Current Affairs 9th November 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 9th November 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Which of the following bank has signed a memorandum of understanding with Muthoot Microfinance to serve Micro, Small and Medium Enterprises(MSME)?

(a) Central Bank of India

(b) Indian Bank

(c) Punjab National Bank

(d) Union Bank of India

(e) Indian Bank

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp. Public sector Indian Bank has signed a memorandum of understanding with Muthoot Microfinance to serve Micro, Small and Medium Enterprises(MSME).

Q2. Who among the following was conferred the ABLF Global Asian Award 2019?

(a) Ratan Tata

(b) Lakshmi Mittal

(c) Anil Ambani

(d) Kumar Mangalam Birla

(e) Mukesh Ambani

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. Kumar Mangalam Birla, chairman of the Aditya Birla Group, was conferred the ABLF Global Asian Award, for “powerful individual whose business footprint and commitment to excellence have engaged international interest and attention”.

Q3. The American financial service company __________________ has downgraded India’s economic outlook to “Negative” from “Stable”.

(a) Kroll Bond Rating Agency

(b) Demotech

(c) Moody’s

(d) Realpoint

(e) Fitch Ratings

 

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. The American financial service company Moody’s has downgraded India’s economic outlook to “Negative” from “Stable”. This downgrade was due to slow growth in the economy. It also predicted that slow growth would be prolonged and would also have debt rises.

Q4. Which of the following countries host 2023 Men’s Hockey World Cup?

(a) Australia

(b) India

(c) Switzerland

(d) Spain

(e) Netherlands

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. India will host the 2023 Men’s Hockey World Cup from 13th to 29th of January. The International Hockey Federation (FIH) India will play host to the men’s tournament while Spain and the Netherlands have been named as the co-hosts of the 2022 Women’s World Cup scheduled to be held from 1st to 22nd of July.

 

Q5. Which of the following film screening is for differently-abled persons in International Film Festival of India (IFFI)?

(a) Mission Mangal

(b) Super 30

(c) Lage Raho Munna Bhai

(d) Batla House

(e) 3 Idiots

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. This unique film section for differently-abled in International Film Festival of India (IFFI) will witness the screening of three films, two in Hindi – Lage Raho Munna Bhai and M.S. Dhoni: The Untold Story and one in Konkani- Questao De Confusao in Konkani.

 

Q6. Which of the following is not a Indian Railway App?

(a) UMANG

(b) Indian Railway Catering and Tourism Corporation

(c) Track Management System

(d) Rail-road crossing GAD approval system

(e) CRS Sanction Management System

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. UMANG stands for ‘Unified Mobile App for New–Age Governance’. It is developed by the Ministry of Electronics and Information Technology to promote Digital India initiative.

 

Q7. What is the theme of 11th BRICS Summit in Brasilia, Brazil?

(a) A Powerful Factor of Global Development

(b) Building Responsive, Inclusive and Collective Solutions

(c) Stronger Partnership for brighter Future

(d) Economic Growth for an Innovative Future

(e) Collaboration for Inclusive Growth and Shared Prosperity

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. The 11th BRICS Summit held in Brasilia, Brazil. The theme of the Summit this year is “Economic Growth for an Innovative Future”.

 

Q8. Google India has appointed _____________________ as its new country manager and vice-president of sales and operations for India.

(a) Animesh Lahir

(b) Satish Kumar

(c) Rajiv Kumar

(d) Rajan Anandan

(e) Sanjay Gupta

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. Google India has appointed Sanjay Gupta as its new country manager and vice-president of sales and operations for India.

 

Q9. Which of the following state tops in small states whose population less than one crore tops “India Justice Report 2019”?

(a) Goa

(b) Sikkim

(c) Himachal Pradesh

(d) Tripura

(e) Meghalaya

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. According to ‘India Justice Report 2019’, the list of seven small states (population less than one crore each) was topped by Goa, followed by Sikkim and Himachal Pradesh.

 

Q10. Who among the following took charge as the chairman of the Airports Authority of India (AAI)?

(a) Rubina Ali

(b) Anuj Aggarwal

(c) Arun Kumar

(d) Arvind Singh

(e) Anuj Aggarwal

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. Arvind Singh, a 1988-batch IAS officer of Maharashtra cadre, took charge as the chairman of the Airports Authority of India (AAI).

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply