Current Affairs 8th August 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 8th August 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Name the former educationist who received the Padma Shri award in 2010 for her contribution to the field of education, passed away recently.

(a) Rajalakshmi Parthasarathy

(b) Ramoji Rao

(c) Yamini Krishnamurthy

(d) Jagmohan

(e) Vasudev Kalkunte Aatre

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp.Former educationist Rajalakshmi Parthasarathy who received the Padma Shri award in 2010 for her contribution to the field of education passed away recently.

Q2. Name the German cancer researcher who won the mixed annual Cycling event “Transcontinental Race” which is 4,000 km long from Burgas in Bulgaria to Brest in France.

(a) Jeannie Longo

(b) Beryl Burton

(c) Fiona Kolbinger

(d) Annie Londonderry

(e) Marianne Martin

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. German cancer researcher Fiona Kolbinger won the mixed annual 4,000km(2,485 miles) cycling Transcontinental Race from Burgas in Bulgaria to Brest in France.

Q3. Name the former Tamil Nadu Fisheries Minister who passed away recently.

(a) S. Jennifer Chandran

(b) K.P. Anbalagan

(c) Edappadi K. Palaniswami

(d) S.P. Velumani

(e) M.C. Sampath

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. Former Tamil Nadu Fisheries Minister S. Jennifer Chandran passed away.

Q4. On which day India celebrates National Handloom Day every year to honour the handloom weavers in the country and also highlight India’s handloom industry.

(a) 17 August

(b) 27 August

(c) 08 August

(d) 05 August

(e) 07 August

Answer & Explanation
Ans.4.(e)

Exp. India celebrates National Handloom Day every year on 7th August to honour the handloom weavers in the country and also highlight India’s handloom industry.

Q5. How much amount has been contributed by India to the United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) for Palestinian Refugees?

(a) 6 million USD

(b) 7 million USD

(c) 5 million USD

(d) 8 million USD

(e) 4 million USD

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. Indian has contributed 5 million USD to the United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) for Palestinian Refugees.

Q6. Name the 1st African American woman who won the Nobel Prize in literature, passed away recently.

(a) Donna Tartt

(b) Jennifer Egan

(c) Alice Walker

(d) Harper Lee

(e) Toni Morrison

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. Toni Morrison, who was the 1st African American woman to won the Nobel Prize in literature, passed away recently.

Q7. SEBI has approved …………… Stock Exchange and National Stock Exchange of India Ltd to operate jointly in Gujarat International Finance Tec-City, Gandhinagar.

(a) New York

(b) Japan

(c) Singapore

(d) Shanghai

(e) London

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. SEBI has approved Singapore Stock Exchange and National Stock Exchange of India Ltd to operate jointly in Gujarat International Finance Tec-City, Gandhinagar.

Q8. The Rajya Sabha has passed the Consumer Protection Bill, 2019 which aims to set up a Central Consumer Protection Authority to promote, protect and enforce the rights of consumers as a class. The bill will replace the Consumer Protection Act, …………….

(a) 1996

(b) 2006

(c) 1976

(d) 1986

(e) 1966

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. The Rajya Sabha has passed the Consumer Protection Bill, 2019 which aims to set up a Central Consumer Protection Authority to promote, protect and enforce the rights of consumers as a class. The bill will replace the Consumer Protection Act, 1986.

Q9. Name the Australian tennis star who defeated Russia’s Daniil Medvedevhas to won the ATP Washington Open title.

(a) Bernard Tomic

(b) Nick Kyrgios

(c) Lleyton Hewitt

(d) Thanasi Kokkinakis

(e) Matthew Ebden

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. Australia’s Nick Kyrgios defeated Russia’s Daniil Medvedevhas to won the ATP Washington Open title.

Q10. In its 3rd Bi-monthly Monetary Policy Committee meeting, the Reserve Bank of India has reduced the policy repo rate from 5.75% to …………

(a) 5.40%

(b) 5.60%

(c) 5.65%

(d) 5.50%

(e) 5.45%

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. In its 3rd Bi-monthly Monetary Policy Committee meeting, the Reserve Bank of India has reduced the policy repo rate from 5.75% to 5.40%.

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

Leave a Reply