Current Affairs Quiz 6th and 7th July 2022 : Daily GK Update

Daily Current Affairs 6th and 7th July 2022 Quiz

Current Affairs quiz 2022, Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC, Railway and Other Government Competitive Examinations.

Here you can find Current Affairs Quiz for IBPS PO Mains, Current Affairs Quiz for IBPS RRB PO Mains, Current Affairs Quiz for IBPS RRB Clerk Mains, Current Affairs Quiz for RBI Assistant Mains, Current Affairs Quiz for RBI Grade B, Current Affairs Quiz for SSC.

Q1.Maryna Viazovska, who becomes the second woman to receive the Fields Medal 2022 for mathematics. She is belongs to which country?

(a) USA

(b) France

(c) Finland

(d) Ukraine

(e) Russia

Answer & Explanation
Ans.(d)

Exp.Ukrainian Mathematician Maryna Viazovska has become the second woman ever to win the Fields medal 2022 often referred to as the Nobel Prize for mathematics.

She is the second woman to win the Fields Medal after Maryam Mizakhani (Iranian), who received the prize in 2014.

The other winners were French mathematician Hugo Duminil-Copin,  Korean-American mathematician June Huh, and British mathematician James Maynard.

The International Mathematical Union said Ms. Viazovska, who holds the chair in number theory at the Swiss Federal Institute of Technology Lausanne, was being honored for her work on the densest packing of identical spheres in eight dimensions.

Cash Prize – 15,000 Canadian Dollars

Q2.Who has been appointed as the new MD and CEO of Aviva India Life Insurance Company?

(a) Asit Rath

(b) Suresh Nambath

(c) Narasimhan Ravi

(d) Jaideep Bhatnagar

(e)Ranjana Prakash Desai

Answer & Explanation
Ans.(a)

Exp. Private life insurer Aviva Life Insurance Company India has appointed Asit Rath as its Chief Executive Officer and Managing Director.

He will succeed Amit Malik who is leaving the business after 10 years.

Rath is currently the CEO of Prudential Myanmar Life Insurance.

Q3.Which of the following Gramin Bank has joined hands with SBI Life Insurance for a bancassurance pact to offer wide product range of SBI life?

(a) Aryavart Gramin Bank

(b) Paschim Banga Gramin Bank

(c) Kerala Gramin Bank

(d) Assam Gramin Vikas Bank

(e) Baroda UP Bank

Answer & Explanation
Ans.(b)

Exp. The Paschim Banga Gramin Bank has joined hands with SBI Life Insurance for a bancassurance pact to offer wide product range of SBI life.

The partnership will see all the branches of Paschim Banga Gramin Bank across West Bengal offer SBI Life’s range of protection, wealth creation, credit life, annuity and savings products, thereby increasing accessibility of life insurance solutions in the region.

Bancassurance is an arrangement between a bank and an insurance company, as a part of which the latter can sell its products to the lender’s customers.

Q4. Which of the following countries has signed an MoU with India on High Impact Community Development Projects in the country?

(a) Russia

(b) Maldives

(c) Australia

(d) Armenia

(e) Argentina

Answer & Explanation
Ans. (d)

Exp. The eight-session of the India-Armenia Intergovernmental Commission on Trade, Economic, Scientific and Technological, Cultural and Educational Cooperation has held in Yerevan.

Both sides discussed and reviewed the current state of cooperation in diverse fields such as trade, investments, health, tourism, infrastructure, culture, connectivity, information technology, agriculture, fintech, and education.

India and Armenia also signed an MoU on High Impact Community Development Projects in Armenia with financial and technical assistance from India.

Q5. Which of the following Gold loan Non-Banking Finance Company (NBFC) has received an approval from the Reserve Bank of India (RBI) to open up 150 new branches across the nation?

(a) Bajaj Finance Limited.

(b) Aditya Birla Finance Ltd.

(c) Muthoot Finance Ltd.

(d) Mahindra & Mahindra Financial Services Limited.

(e) HDB Financial Services

Answer & Explanation
Ans. (c)

Exp. Gold loan Non-Banking Finance Company (NBFC) Muthoot Finance has received approval from the Reserve Bank of India (RBI) to open up 150 new branches across the nation.

 

The non-bank lender plans to open these branches across southern and northern parts of the country.

Q6. What is the name of the digital mobile telematics-based motor policy, that has been launched by Edelweiss General Insurance with an aim to encourage people to drive better and safer?

(a) SAFE DRIVE

(b) SAFE MODE

(c) EASY LIFE

(d) SWITCH

(e) SMART DRIVE

Answer & Explanation
Ans. (d)

Exp. Edelweiss General Insurance has launched SWITCH, a comprehensive motor insurance product under Insurance Regulatory and Development Authority’s (IRDAI) Sandbox initiative.

Switch is a fully digital, mobile telematics-based motor policy that detects motion and automatically activates insurance when the vehicle is driven, making it convenient and hassle-free for customers.

Under the policy, the app detects motion and automatically activates insurance when the vehicle is driven, making it convenient for customers. Moreover, it rewards policyholders if they are driving well, as it measures both the quantity and quality of driving and calculates premiums accordingly.

Q7. Minister of State Jitendra Singh has launched a Testbed for Autonomous Navigation named TiHAN at IIT Hyderabad. What does ‘A’ stand for in TiHAN ?

