Current Affairs 7th September 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 7th September 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1.Who is the head of the RBI task force which calls for participation of non-banks to develop secondary market for corporate loans?

(a) B P Kanungo

(b) TN Manoharan

(c) M K Jain

(d) N S Vishwanathan

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp.The 6-member RBI task force, headed by Canara Bank Chairman TN Manoharan, has recommended the setting up a Self-Regulatory Body (SRB) of market participants to finalize details for the secondary market for corporate loans, including the standardization of documents. It has also called for amending regulations of SEBI, IRDA and PFRDA to enable participation of non-banking entities such as mutual funds, insurance companies, and pension funds. It has also called for setting up a Central Loan Contract Registry (CLCR), as well as an online loan sales platform to conduct auctions and sale of such loans.

Q2.What is the India’s position in terms of total gold reserve, according to the World Gold Council (WGC)?

(a) 7th

(b) 6th

(c) 9th

(d) 10th

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp.According to the latest report by World Gold Council (WGC), United States leads the country list with total gold reserves of 8,133.5 tonnes followed by Germany (3,366.8 tonnes), InternationalMonetary Fund (IMF) (2,451.8 tonnes),Italy (2,451.8 tonnes) and France (2,436.1 tonnes). India is at the 10th spot with 618.2 tonnes. Interestingly, in terms of individualcountries, India actually ranks 9th since the IMF occupies the third positionafter the U.S. and Germany.

Q3.Who has become the youngest-ever captain in Test cricket history?

(a) Nayeem Hasan

(b) Taijul Islam

(c) Mominul Haque

(d) Rashid Khan

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp.On 5th September, Afghanistani leg spinner Rashid Khan (20) has scripted history as he became the youngest-ever Test captain after leading his team against Bangladesh in the one-off Test. Previously, the record was held by former Zimbabwe wicketkeeper Tatenda Taibu. At the age of 19 years and 165 days, Rashid Khan  had also become the youngest player to captain an international side.

Q4.Which IIT has been selected for the Sophisticated Analytical and Technical Help Institute (SATHI)?

(a) IIT Kanpur

(b) IIT Kharagpur

(c) IIT Madras

(d) IIT Indore

(e) Mome of these

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp.After IIT Delhi, IIT Kharagpur has been selected for the “Sophisticated Analytical and Technical Help Institute (SATHI) of the Department of Science and Technology (DST) of the Union government. The SATHI Centre will run 24×7 round the year. At least 70% of instrument time will be reserved for external users from other academic institutes, national laboratories, start-ups, entrepreneurs and the industry.

Q5. Name the Veteran Congress leader and former MP from Fatehgarh Sahib and Ropar parliamentary constituencies, passed away recently?

(a) Jaipal Reddy

(b) Sukhdev Singh Libra

(c) Kadavoor Sivadasan

(d) RK Dhawan

(e) KM Mani

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. Veteran Congress leader and former MP Sukhdev Singh Libra passed away. He was the member of the 14th and 15th Lok Sabhas.

Q6. India-China Strategic Economic Dialogue (SED) begins in New Delhi. India will host the dialogue that will focus on collaboration between two countries on areas of infrastructure, energy, high-tech, resource conservation, pharmaceuticals policy coordination. Which edition of Strategic Economic Dialogue between India and China was held recently?

(a) 4th Edition

(b) 5th Edition

(c) 6th Edition

(d) 7th Edition

(e) 8th Edition

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp. The 6th India-China Strategic Economic Dialogue (SED) begins in New Delhi. India will host the dialogue.

Q7. India Pavilion inaugurated by the high commissioner of India to Canada at the 44th Toronto International Film Festival (TIFF) 2019. What is the name of the high Commissioner of India to Canada?

(a) Vikas Swarup

(b) Jaideep Sarkar

(c) Pavan Kapoor

(d) Ghotu Ram Meena

(e) Sanjeev Kumar Singla

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. High Commissioner of India to Canada Vikas Swarup inaugurated the India Pavilion at the 44th Toronto International Film Festival (TIFF) 2019.

Q8. Name the award who recently given to the Event Horizon Telescope Team consisting of 347 scientists who produced the world’s first image of a black hole.

(a) Copley Medal

(b) Wolf Foundation Prize

(c) Albert Einstein World Award of Science

(d) Nobel Prize

(e) Oscars of science

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. The award recently given to the Event Horizon Telescope Team consisting of 347 scientists who produced the world’s first image of a black hole is Oscars of science.

Q9. Name the senior diplomat who was recently appointed as the next Indian Ambassador to Norway.

(a) Jaideep Sarkar

(b) Sangeeta Bahadur

(c) Alok Kumar Sinha

(d) B Bala Bhaskar

(e) Vinay Kumar

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. Senior diplomat B Bala Bhaskar was appointed as the next Indian Ambassador to Norway.

Q10. Name the Pakistan’s master leg-spinner who worked as chief selector in 2009 and it was the squad that was selected by him that went on to win the ICC World T20 in England, passed away recently?

(a) Khan Mohammad

(b) Imtiaz Ahmed

(c) Abdul Qadir

(d) Fazal Mahmood

(e) Hanif Mohammad

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. Pakistan’s master leg-spinner Abdul Qadir passed Away. He was worked as chief selector in 2009 and it was the squad that was selected by him that went on to win the ICC World T20 in England.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

 

3

Leave a Reply