Current Affairs|10th January 2020 |Daily GK updates quiz

Current Affairs 10th January 2020:

Daily GK updates quiz, Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Which day is celebrated globally as World Hindi Day every year?

(a) 10th March

(b) 10th February

(c) 10th January

(d) 11th January

(e) 12th January

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. World Hindi Day is celebrated globally on 10th January every year.

Q2. Who among the following has been appointed as the new Chairman and Managing Director of State-owned Housing and Urban Development Corporation (Hudco)?

(a) KK Venugopal

(b) Hrushikesh Senapaty

(c) Balkrishna Goenka

(d) M Nagaraj

(e) Rishad Premji

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. M Nagaraj has been appointed as the new Chairman and Managing Director of State-owned Housing and Urban Development Corporation (Hudco).

Q3. Which of the following bank has recently released a research report ‘Ecowrap’?

(a) State Bank of India

(b) Punjab National bank

(c) Bank of India

(d) Bank of Baroda

(e) Syndicate Bank

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. The State Bank of India has released its research report ‘Ecowrap’.

Q4. What was India’s rank in the recently released Henley Passport Index 2020?

(a) 86th

(b) 94th

(c) 105th

(d) 84th

(e) 74th

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. India was ranked 84th in the recently released Henley Passport Index 2020.

Q5. Indian Railways is in the process of installing Internet Protocol (IP) based VSS at railway stations. VSS stands for?

(a) Video Storage System

(b) Video Servicing System

(c) Video Surveillance System

(d) Video Security System

(e) Video Survey System

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. Indian Railways is in the process of installing Internet Protocol (IP) based Video Surveillance System (VSS) at railway stations.

Q6. ___________ will host the multilateral naval exercise ‘MILAN’ which aims to enhance professional interaction between foreign-friendly navies and learn from each other’s strengths.

(a) Mumbai

(b) Visakhapatnam

(c) Port Blair

(d) Chennai

(e) Kochi

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. Visakhapatnam will host the multilateral naval exercise ‘MILAN’ which aims to enhance professional interaction between foreign-friendly navies and learn from each other’s strengths.

Q7. In the report ‘Ecowrap’, the economic research department of SBI has lowered India’s growth rate to _____ in the fiscal year 2020.

(a) 4.9%

(b) 4.2%

(c) 4.4%

(d) 4.6%

(e) 4.8%

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. In the report ‘Ecowrap’, the economic research department of SBI has lowered India’s growth rate to 4.6% in the fiscal year 2020.

Q8. Which of the following country topped the recently released Henley Passport Index 2020?

(a) Japan

(b) Singapore

(c) North Korea

(d) Germany

(e) South Korea

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. Japan has topped the recently released Henley Passport Index 2020.

Q9. Name the financial institution which has recently released Global Economic Prospects report.

(a) Asian Development Bank

(b) World Trade Organization

(c) World Bank

(d) United Nations

(e) New Development Bank

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. World Bank has released Global Economic Prospects report.

Q10. Name the renowned Odissi Danseuse, Yesteryear Odia film actress and Padma Shri awardee who passed away recently.

(a) Sanjukta Panigrahi

(b) Minati Mishra

(c) Madhulitha Mohapatra

(d) Alokananda Roy

(e) Sharon Lowen

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. Renowned Odissi Danseuse, Yesteryear Odia film actress and Padma Shri awardee Minati Mishra passed away recently.

Online Mock Test Available on App as well as Web:

IBPS GA Capsule based Test Series

Ambitious baba app on play store

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK Get PDF here
3

Leave a Reply