(a) Advance

(b) Acknowledge

(c) Automatic

(d) Assistance

(e) Autonomous

Answer & Explanation
Ans.(e)

Exp. Union Minister of State (Independent Charge) for Science and Technology Jitendra Singh has inaugurated first-of-its-kind, state-of-the-art ‘Autonomous Navigation’ facility to develop unmanned ground and aerial vehicles in the IIT Hyderabad campus.

Developed at a budget of Rs. 130 crores by the Union Ministry of Science & Technology, TiHAN (Technology Innovation Hub on Autonomous Navigation) is a multidisciplinary initiative that will make India a global player in the futuristic and next-generation ‘smart mobility’ technology.

Q8. Who has been re-appointed as the MD & CEO of Manappuram Finance Company?

(a) VP Nandkumar

(b) Sashidhar Jagdishan

(c) Hitendra Dave

(d) SP Kochhar

(e) Narasimhan Ravi

Answer & Explanation
Ans.(a)

Exp. The NBFC announced that its board has approved reappointment of V P Nandakumar as the managing director (MD) & chief executive officer (CEO) of the company.

Manappuram Finance is one of India’s leading gold loan NBFCs.

The company reported a 44.2% fall in consolidated net profit to Rs 261.10 crore on an 8.5% decline in total income to Rs 1,491.31 crore in Q4 FY22 over Q4 FY21.

Q9. World Kishwahili Language Day is observed on which day?

(a) 4 July

(b) 5 July

(c) 6 July

(d) 7 July

(e) 8 July

Answer & Explanation
Ans. (c)

Exp. World Kiswahili Day is celebrated on the 7th of July every year following a declaration by UNESCO member states in this regard.

Kiswahili is one of the most widely spoken languages in Africa and the most widely spoken in sub-Saharan Africa. Kiswahili is also the only African language that is an official language of the African Union.

Q10. Gopinath Nair, who has passed away recently. He  was a famous ___.

(a) Architect

(b) Social Worker

(c) Politician

(d) Freedom Fighter

(e) Environmentalist

Answer & Explanation
Ans.(d)

Exp. Freedom fighter P. Gopinathan Nair passed away at the age of 100.

P Gopinathan Nair was known for following Gandhian ideology in his life and was honoured with the Padma award. He had participated in the freedom struggle.

Gopinathan Nair had taken part in the Quit India Movement of 1942 and had worked alongside Vinoba Bhave to promote Bhoodan and Gramdan movements.

The Government of India awarded him the fourth highest civilian honour of Padma Shri in 2016 for his contributions to society.

Q11. Who has been has been appointed as the Force Commander in the United Nations Mission in South Sudan (UNMISS)?

(a) Lt Gen Mohan Subramanian

(b) Lt Gen Gurmit Singh

(c) Lt Gen GAV Reddy

(d) Lt Gen Paramjit Singh

(e)  Lt Gen Laxman Singh Rawat

Answer & Explanation
Ans.(a)

Exp. India’s ​Lieutenant General Mohan Subramanian has been appointed the Force Commander in the United Nations Mission in South Sudan (UNMISS).

Subramanian succeeds Lieutenant General Shailesh Tinaikar of India.

Almost 20,000 peacekeepers serve with the United Nations Mission in South Sudan to protect civilians and build durable peace in the conflict-affected country.

The civilian, police and military personnel from 73 countries carry out many duties under the mandate provided by the United Nations Security Council.

Q12. Who has been appointed as the president of the Association of Indian Universities (AIU)?

(a) Mahendra Pal

(b) Nishith Verma

(c) Amir Subhani

(d) Sanjay Malhotra

(e) Suranjan Das

Answer & Explanation
Ans.(e)

Exp. The Jadavpur University Vice-Chancellor Suranjan Das has appointed as the president of the Association of Indian Universities (AIU).

Das, an eminent historian, was appointed the vice-president of AIU a year ago.

Q13. How much GST amount has been collected by the government for the month of June 2022?

(a) 1.47 lakh crore

(b) 1.63 lakh crore

(c) 1.68 lakh crore

(d) 1.56 lakh crore

(e) 1.44 lakh crore

Answer & Explanation
Ans.(e)

Exp. Collection of Goods and Services Tax (GST) in June 2022 has jumped to 56% year-on-year to touch Rs 1,44,616 crore.

  • The mob-up in June 2021 had stood at Rs  92,800 crore.
  • This is the second highest collection ever, after the April 2022 mob-up of Rs 1,67,540 crore.

CGST- Rs 25,306 crore

SGST – Rs 32,406 crore

IGST – Rs 75,887 crore

Cess – Rs 11,018 crore

GST COLLECTION OF PREVIOUS MONTHS

  • JANUARY – 1,40,986 crore
  • FEBRUARY – 1,33,026 crore
  • MARCH –1,42,095 crore
  • APRIL – 1,67,540 crore
  • MAY –1,40,885 crore
  • JUNE –1,44,616 crore
  • Get Free study material for Bank & Insurance- Download PDF

    Recommended PDF’s for 2022:

    2022 Preparation Kit PDF

    Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

    AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
    The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
    AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
    Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
    AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
    Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
    Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
    Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
    ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
  •  

    3

    Leave a Reply