Current Affairs|6th January 2020 |Daily GK updates quiz

Current Affairs 6th January 2020:

Daily GK updates quiz, Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Who among the following has won the 100 Global Child Prodigy Award for singing in most languages during one concert and the longest live singing concert by a child?

(a) Lydia Sebastian

(b) Priyanshi Somani

(c) Akrit Jaswal

(d) Kautilya Pandit

(e) Sucheta Satish

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp. Sucheta Satish has won the 100 Global Child Prodigy Award for singing in most languages during one concert and the longest live singing concert by a child.

Q2. Krishnamachari Srikkanth & ___________ will be conferred with the CK Nayudu Lifetime Achievement Award by BCCI for their contributions to Indian cricket.

(a) Jhulan Goswami

(b) Mithali Raj

(c) Anjum Chopra

(d) Smriti Mandhana

(e) Harmanpreet Kaur

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. Krishnamachari Srikkanth & Anjum Chopra will be conferred with the CK Nayudu Lifetime Achievement Award by BCCI for their contributions to Indian cricket.

Q3. Who among the following has been appointed as its new Chairperson & Managing Director by Shipping Corporation of India?

(a) Pravin Kumar Purwar

(b) Harjeet Kaur Joshi

(c) Ajay Tyagi

(d) Harsh Kumar Bhanwala

(e) Dakshita Das

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp. Shipping Corporation of India has appointed Harjeet Kaur Joshi as the new Chairperson & Managing Director of the company.

Q4. India has extended a line of credit (LoC) of __________ to Cuba to finance solar parks in Cuba.

(a) USD 50 million

(b) USD 65 million

(c) USD 70 million

(d) USD 75 million

(e) USD 85 million

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. India has extended a line of credit (LoC) of USD 75 million to Cuba to finance solar parks in Cuba.

Q5. Name the Payments Bank with which Common Service Centres (CSC) e-Governance Services India has signed a memorandum of understanding for sale of FASTags.

(a) Paytm Payments Bank Ltd

(b) Aditya Birla Idea Payments Bank

(c) FINO Payments Bank

(d) Airtel Payments Bank

(e) India Post Payments Bank

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. Common Service Centres (CSC) e-Governance Services India has signed a memorandum of understanding with Paytm Payments Bank Ltd (PPBL) for sale of FASTags.

Q6. An international team of astronomers funded in part by NASA has found the farthest galaxy group identified as?

(a) EGS47

(b) EGS57

(c) EGS77

(d) EGS87

(e) EGS97

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp. An international team of astronomers funded in part by NASA has found the farthest galaxy group identified as “EGS77”.

Q7. India’s largest private sector port operator, Adani Ports and Special Economic Zone Ltd has agreed to buy a 75% stake in Krishnapatnam Port Co. Ltd. The port is located in?

(a) Tamil Nadu

(b) Gujarat

(c) Telangana

(d) West Bengal

(e) Andhra Pradesh

Answer & Explanation
Ans.7.(e)

Exp. India’s largest private sector port operator, Adani Ports and Special Economic Zone Ltd has agreed to buy a 75% stake in Krishnapatnam Port Co. Ltd., located in Andhra Pradesh.

Q8. Name the project recently started by Kolkata Police which aims to provide self-defence training to girls studying in schools and colleges in the city.

(a) Suputri

(b) Namrata

(c) Sukanya

(d) Madhavi

(e) Surekha

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. Kolkata Police has started the 3rd edition of ‘Sukanya‘ project which aims to provide self-defence training to girls studying in schools and colleges in the city.

Q9. Name the Neutral pronoun which has been voted word of the decade by US language experts recently.

(a) They

(b) I

(c) We

(d) You

(e) Someone

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. Neutral pronoun ‘they’ has been voted word of the decade by US language experts.

Q10. The women’s science congress aims to provide a single platform for women working in different arena of science and technology to showcase their achievements and experiences. The congress was inaugurated in?

(a) Guwahati

(b) Kolkata

(c) Mumbai

(d) Bengaluru

(e) Chennai

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. The women’s science congress aims to provide a single platform for women working in different arena of science and technology to showcase their achievements and experiences. The congress was inaugurated in Bengaluru.

Online Mock Test Available on App as well as Web:

IBPS GA Capsule based Test Series

Ambitious baba app on play store

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK Get PDF here
3

Leave a Reply