Current Affairs 9th September 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 9th September 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. ‘Fortune Turners: The Quartet That Spun India To Glory’, book on India’s 4 spin legends was launched recently. Who among the following do not belong to that group of 4 spinners?

(a) Bishan Singh Bedi

(b) Harbhajan Singh

(c) Erapalli Prasanna

(d) S. Venkataraghavan

(e) Bhagwat Chandrashekhar

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. ‘Fortune Turners: The Quartet That Spun India To Glory’, book on India’s 4 spin legends: Bishan Singh Bedi, Erapalli Prasanna, Bhagwat Chandrashekhar and S. Venkataraghavan launched recently.

Q2. The United Nations observes “International Literacy Day” every year. WHat is the theme of International Literacy Day 2019?

(a) Literacy in a digital world

(b) Literacy and skills development

(c) Literacy and Multilingualism

(d) Reading the Past, Writing the Future

(e) Literacy and Sustainable Societies

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. The United Nations observes “International Literacy Day” every year. The Theme of International Literacy Day 2019 is Literacy and Multilingualism.

Q3. Name the runner who recently completed the fastest half-marathon “the Great North Run” ever ran by a woman in a time of 1 hour, 44 minutes and 28 seconds.

(a) Joyciline Jepkosgei

(b) Vivian Cheruiyot

(c) Tirunesh Dibaba

(d) Almaz Ayana

(e) Brigid Kosgei

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. Kenya’s Brigid Kosgei completed the fastest half-marathon ever ran by a woman. She won the Great North Run in a time of 1 hour, 44 minutes and 28 seconds.

Q4. Name the Ferrari’s race who won the Italian Grand Prix recently held at the Autodromo Nazionale Monza track, Italy.

(a) N. Hulkenberg

(b) Valtteri Bottas

(c) Charles Leclerc

(d) Lewis Hamilton

(e) D. Ricciardo

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. Ferrari’s Charles Leclerc has won the Italian Grand Prix.

Q5. Name the place which will host the first conference on military medicine for the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) member states?

(a) Delhi

(b) Moscow

(c) Tokyo

(d) Beijing

(e) Islamabad

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. The 1st conference on military medicine for the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) member states will be held in Delhi

Q6. A fun zone, the first of its kind in India, has been set up by the Railways at the _________________________ Railway Station, Andhra Pradesh.

(a) Anantapur

(b) Visakhapatnam

(c) Hyderabad

(d) Amravati

(e) Annavaram

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. A fun zone, the first of its kind in India, has been set up by the Railways at the Visakhapatnam Railway Station, Andhra Pradesh.

Q7. Where is the headquarter of SCO Shanghai Cooperation Organization?

(a) Mosco

(b) Tokyo

(c) New Delhi

(d) Beijing

(e) Vladivostok

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. SCO Shanghai Cooperation Organization (SCO) Headquarters: Beijing, China.

Q8. ‘SLINEX 2019’ the bilateral maritime exercise between India and ____________________________ commenced at Visakhapatnam (Andhra Pradesh).

(a) Malaysia

(b) Bangladesh

(c) Sri Lanka

(d) Myanmar

(e) Indonesia

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. ‘SLINEX 2019’, the bilateral maritime exercise between India and Sri Lanka commenced at Visakhapatnam (Andhra Pradesh).

Q9. Name the marathon which is considered as the highest marathon in the world and held in Leh recently. It is held at over 11,000 feet above the mean sea level.

(a) Ladakh Marathon

(b) The Great Amritsar Half Marathon

(c) Walk With Newfeel

(d) Yashoda Half Marathon

(e) The Great Wall Of Kumbhalgarh Half Marathon

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. The 8th edition of Ladakh Marathon, the highest marathon in the world was held in Leh. It is held at over 11,000 feet above the mean sea level.

Q10. Which of the following teams won the 2019’s edition of Duleep Trophy title?

(a) India Green

(b) West Zone

(c) India Blue

(d) North Zone

(e) India Red

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. India Red beat India Green by an innings and 38 runs to clinch the Duleep Trophy title.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

 

Leave a Reply