b) RBI

(c) NHB

(d) WB

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.The Reserve Bank of India on May 3, 2019 announced that it has imposed penalties on five prepaid payment instrument (PPI) issuers, including Vodafone m-pesa and PhonePe, for violation of regulatory norms.

Q3. Stevo Pendarovski has won the run-off Presidential elections conducted in which of the following nations?

(a) Catalonia

(b) North Macedonia

(c) Northern Ireland

(d) Albania

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp.Stevo Pendarovski, supported by the ruling Social Democrats (SDSM), has won the North Macedonian presidency in a run-off vote, conducted on May 5, 2019. The 56-year-old garnered 51.66 percent of the vote, beating nationalist VMRO’s Gordana Siljanovska-Davkova who got 44.73 percent. The remaining 3.61 percent of the votes were void. 

Q4. How many constituencies have gone to polls in Uttar Pradesh in the fifth phase of Lok Sabha Polls?

(a) 10

9b) 13

(c) 8

(d) 14

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp.In the fifth phase of polls in Uttar Pradesh, the polling has begun in 14 parliamentary constituencies including Lucknow, Raibarely, Amethi, Sitapur, Kaushambi, Gonda, Banda, Fatehpur, Faizabad, Mohanlalganj, Kaiserganj, Daurahra, Barabanki and Behraich. The polling will decide the fate of a total of 182 candidates including key candidates such as Union Ministers Rajnath Singh, Smriti Irani, UPA Chairperson Sonia Gandhi and Congress President Rahul Gandhi.

Q5. The United States has decided to deploy a carrier strike group and a bomber task force in the Middle East as a warning message to which nation?

(a) Turkey

(b) Syria

(c) Iran

(d) Yemen

(e) None of these

Answer & Explanation
Answer & Explanation
Ans.5. (c)

Exp.The United States is deploying the USS Abraham Lincoln Carrier Strike Group and a bomber task force to the Middle East in response to a "number of troubling and escalatory indications and warnings" from Iran, US national security adviser John Bolton announced on May 5, 2019. 

Q6. The fifth phase of Lok Sabha Elections 2019 saw polling in how many constituencies?

(a) 51

(b) 75

(c) 99

(d) 105

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp.The voting for fifth phase of Lok Sabha Elections 2019 was held on May 6, 2019 in 51 constituencies spread over seven states. The polling was held for 14 seats in Uttar Pradesh, 12 in Rajasthan, 7 each in Madhya Pradesh and West Bengal, 5 in Bihar and 4 in Jharkhand. In Jammu and Kashmir, polling was held in Pulwama and Shopian districts of Anantnag and Ladakh constituencies.

Q7. The Indian Navy recently launched the fourth Scorpene class Submarine of Project 75. Name the submarine.

(a) INS Kalvari

(b) INS Vela

(c) INS Khanderi

(d) INS Vagir

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp.The Indian Navy on May 6, 2019 launched the fourth Scorpene class Submarine of Project 75 ‘INS Vela’ at the Kanhoji Angre Wet Basin of Mazagon Dock Limited at Mumbai, Maharashtra. The submarine will now undergo rigorous trials and tests in both harbour and sea phases before induction into the Indian Navy.

Q8. Which personality recently invested in Ola Electric Mobility (OEM), the electric vehicle business of cab aggregator Ola?

(a) Mukesh Ambani

(b) Aditya Birla

(c) Ratan Tata

(d) Anil Ambani

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp.Ratan Tata, the Chairman Emeritus of Tata Sons, invested in Ola Electric Mobility (OEM), the electric vehicle business of cab aggregator Ola. However, the details of the investment were not disclosed. Tata is also an early investor in ANI Technologies, Ola’s parent company. He had invested in ANI Technologies in July 2015.

Q9. Common Service Centre’s (CSC) e-Governance Services India Limited has tied up with __________________ to upscale ‘Unnat Bharat Abhiyan’.

(a) IIT- Roorkee

(b) IIT- Bombay

(c) IIT- Delhi

(d) IIT- Kanpur

(e) IIT- Kharagpur

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. Common Service Centre’s (CSC) e-Governance Services India Limited, a special purpose vehicle under the Ministry of Electronics & IT, has tied up with Indian Institute of Technology (IIT)-Kanpur to upscale ‘Unnat Bharat Abhiyan’. ‘Unnat Bharat Abhiyan’ is an initiative of the Ministry of HRD.

Q10. Which organisation has launched a $5 Billion Action Plan for Healthy Oceans and Sustainable Blue Economies for the Asia and Pacific region recently?

(a) Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)

(b) Association of Southeast Asian Nations (ASEAN)

(c) South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC)

(d) Asian Development Bank (ADB)

(e) New Development Bank (NDB)

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. The Asian Development Bank (ADB) launched a $5 Billion Action Plan for Healthy Oceans and Sustainable Blue Economies for the Asia and Pacific region at the 52nd Annual Meeting of ADB’s Board of Governors in Fiji.

For More Current Affairs Quizzes click here

Leave a Reply