Current Affairs 7th November 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 7th November 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Name the city where Indian Railways has installed two ‘Health ATMs’.

(a) Gorakhpur

(b) Bareilly

(c) Mumbai

(d) Delhi

(e) Lucknow

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp. The Indian Railways has installed two ‘Health ATMs’ at the Charbagh railway station in Lucknow. The kiosks, promoted by YOLO Health ATM, provide 16 health check-ups for Rs 50-100.

Q2. The finance service company, __________________________ has launched an instant digital savings account (SA) along with Fixed Deposit (FD) and Privilege Savings Account to offer distinctive banking and digital services to its customers.

(a) Jaypee Capital Services Limited

(b) JM Financial Services Limited

(c) AllBank Finance Limited

(d) Ujjivan Small Finance Bank

(e) Bonanza Corporate Solutions Pvt Ltd

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. The finance service company, Ujjivan Small Finance Bank(SFB) has launched an instant digital savings account (SA) along with Fixed Deposit (FD) and Privilege Savings Account to offer distinctive banking and digital services to its customers.

Q3. Which of the following IT services firm has acquired BORN Group, a New York-based digital content and production agency, for $95 million?

(a) HCL Technologies

(b) Tech Mahindra Ltd

(c) Tata Consultancy Services

(d) Infosys

(e) Wipro

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp. IT services firm Tech Mahindra Ltd (Tech M) has acquired BORN Group, a New York-based digital content and production agency, for $95 million

Q4. Which of the following IIT collaborate with Phoenix Medical Systems, launched the country’s first indigenously-designed standing wheelchair?

(a) IIT-Madras

(b) IIT-Delhi

(c) IIT-Bombay

(d) IIT-Kharagpur

(e) IIT-Roorkee

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. Indian Institute of Technology-Madras, in collaboration with Phoenix Medical Systems, launched the country’s first indigenously-designed standing wheelchair

Q5. Which of the following country has officially approved an indigenously developed Alzheimer’s drug called GV-971 (sodium oligo-mannurarate)?

(a) USA

(b) Russia

(c) China

(d) France

(e) United Kingdom

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. China’s National Medical Products Administration has officially approved an indigenously developed Alzheimer’s drug called GV-971 (sodium oligo-mannurarate)

Q6. Union Human Resource Development Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ and Minister for Food Processing Industries Harsimrat Kaur Badal will launch three books on Guru Nanak Dev Ji at ____________________.

(a) Guru Ravidas Ayurved University

(b) Maharaja Ranjit Singh Punjab Technical University

(c) Guru Angad Dev Veterinary and Animal Sciences University

(d) Sri Guru Teg Bahadur Khalsa College

(e) Guru Nanak Dev University

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. Union Human Resource Development Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ and Minister for Food Processing Industries Harsimrat Kaur Badal will launch three books on Guru Nanak Dev Ji at Sri Guru Teg Bahadur Khalsa College, the University of Delhi, on the occasion of 550thBirth Anniversary of Guru Nanak Dev Ji.

Q7. Where is the 6th parliamentary summit of G20 countries held?

(a) Brisbane, Australia

(b) Seoul, South Korea

(c) Tokyo, Japan

(d) Washington, D.C.

(e) Toronto, Canada

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. Lok sabha speaker Om Birla composed the Indian Parliament delegation for 6th parliamentary summit of G20 countries, held in Tokyo, Japan 2019.

Q8 Which of the following year Garden Reach Shipbuilders and Engineers Ltd (GRSE) formed?

(a) 1884

(b) 1885

(c) 1886

(d) 1887

(e) 1888

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. Garden Reach Shipbuilders and Engineers Ltd (GRSE) is founded in 1884

 

Q9. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated a two-day Himachal Pradesh Global investors’ meet – ‘________________’ in Dharamshala.

(a) Rising Himalaya

(b) Rising Sutlej

(c) Rising Himachal

(d) Rising Devbhoomi

(e) Rising Hills

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated a two-day Himachal Pradesh Global investors’ meet – ‘Rising Himachal’ in Dharamshala.

Q10. What is the name of the standing wheelchair which was formed by Indian Institute of Technology-Madras?

(a) Life

(b) Step-up

(c) Arise

(d) Stand

(e) Walk

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. Indian Institute of Technology-Madras, in collaboration with Phoenix Medical Systems, launched the country’s first indigenously-designed standing wheelchair. wheelchair named “Arise”.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply