Current Affairs|8th January 2020 |Daily GK updates quiz

Current Affairs 8th January 2020:

Daily GK updates quiz, Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Name the city which hosted the 31st International Kite Festival recently.

(a) Ahmedabad

(b) Gandhinagar

(c) Surat

(d) Junagadh

(e) Bhavnagar

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. The 31st International Kite Festival has been launched at Sabarmati river front in Ahmedabad, Gujarat.

Q2. Which country’s cabinet has validated the Multi-entry Tourist Visa which would be valid for 5 years and would be available for all nationalities visiting the nation?

(a) Qatar

(b) Bahrain

(c) Oman

(d) UAE

(e) Kuwait

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. The UAE Cabinet has validated the Multi-entry Tourist Visa which would be valid for 5 years and would be available for all nationalities visiting the UAE.

Q3. Indian Navy has started 1st Maha-Navy Connect 2020 Tri-Dimensional Expedition to promote the maritime heritage of India. The expedition was flagged off from?

(a) Chennai

(b) Bhubaneswar

(c) Mumbai

(d) Thiruvananthapuram

(e) Kutch

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. Indian Navy has started 1st Maha-Navy Connect 2020 Tri-Dimensional Expedition to promote the maritime heritage of India from Mumbai.

Q4. Name the two Indian private sector banks who got the permission from the Central Bank of Sri Lanka to close their operations in Sri Lanka.

(a) Axis Bank and ICICI Bank

(b) Axis Bank and Yes Bank

(c) HDFC Bank and ICICI Bank

(d) Yes Bank and ICICI Bank

(e) Kotak Mahindra Bank and ICICI Bank

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. The Central Bank of Sri Lanka has permitted Indian private sector lenders Axis Bank and ICICI Bank to close their operations in Sri Lanka.

Q5. Name the portal launched by the Himachal Pradesh Government to boost public participation in the governance process.

(a) Himachal MyGrievance

(b) Himachal MyPublic

(c) Himachal MyGovernance

(d) Himachal MyPeople

(e) Himachal MyGov

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. The Himachal Pradesh Government has launched a portal “Himachal MyGov” which aims to boost public participation in the governance process.

Q6. Which of the following has registered the highest Inpatient Department, IPD care in the country?

(a) Jammu and Kashmir

(b) Daman and Diu

(c) Chandigarh

(d) Dadra and Nagar Haveli

(e) Puducherry

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. Jammu and Kashmir has registered the highest Inpatient Department, IPD care in the country.

Q7. Union Home Minister recently released a book ‘Karmayoddha Granth’. The book is based on the life of?

(a) Mahendra Singh Dhoni

(b) Ramnath Kovind

(c) Hima Das

(d) Narendra Modi

(e) Deepa Malik

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. Union Home Minister recently released a book ‘Karmayoddha Granth’. The book is based on the life of Prime Minister Narendra Modi.

Q8. The 4th edition of ‘Buxa Bird Festival’ has started in Buxa National Park in Alipurduar district of?

(a) Rajasthan

(b) Manipur

(c) Uttarakhand

(d) Odisha

(e) West Bengal

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. The 4th edition of ‘Buxa Bird Festival’ has started in Buxa National Park in West Bengal’s, district Alipurduar.

Q9. Which country will conduct the 12th edition of bilateral maritime exercise ‘Naseem Al Bahr’ with India?

(a) Oman

(b) Qatar

(c) Bahrain

(d) Kuwait

(e) United Arab Emirates

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. India and Oman will conduct the 12th edition of bilateral maritime exercise ‘Naseem Al Bahr’.

Q10. National Statistical Office (NSO) has estimated India’s GDP growth rate as ___% for the financial year 2019-20.

(a) 6.5%

(b) 6.25%

(c) 5.5%

(d) 5.0%

(e) 5.8%

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. National Statistical Office (NSO) has estimated India’s GDP growth rate as 5% for the financial year 2019-20.

Online Mock Test Available on App as well as Web:

IBPS GA Capsule based Test Series

Ambitious baba app on play store

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK Get PDF here
3

Leave a Reply